„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов. Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай, в замяна ние няма да ви гледаме през уеб камерата.


Няма фен на рок и метъл музиката, който да не харесва по някое и друго поп парче. Работата обаче става съвсем друга, когато някоя рок или метъл група вземе някоя поп песен, аранжира я по правилния начин и я превърне в храдкор съкровище за радост на малки и големи. Меломаните-метъли и рокаджии знаят, че някои от най-великите хитове в жанра са всъщност кавъри на песни, които започват своето съществуване в друга тематична обстановка, често десетилетия преди „Бог да даде рокендрола на хората“. И така, ето пет от най-великите парчета, в които барабаните и жицата са довършили заклинанието на магията, зародила се в оригинала.

1. Metallica – Whiskey in a Jar

По-голямата част от феновете вероятно знаят, че песента „Уиски в буркана“ става популярна като хит на групата Тин Лизи през 1971 г. По-малко са онези, които помнят още по-старата версия на The Dubliners от 1967г. Истината всъщност, е че Whiskey in a Jar има над 30 кавър версии, като редом с изброените три групи си струва да споменем и Айриш Роувърс, Смоуки и Елвис Пресли.

Преди това в Музиклиника: Фарук от друга планета

Причината за този букет от кавъри е, че песента в действителност е традиционна (фолк) ирландска песен, действието на която се развива в графствата Корк и Кери. Според най-старите сведения, „Уиски в буркан“ датира от средата на XVII век, когато ирландците все още били полу-независими и банди разбойници (какъвто е и героят в песента, много подобен на шотландеца Роб Рой- б.а.), все още бродели на шир и длъж и се сражавали с английските войски.

Този размирен период, свързан и с войните между Англия на Кромуел и ирландците роялисти и последвалата Реставрация на Стюардите след 1660 г. е извор на много паметни песни от историята на Ирландия, немалка част от които са загубени за нас или са оцелели във фрагменти или по-късни версии (Например Suil a Ruin ). Каварът на Металика си остава най-популярната съвременна версия на песента и е безспорен фаворит за първото място.

2. Merlyn Manson – Sweet Dreams

Песента излиза през 1983 г. като последен, четвърти сингъл на албум със същото име на британската ню уейв група Юритмикс. Неортодоксалният клип бързо печели вниманието на публиката и тя се превръща в най-великия хит на групата и една от най-великите песни на всички времена в класацията на списание Roling Stones. 

Меланхоличната атмосфера, вдъхновена от раздялата между Ани Ленъкс и Дейв Стюарт с предишната им група „Дъ Туристс“ попада в плодотворната почва на Менсъновото творчество. Без по никакъв начин да засенчва оригинала, версията на Менсън придава един нов смисъл на песента, далеч по-мрачен в типичния за Мерлин стил. В случая с Менсън, Sweet Dreams изиграва същата роля, която играе и за Юритмикс – това е песента, с която Менсън се качва на голямата сцена за да остане там и до днес.

Режисьорът на клипа – Дейвид Кар, решава да доведе сюрреализма на дори по-високо ниво отколкото оригинала на британците, запазвайки част от животинските заигравки, като в песента на Менсън кравата е заменена с прасе, което Мерлин язди.

3. Spiderbait – Black Betty

Още една легендарна песен, която намери прекрасен хард вариант в лицето на Спайдърбейт. Макар песента да не беше така популярна до преди няколко години, от началото на XXI век тя влезе в саундтрака на много филми именно във версията на Спайдърбейт и така зае заслужено място в съвременната поп култура. Иначе песента Black Betty е популярна и с два други свои кавъра  – на Ram Jam от 1977 г. и на сър Том Джоунс от 2002г.

Песента всъщност става популярна в САЩ още през 30-те години на XX век, когато е записана като вариант на фолк песен на чернокожото население от Хюди Летбетър. В действителност обаче, песента е по-стара. Според някои изследователи корените и се отнасят чак към края на XVIII век като спорът е дали става дума за възпяване на кремъклия (мускет с кремтъчен затвор) и черен приклад или за бутилка уиски. Според едни „бам ба лем“ е всъщност имитация на звука при изстрел на мускета, а „танцуването“ е отката.

Чети още: Трейлърите и изкуството да продаваш

Според друга версия, базираща се на идиома „Да те целуне черна Бети“, песента възпява определен вид алкохол, който е популярен още в Северна Англия през 80-те години на XVIII век. В няколко речника на идиомите в САЩ от края на XVIII и началото на XIX век, изразът „да целунеш черна Бети“ означава специфично да се насвяткаш с уиски. Каквато и да е истината – военен марш или пиянска песен, „Блек Бети“ е донесла слава на всеки, който е направил неин кавър.

4. The Animals – House of the Rising sun

https://www.youtube.com/watch?v=0sB3Fjw3Uvc

Безспорно един от най-великите рок хитове на всички времена, „Къщата на изгряващото слънце“ е изпълнение, което ще донесе безсмъртие на „Енимълс“ дори и да не бяха правили никаква друга музика (а те имат и доста други отлични парчета като Don’t let me be misunderstood). 

Песента, във варианта, изпълняван от британските рок динозаври, възпява тежкия живот в Ню Орлиънс, Луизиана. Любопитното в случая е, че родината на парчето най-вероятно съвпада с тази на Енимълс – Англия. Различни изследователи на музикалната история са достигнали до заключението, че то произхожда от баладата „The Unfortunate Rake“, която била популярна на Острова през XVI век. В последствие, от ренесансовата балада се появяват множество версии, които прерастват в различни по-късни, популярни песни.

В наши дни, освен хита на Animals,  Къщата на Изгряващото слънце получава страхотен метъл прочит от Five Finger Death Punch, а към саундтрака на играта „Wolfensetein New Order“ присъства уникална германска версия, направена така, че да изглежда като песен на група, подобна на Енимълс, пееща в свят, в който Третият Райх е спечелил Втората Световна война. Последната се препоръчва за всички фенове на Man in the High castle.

5. Dropkick Murphys – Johny, I hardly knew ya

https://www.youtube.com/watch?v=Yg_rf2d894k

Една от най-популярните анти-военни песни в британската поп-култура, Johny I hardly Knew Ya (или Ye в други версии) е сред най-любимите хитове на феновете на ирландската музика.

Версията на Дропкик Мърфис е без съмнение най-популярния прочит на песента, но съвсем не е единственият. Подобно на „Whiskey in a jar“, „Johny…“ също има над 30 кавъра, като освен Дропкик Мърфис си заслужава да споменем и версиите на Гънс енд Роузес и на Айриш Роувърс.

Още музика: Соцдискотека!

Оригиналната песен е написана и публикувана през 1867 г. в Лондон от Джоузеф Джоджеган и използва мелодията на малко по-старата песен „When Johny comes marching home„, написана от ирландеца Патрик Гилмор през 1863 г. по време на Гражданската война (1861-65г.) в САЩ. „Johny…“ започва историческия си път като по-скоро хумористично описание на мъж, който бяга от бременната си любима за да стане войник. Ирландският негодник се сражава във войните за Цейлон (1795-1815г.) и след това се връща обезобразен. През XX век обаче, под влияние на пънк и ска културата, песента бива натоварена с подчертано анти-военни послания.

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Александър Стоянов в Patreon!