Борбата за градско земеделие в София - КлинКлин

На 26 юни инициативата „Горичка“ откри  експериментална споделена градина за градско земеделие в София. Намира се в Студентски град. Следва пряк разказ какво е нужно, за да могат софиянци да имат на разположение повече такива места, от които ще могат да добиват чиста храна.

От повече от година и половина се боря за развитието на градското земеделие в София. В края на 2017г. случайно попаднах на среща организирана от Горичка. Много са причините да стана част от „Инициативата за градско земеделие в София“ – мисията, хората и модераторът.

Чети още: Как ученическият спорт стана жертва на държавния PR

Обичам да пътувам и зелените каузи са ми слабост. В Германия, Австрия, Италия и Чехия съм посещавал подобни градини, а намирайки сродни души и личност която ни обединява, успях да повярвам, че мисията за разпространението на градското земеделие е възможна и в любимата ми София.

На първата сбирка се набелязаха цели, разделиха се задачи и се определиха отговорници. Аз „волю-неволю“ станах координатор по търсенето на нови терени.

Задачата се оказа много трудна и се налагаше да сменяме стратегията няколко пъти.

Опитахме партньорство с общината и районите, но освен празни обещания, не получихме нищо. Някои от районните кметове и общинските съветници ни приеха, бяха много загрижени и също толкова бездейни. Единствените, свързани с общината, които ни подкрепиха с реални действия, бяха Софпроект.

С тях изработихме карта за потенциални терени за градско земеделие. На първата ни среща бях приятно изненадан от високия професионализъм и живата заинтересованост. По картата има още работа, но е много добра основа.

Докато търсехме терени – частни, държавни и общински – търсех и повече информация дали е здравословна храната, която ще се произвежда в тези градски условия.

Мислех, че въздухът е проблем, но се оказа, че не е. Мислех, че водата ще е, но се оказа, че и тя не е. Единственият проблем е почвата, другото растенията го преработват. Фините прахови частици са проблем за хората, но не и за растенията. За да решим проблема с потенциалните замърсявания на почвата трябваше да вземем проби и евентуално да намерим нова почва. Това и се случи.

След месеци усилено търсене през 2018г., лятото преговаряхме за два терена – един частен до гробищата в Бакърена фабрика и един на Пазари „Изток“ в Студентски град. В края на годината собствениците на частния имот се отказаха и ни остана само теренът в Студентски, който влизаше в лимта ни от 200 квадратни метра.

Чети още: Защо спирането върхо велоалея в София е позволено

От инициативата се събрахме 6 човека, които се превърнахме в ядро. Участвахме на търг за наемане на имота, който спечелихме и поехме риск да заплащаме наема, докато се случи градината. През времето, в което кандидатствахме, изградихме основата на бъдещата градина – правила, начин на работа, скица на имота, бараката и т.н.

През началото на декември 2018г. представихме проекта в Генератор, където намерихме повечето съмишленици.

От началото на 2019г. работихме по осъществяването на градината. Първо трябваше да подменим почвата, понеже теренът беше незаконен паркинг, посипан със строителни отпадъци. За целта изгребахме около 60 см и ги заменихме с нова чиста почва. Общо бяха изкарани 10-тина камиона и доставени още толкова. С доброволен труд поставихме ограда, оформихме парцелите, прекарахме пътеки, поставихме големи цистерни за събиране на дъждовна вода и малко лични бидони, направихме основата на капковото напояване, поставихме врата, компост и обособихме място за отдих и инструменти. Засадихме зеленчуци.

С реализирането на демонстрационната градина искаме да убедим общината да е активен партньор при реализацията на бъдещи терени. Смятаме, че за малки групи граждани и по-малки сдружения задачата е невъзможна.

Следете „Горичка“ за повече информация относно следващи подобни инициативи и възможностите да се присъедините към тях.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Божидар Емануилов в Patreon!