от Айн МАРКС

 

„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов. 

В първата ни част вместо да вперим взор в разнообразните висини на музикалното настояще, ще се върнем към едно по-просто време. Нека най-накрая си признаем – цялата тази носталгия не е случайна! БИЛО Е ПО-ДОБРЕ! Да, няма как да видиш свят отвъд ГДР без да получиш агентурно име, но за какво ти е?! Незастроени къмпинги; мътна бира, секс и естрада; американците слагат дрога в кокаколата; жените са по-лесни, побоищата са по-истински; да пиеш или подариш уиски е наистина специално; България – на българите, Слънчев бряг – на чужденците! Така си представяме безкрайния купон по посрещане на светлото бъдеще. Нека се пренесем там:

Барът на Хотел „Родина“. Туко що е дошла новата 1983 година. На масата си на ръководителя на Комсомола В.В., който ти се пада втори братовчед. В тази незабравима вечер дефицитните стоки са норма. Пуши се „Боро“ на богато. След един момент я гледаш право в очите, без да мигаш, нищо, че е мадама на братчед ти. Тя ти отвръща със същото. И двамата сте в най-хубавите си дрехи. Дисководещият пуска АББА. Танцувате. Вече мислиш как по-незабелязано да се изнесете към тавана ти, когато пияният ти братовчед си събира момичето и си тръгва. По-късно заспиваш на масата, на която си останал сам. Позорно си изхвърлен. ЧНГ!

Каквото и да си говорим, при сърбите е още по-добре! Ходят си където искат, носят валута и добро настроение! И музиката им – музика! Поздрав с ранния Горан Брегович, който независимо от моментния му стил, винаги пълни душата и съсипва сърцето и черния дроб.

У-у-у-ууууу. Оркестър „София“. Този звук сам по себе си трябва да е увеличил прираста на населението.

„Самоконтрол“ на Лора Браниган е това, което взимаме назаем от  плочите на най-големия в занаята – Данчо Стълбицата. Няколко години след окончателното му сваляне от ефир, недочакано от стотици хиляди недоволни пенсионери, бай Данчо продължава да превежда имената на песните от микрофона на подбрани роккръчми в София.

НИКОЙНЕМОЖЕДАТЕСПАСИОТГЛАСАНАИЛИЯАНГЕЛОВКОЙТОЩЕОЗВУЧАВАЖИВОТАТИДОКАТОНЕУМРЕШДОРИИДАНЕИСКАШ.

Ако ви мързи да си търсите и сваляте песните, то може да поддържате скапаното си настроение чрез плейлиста ни в Spotify:

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Константин Мравов в Patreon!