КлинКлин и „Спаси София“ предаваха пряко онлайн дискусията по повод планираното закриване на „Трамвай 6“ в столицата.

Припомняме, че Столична община взе решение да закрие трамвай 6 в края на март. Причината – идейният проект на Столичната община, според който тунелът под Националния дворец на културата ще бъде само за движение на автомобили, а трамвайните релси ще бъдат премахнати. Цената на планираното нововъведение е 7 млн. лв.

Междувременно от инициативата събраха 3000 подписа срещу закриването на линията и обявиха протест за тази събота (06.02.2016).

Според гражданските организации премахването на екологичния транспорт ще остави няколко централни района без удобна транспортна връзка. В същото време въпросните планове са в разрез с обещаната „Зелена политика“ в предизборната кампания на настоящия кмет Йорданка Фандъкова.

Така, на фона на увеличаващото се замърсяване на въздуха и закупуването на нови дизелови автобуси, обявената кандидатура на София за „Зелена столица на Европа през 2019 година изглежда като класическа проява на популизъм.

Освен от Спаси София, в дискусията участваха Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и Кирил Беспалов – създател на КлинКлин и инициативата Зелени релси в София.

Запис от онлайн предаването можете да гледате тук:

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!