От Руслан ТРАД, Александър СТОЯНОВ и Венцислав БОЖЕВ

Когато на 30 март 2016 г. пуснахме първия брой на журнала De Re Militari именно тук – в КлинКлин – ние започнахме с идеята да направим едно ново издание, което да съперничи  с разпространяваните из Интернет пространството обзори и доклади на (предимно) западни фондации и медии. Целта ни беше на български език да се появи информация, която принципно отсъства в много държави по света.

Нямахме идея нито колко дълго ще можем да продължим, нито дали изданието ще бъде четено и по какъв точно начин ще бъде прието.

Всъщност, публичността и популярността никога не са били наша самоцел. Водещото в работата на нашия екип винаги е било личното удовлетворение от добре свършената работа. Това ни помага да сме независими от други медии и платформи, да правим нещата единствено и само така, както ние смятаме, че е правилно и с лекота да преодолеем липсата на каквото и да е финансиране, която блокира толкова много инициативи в България. Защото простата истина, в която някои хора се съмняват е, че екипът на De Re Militari работи изцяло pro bono – в името на своите собствени разбирания.

В рамките на тази динамична година, изпълнена с агресия и твърде, твърде много смърт, ние се опитахме да проследим всички ключови конфликти по света и да очертаем основните играчи на военно-политическата сцена.

Статиите, посветени на фракциите в Сирия, Либия, Ирак, Мексико, Северна Африка и Филипините нямат еквивалент на български език и предлагат информация, която няма как да получите посредством останалите медии. Същото важи за редовните, изключително прецизни и детайлни карти, с които изданието ни може да се похвали, и които бяха приети и разпространявани в социалните мрежи и зад граница. Освен обичайните седмични изложения на най-ключовите събития, De Re Militari успя да поднесе и голям брой статии и анализи, които представят съвременната военно-политическа действителност в изчистен и лишен от пристрастия и хиперболи вид.

Настоящият брой, който може да намерите в края на текста, представлява едно обобщение на някои от най-значимите текстове, публикувани от нас през изминалата година, появили се както в КлинКлин, така и в създадения по-късно блог на журнала. Целта е да съберем и представим отново тези материали, които вярваме, че са изиграли значителна роля за развитието на журнала и които чрез своето съдържание, са обогатили и доразвили съществуващите представи за развитието на конфликтите по света. За съжаление, през тази една година светът стана още по-войнствен, а фронтовите линии се увеличиха видимо: от Сирия и Ирак, през Сомалия, Йемен, Западна Африка, Кавказ, Украйна и стигнем до Филипините, Западен Китай и Афганистан.

[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2017/03/De-Re-Militari-1-YEAR-Ed.pdf“ download=“all“]

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!