Ако сте решили да учите в щата Канзас, недейте. Стойте си в България. То е същото. Почти

Автор: Кирил БЕСПАЛОВ

Изображение: HomeSnacks

Статията е публикувана на: 04.02.2016 @ 11:37


За пръв път от много време образованието отново е тема №1 на републиката. Освен че събудихме стария скандал, свързан с „подмяната“ на учебната програма по литература и история, вече си имаме и нов образователен министър – професионалния политик Меглена Кунева.

Покрай тези драми, някак пренебрегваме стандартите по другите предмети, а те определено са ниски. За жалост, все по-малко патриоти се интересуват от програмата по химия, а биологията, изглежда, е станала съвсем чужда на националисти на заплата като Ангел Джамбазки. Да не говорим за геометрията, където триъгълниците на илюминатите тотално изместиха квадрата и кръга Малевич от популярната култура.

Дотук с встъплението. Какво, за бога, прави България върху картата на САЩ и по-точно на мястото на щата Канзас, популярен у нас най-вече с журналиста и писателя Иво Иванов?

Тази странна карта задава още неудобни въпроси:

Защо България граничи със Сирия, Тунис и Йордания, какво прави Сърбия на мястото на щата Монтана и как стана така, че най-големите щати на САЩ са Иран и Турция?

Отговорът се крие там, откъдето започнахме – в образованието! И по точно – в Образователния индекс на ООН!

Въпреки че САЩ заема престижното 5-о място в индекса, някои отделни щати определено се провалят и могат да бъдат сравнени с държави в долната половина на таблицата.

Именно това цели тази карта на САЩ: да покаже нивото на образованието по щати, съпоставено с позицията на съответната държава в индекса на ООН. Таблицата се изчислява на база средните години на обучениe и очакваните години на обучение за конкретната образователна степен (повече за методологията).

Така например, образователното ниво по този индекс в Аризона и Невада съвпада с тези на Тунис и Гана, които заемат съответно 90-а и 138-а позиция в класацията. Изводът:

популярното схващане за „глупавите американци“ може да се смята за вярно на локално ниво,

докато петата позиция на САЩ в глобалния индекс се дължи на щатите – двигател на американското образование. Такива са Масачузетс, Колорадо и Вирджиния, които съответстват на нивото на образователните системи в държавите отличници Норвегия, Холандия и Швейцария.

България пък е изписана върху щата Канзас, защото имаме сходни параметри в индекса и заемаме 58-о място в света. Но ако хвърлим поглед на една друга статистика, ще се окаже, че сходството ни се ограничава само до тези показатели, а по други и много съществени, какъвто е бюджетът – изоставаме драстично от тях. С населението от близо 3 млн души, Канзас има бюджет за образование от 8,7 млрд долара (33% от общия бюджет на щата от $26,8 млрд), който не може да се сравнява с 445-те милиона лева, отредени на родното Министерство на образованието и науката от Горанов и компания.

Така или иначе, бюджетът вече е приет. И докато не направим качествен дебат за образованието като цяло, може скоро дружно да се озовем на мястото на Киргизстан. Но ако се опитаме да погледнем позитивно, Бахамите изглеждат съвсем постижима цел.

usmapfinal

Някои връзки по темата, които могат да ви се сторят интересни.

Робство или съжителство? Отговорът няма да ви хареса

За бюджета и тайните заеми на Горанов и ко.

България – моя земя, но с чужда история


Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Кирил Беспалов в Patreon!