Автор: Боряна АНГЕЛОВА – ИГОВА

Авторът преподава философия на спорта и журналистическа етика в НСА „Васил Левски“ в бакалавърска програма: „Спортен коментатор“ и магистърска програма: „Спортна журналистика“


Нашите родители, баби и дядовци са чакали цяла седмица, за да гледат любимото си спортно предаване, с нетърпение са броили часовете до футболната среща на местния стадион и това са били единствените им възможности да се докоснат до спортното майсторство.

Днес имаме дузина спортни канали с висока резолюция, които 24 часа в денонощието предават спорт от цял свят, докато стадионите ни хващат бурени.

Спортът е по-достъпен от всякога, но все по-малко хора спортуват. За сметка на това, имаме увеличаване на пасивното участие: все по-често гледаме спорт по телевизията, четем спортни сайтове, „играем“ футбол през компютъра и телефона…

Градският човек не излиза да тренира навън, а предпочита уюта и сигурността на дома. Активното участие в спорта си остава за една малка част от населението. С част от причините за това вече ви запознахме в статията ни: „Градски спорт, ама на книга“.

В града постоянно се раждат нови спортове, които изграждат характера на активното младо поколение. Водещите медии ги пропускат, защото ги смятат за неатрактивни. Те обаче са факт и са много важен източник за разбирането на състоянието на културата и обществото ни.

Според медийния анализатор и философ Маршал Маклуън,  промяната в спортната игра показва промяната в обществото: наблюдавайки „новите“ за България спортове можем да си направим извода за развитието на обществото и културата ни като цяло.

В приложения към статията видео материал ще ви запознаем с два нови за България спортове, които обаче се развиват изключително бързо – състезателното катерене в зала и ски-алпинизъм.

Те са определени като „високо рискови“, заредени са с много адреналин и за тях се изисква голяма физическа и психическа издържливост.

Васил Цветков на 19 г. от гр. Казанлък е най-добрият ни катерач по спортно катерене в зала, балкански и национален шампион, а Никола Петков-Калистрин на 19 г. от гр. Банско е най-добрият сред младежите ски-алпинисти. И двамата са студенти в НСА „Васил Левски“, специалност „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“.

Преди да започне да се занимава с катерене, Васко има проблеми с наднормено тегло, не обръща внимание какво яде, по цял ден играе електронни игри, но активното участие в спорта го прави шампион.

Никола пък трудно се концентрира. Но след като се озовава отвъд зоната на комфорта си, в една високо рискова среда на зимната планина, този проблем вече не съществува. Днес вглъбеността, проницателността и концентрацията вече са негови изявени качества.

Ето и тяхната история:

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Боряна Ангелова-Игова в Patreon!