„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов. Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай, в замяна ние няма да ви гледаме през уеб камерата


В тазседмичната рубрика, типично по медиен маниер, ще посветим плейлиста на актуално събитие, а именно премиерата на биографичния филм за Фреди Меркюри – „Бохемска рапсодия“ (‘Bohemian Rhapsody’).

Тук обаче няма да се фокусираме върху най-великите творения на Queen, защото е лишено от смисъл, те са велики, знаете го, точка. Ще се пренесем между ушите на Фарук (още неизвестен), роден в Занзибар, и по-късно Фреди Меркюри, за да послушаме поне малка част от мелодиите и гласовете, които, може да се каже, са му повлияли или поне е слушал по щурите джамборета.

Ще пропуснем индийската певица Лата Мангещар, защото просто не я разбираме.

Думите са непосилни, в тази неделна безгрижност с лека ръка бихме заменили десетина актуални звезди за тази прекрасница и гласа й. Пеейки, сякаш е първата и последна жена на земята… да, всичко, свързано с нея, е вдъхновение.

Както гласи актуална шега напоследък, папката с лоши парчета на Цепелин в (D:) е…празна. Робърт Плант, архетип на рок бог, може да се похвали с около 50 години вокална кариера.

Благодарение на Лед Цепелин и не само, днес може да слушаме банди и като Greta Van Fleet. Пуснете ги на баща си и го объркайте тотално: цък.

Наричани най-подценяваната банда на 60-те, The Dave Clark Five действително са супер симпатяги. Може би покрай истерията Бийтълс, Фреди все пак е виждал в тях същия талант и потенциал в по-умерено темпо.

Четете още: МузиКЛИНика #1 – СОЦДИСКОТЕКА!

 

У вас имаше ли видеокасета с филма „Артур“ (‘Arthur’… и тогава се чудех защо не го превеждат “Артър”)? Покойният вече Дъдли Мур в ролята на едно от най-смешните богати пияндета, достъпно за домашния български екран на VHS в края на 80-те и през 90-те години. За някои от нас – първият досег с Лайза Минели.

Фреди обаче е зяпал “Кабаре” и в интервю обяснява: „Едно от най-ранните ми влияния дойде от „Кабаре“. Изключително много обожавам Лайза Минели. Начинът, по който предава музиката си, и неспирната й енергия!“

Тотално изтрещял, в хубавия смисъл, с тънък мустак и сякаш е измислил думата „шоумен“. Той е вдъхновение за много музиканти, сред които и Меркюри.

Помнете Фреди и обичайте кривите си зъби, ленивото око, многото лунички, рехавата си коса, по-късия си крак, моментите на щастлива лудост и еуфория.


 

Премиерата на “Бохемска рапсодия“ (‘Bohemian Rhapsody’) на Острова беше на 24.10.2018, а у нас очакваме филма на 2 ноември. Предварителните мнения за него са за блестящо представяне на Рами Малек като Фреди, но не са толкова ласкателни за самия филм. Което не е толкова необичайно в жанра. Трудно е да се спазва стриктно биографичната линия, да останеш верен на една история, която вече е дълбоко свързана с много хора, и същевременно – да се придържаш към холивудските канони.

 

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Стела Михайлова в Patreon!