Той се огледа в огледалото и се опита да строи за пореден път рехавите кичури, които издайнически оголваха темето. Поредната сутрин, поредният ден, сякаш цялата отговорност на света тежеше на раменете му. Не помнеше кога за последен път се е събуждал отпочинал, особено откакто взе властта от Сената. Като каза Сената си спомни, че днес сенаторите за пореден път искаха да прочете някаква глупава петиция. Глупаци! Все едно щеше да има някакво значение!

Защо застана в профил? Сега пак видя орловия си нос и се намръщи. Той не го харесваше, но пък в него му беше чара или поне така казваха Корнелия, Калпурния и в моменти на гальовен проблясък – дори Клеопатра. След 4 години връзката им все още беше изпълнена с напрежение и страст и той нямаше търпение да предприеме поредното си пътешествие до нейните покои, далеч в Александрия. Но сега нямаше време за това, изми си лицето за пореден път, огледа се добре, усмихна се на образа в огледалото и пое към форума. Бяха мартенските Иди през 44 пр.Хр.

***

Власт, войни, жени, територии и мощ, това са само част от причините Цезар да е вдъхновение както за изследователите, така и за хората на изкуството. Шекспир го обезсмъртява в своята трагедия, американската филмова индустрия го възвеличава многократно през десетилетията, а комиксите на Астерикс го представят и на най-младата аудитория. Кои актьори през годините влизат в образа на този велик военачалник? Кои сюжети от живота му вдъхновяват най-много сценаристите? Къде е по-популярен Цезар – на малкия или на големия екран?

Цезар и киното

Тривиално, но факт – най-голямото вдъхновение за този период от Римската история всъщност е любовният триъгълник между Цезар, Клеопатра и Марк Антоний. Холивуд винаги се е стремил да угоди на публиката, а какво по-пикантно и интересно от двама велики мъже, които се борят за любовта на „красива“ и очарователна жена. Знам, че ви се иска, но историческата Клеопатра изобщо не прилича на Лиз Тейлър, София Лорен или Моника Белучи. Спокойно, не е била и Пепър от „American Horror Story/ Зловеща семейна история“, но като цяло Клеопатра е била от типа жени, които пленяват не с неземната си хубост, а със своя ум, хитрост и въобще с целия наличен арсенал на фаталната жена.

От другата страна имаме един застаряващ, леко плешив, но в добра физическа форма мъж, за който няма непреодолими препятствия и един млад, амбициозен, не особено талантлив военачалник. Холивуд е във възторг! Каква чудесна храна за размисъл и за продукции. И първата не закъснява. Още през 1899 г. Клеопатра излиза на голям екран. А през 20-те години на ХХ в. публиката е завладяна от романтичната й връзка с Марк Антоний (късометражният „Anthony and Cleopatra/ Антоний и Клеопатра“). Къде е Цезар в цялата картина? Къде са войните, победите му и да – любовниците му? През този период Холивуд нехае за това и е оставил великият пълководец настрана.

Виж още: Музиклиника #5 – Спешно ни трябва нова музика за протести!

Образът на Цезар на голям екран се появява десетилетия по-късно, през 1945 г. и то пак в любовен контекст – „Caesar and Cleopatra/ Цезар и Клеопатра“. Първият актьор, който влиза в ролята на легендарния военачалник е Клод Рейнс („The Invisible Man/ Невидимият). Партнира му ексцентричната Вивиан Лий („Gone with the Wind/Отнесени от вихъра“). Филмът е номиниран дори за Оскар. Лентата поставя началото на поредица филми, чийто център е любовната връзка между египетската изкусителка и строгия римлянин. Най-известният сред тях е касовата продукция от 1963 г. „Cleopatra/ Клеопатра“, за която Рекс Харисън („My Fair Lady/ Моята прекрасна лейди“) е номиниран за Оскар, а самият филм печели 4 златни статуетки.

Цезар и телевизията:

След този успех любовта между Цезар и Клеопатра заглъхва на големия екран, за да намери своя нов живот на телевизионния с екранизации по пиесата на Джордж Бърнард Шоу – „Цезар и Клеопатра“ през 1976 и през 2009 г. и с филми като „Cleopatra/Клеопатра“ (1999). В тези продукции в ролята на Цезар се превъплъщават прекрасни актьори като Алек Гинес (старият Оби Уан), Кристофър Плъмър („Beginners/ Новаци“) и Тимъти Далтън (Джеймс Бонд). Интересен е факта, че Далтън е единственият актьор, който е играл и Цезар, и Марк Антоний (Antony and Cleopatra/ Антоний и Клеопатра,1984).

Виж още: Когато владетелите спортуват

Втората голяма група филми, в които главна роля играе Цезар са тези, които са екранизация по едноименната трагедия на Уилям Шекспир.

За първи път пиесата е филмирана през 1950 г. и в ролята на римският пълководец влиза Харолд Таскър. Кой е той? Добър въпрос – защото това е единствената му изява в киното. През 1953 г. пиесата отново е филмирана и в ролята на главния герой се превъплъщава Луис Калхърн („Duck Soup/ Патешка супа“). В този филм също има една специфика, която касае ролите. В него Джон Гилгут („Arthur/ Артър“) играе Касий, а 17 години по-късно той влиза в кожата на самия Цезар.

