„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов.

***Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай***

 

След трудните вътрешни борби дали да занижим нивото на рубриката с брой за празника на смилянския боб, все пак ще се понесем не в смолянска област, а на дансинга.

Опиянени от Деня на танца (24.11) в тазседмичната рубрика ще послушаме музика, но и ще погледаме танцови стъпки. Но няма да се спираме на Блясък или на Ла Ла Ленд, а ще се върнем даже в черно-бялата реалност, когато музиката се е писала за филми/танци, а не обратното.

Ок, „Клоунско лице“ (‘Funny Face’) 1957 г. не е танцов филм, хванахте ни, но сериозен поглед върху филма няма как да пропусне танца на Одри Хепбърн в стил “не си играй с мен”. Музиката е композирана от Адолф Дойч и оркестърът му и името на точно тази тема звучи като леко заболяване, а именно „Basal Metabolism“.

Суингът, който Ума Търман и Джон Траволта танцуват заедно в „Криминале“, ще остане безспорно в историята, но във видеото ще видите техни предшественици – не други, а Фред Астер и Джинджър Роджърс. Парчето „The Way You Look Tonight“ от музикалната комедия „Време за суинг“ (‘Swing time’) 1936 г. взима Оскар за най-добра песен.

„Брейк денс“ (‘Breakin’) 1984 г. е емблематичен за уличната култура филм, който може да се на моменти да ви се струва преигран или претруфен откъм стил на обличане, но носи в себе си духа на зараждащите се тогава, сега много популярни, хип хоп стилове и движения. Целият саундтрак е парти злато!

 

„Гилда“ (‘Gilda’) 1946 г., фаталната жена е по-скоро пример как самочувствието прави движенито на тялото красиво и реално танцувално. Нейната песен но отвява в атмосферата на казино в Буенос Айрес.

 

Финално ви отвеждаме в по-близко време, а именно 2001 г. с филма „Запази последния танц“ (‘Save the last dance’). Може и да ви е известен, може и да не се харесва на всекиго, но ще фаворизираме собствените си пристрастия с малко ‘You can do it’ на Ice Cube.

Лек денс неделен!

Четете още: МузиКЛИНика #5 – Спешно ни трбва нова музика за протести!

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Стела Михайлова в Patreon!