Историята се заплита допълнително, защото в екранизациите по пиесата от 1950 и от 1970 откриваме един и същ Марк Антоний – Чарлтън Хестън. Този актьор, който играе в над 100 филма по време на дългата си 60-годишна кариера е направо обсебен от образа на Марк Антоний, който изиграва три пъти във филми, а веднъж дори сам се режисира. Така, той държи челното място за актьора изиграл най-много пъти Марк Антоний. Към днешна дата една от последните екранизации на пиесата е от 2012 г. и както стана модерно през новото хилядолетие, ролята на Цезар е поверена на актьор от афроамерикански произход – Джефри Кисън (това вече сме го виждали с Орфей и Офелия).

Ако трябва да сме честни, след 1963 г. няма голяма кино продукция, която да е посветена на Цезар, било то като любовник или военачалник. Тогава за кратък момент неговата звезда изгрява, а след това легендарният пълководец е предаден на телевизията. Освен с пиеси по Шоу и Шекспир и с любовни романси, малкият екран го представя в исторически телевизионни филми и сериали. През 2002 г. Джереми Систо („Suburgatory/ Лъскаво предградие“) изиграва историческия Цезар (в същия филм може да видите и Тузаря като Помпей).

Шон Пъртуи (Алфред от сериала „Готъм“) влиза цели два пъти в кожата на Гай Юлий и то през една и съща година – 2006 в „The Battle for Rome/ Битката за Рим“ и „Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire/ Древния Рим: Възходът и падението на една империя“. Само 7 години по-рано същият актьор играе един от убийците на Цезар – Брут във филма „Cleopatra/ Клеопатра“. Не ми се мисли какво е било в главата му – първо да изиграеш убиеца, а после жертвата!

Две големи телевизионни компании също залагат на Римската история и благодарение на това наново изгрява звездата на Гай Юлий, това са HBO и Netflix. Сериалът „Рим“ взриви представите за сериен филм, когато се появи през 2005 г. Още тогава HBO даде заявка за високо ниво на продукции, към което се стреми, а всеки гледал дори един епизод не би могъл да остане равнодушен към оригиналното интро. В „Рим“ ролята на Цезар е поверена на ирландеца Киърън Хайндс („Tinker Tailor Soldier Spy/ Дама, поп, асо, шпионин“). Прекрасната му игра оставя своя отпечатък и всеки фен на сериала ще го потвърди.

Да не останат по-назад Netflix също решиха да заложат на историята на тази велика империя, но с доста по-слабо качество и като визия, и като актьорска игра. В сериала „Roman Empire/ Римската империя“ (2016-2018), в образа на Цезар се превъплъщава австралиеца Дич Дейви („Spartacus: Blood and Sand/ Спартак: Кръв и пясък“). Освен, че това е най-новият сериал, в който се появява Гай Юлий, по време на сериите може да се насладим и на гласа на Шон Бийн, който е разказвач.

Виж още: Трейлърите и изкуството да продаваш

Кино, телевизионни филми и сериали, но това не е всичко. Цезар понякога е представян и по-нетрадиционен начин в европейски и холивудски филми. Любимото ми заглавие е „Julius Caesar against the pirates/ Юлий Цезар срещу пиратите“. Това е италианска продукция от 60-те години, когато е и върховият период на италиански филми, посветени на Гай Юлий. Сигурно не е случайно, че този период съвпада и с най-известният американски филм, посветен на историята на Цезар и Клеопатра. По едно и също време Европа и Америка се заинтригуват от този военачалник и впоследствие интересът им замира.

Най-свежото и забавно представяне на Цезар не се дължи на американците, а на французите. Става дума за екранизациите по комиксите за Астерикс, в които най-емблематична е появата на Ален Делон като Гай Юлий във филма „Asterix at the Olympic Games/ Астерикс и Олимпийските игри“ (2008). Друг лично любим момент е това, че Джим Броудбенд („Iron Lady/ Желязната лейди“) озвучава Цезар в анимацията „Astérix: Le domaine des dieux/ Астерикс: земята на боговете“ (2014).

Комедийният привкус към този образ не е само в екранизациите по комикси. Братята Коен също решиха да го включат в своя продукция и не само това, но дори й дадоха свежото заглавие „Hail, Caesar!/ Аве, Цезаре!“. В този филм от 2016 г. може да видим Джордж Клуни като актьор, който се поти над факта, че трябва да влезе в образа на Гай Юлий.

Аве, Цезаре на малкия, а не на големия екран. Може би твоята голяма поява тепърва предстои. Мине се, не мине време и Холивуд се сеща за теб. Очакваме и неочакваното – може би продукции, в които побеждаваш извънземни или се биеш с терминатори. Искрено се надявам, че това ще остане само в рамките на най-ужасните ми кино кошмари. По-скоро след време се надявам да се появи една реалистично заснета историческа драма за битките на Цезар или в краен случай – екшън интерпретация стил „Шерлок Холмс“. Каквото и да е – Холивуд не изоставяй една от любимите си исторически фигури, а пак я поднеси на зрителите, но с нови подправки.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Desislava Mihaylova в Patreon!