Хиляди много тъжни и разочаровани софиянци се събраха в района на църквата „Св. Неделя“ и Съдебната палата на протестно бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова. Подобни демонстрации имаше в редица по-големи градове в страната.

Преди дни обезобразеното тяло на изнасилената и убита Маринова беше открито в Русе. Властите не са сигурни дали животът на телевизионната водеща е така жестоко отнет заради работата й. Последното й предаване се отнася до аферата „Джи Пи Гейт“ – разследване на сайта Биволь за предполагаемо източване на еврофондове от компанията „Джи Пи Груп“, свързвана с Валентин Златев – шеф на „Лукойл България“ и приятел на премиера Бойко Борисов.

Чети още: Моля те, Бойко, върни ни асфалта!

Златев отрича да е свързан с „Джи Пи Груп“, която компания стои и зад скандалното изпълнение на ремонта в централната градска част на столицата.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Самият факт, че Маринова е журналист прави престъплението удар срещу свободното слово, изтъкнаха от гражданското сдружение „Борец“, които организираха шествието в София.

Идеята беше да се запали свещ, по стар християнски обичай, в памет на убитата. Един вид – панахида. Съвсем очаквано през нея прозвучаха призиви за оставка на правителството и главния прокурор Сотир Цацаров. На някои присъстващи откровено не им се палеха свещи.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

За разлика от повечето случаи на протести в центъра на София, недоволството от убийството на Виктория Маринова обедини изключително широк кръг от хора. Ежеседмично демонстриращи за реформи в правосъдието застанаха до депутати от БСП, лидери на извънпарламентарни партии, хора без зъби, хора с изключително поддържани зъби, русофили, русофоби, всички много тъжни. Някои и ядосани.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Депутатът от БСП Александър Симов

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Иво Инджев

Все още живи телевизионни репортери правеха преки включвания с централните емисии и търсеха събеседници. Чест такъв беше колегата им от „Биволь“ Димитър Стоянов, главен герой в последното предаване на Маринова. Друго разпознаваемо лице, огрявано от лампите, беше друг човек на словото – Иво Инджев.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

На площад „Света Неделя“ спонтанно възникна и мемориал от свещи около снимка на Маринова. За дълго време той беше блокиран от фоторепортери и вероятно ще е често срещана илюстрация на недоволството.

Въпросът е на кой толкова са му изтрябвали снимките. Вече сме 2018 и медийната революция отдавна победи. Множество знайни граждански журналисти със смартфони правеха живи връзки с фейсбук-стените си. Практически всеки от нас може да си заснеме пълнокръвно всяка сватба, кръщене или бдение за починал журналист.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Един такъв снимащ гражданин се отнесе критично към споменатия Иво Инджев. „Вижте! На протеста за починал журналист е дошла най-голямата медийна подлога“, говореше гражданинът на смартфона си и правеше видео с главен герой Инджев. Депутат-журналист от БСП каза с усмивка на свой приятел, „Давай да се махаме, че гледай какво стана“.

Бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

След минута мълчание на площада до църквата, хилядното множество се премести по сигнал пред Съдебната палата, където блокира движението на един клет трамвай номер 10.

Чети още: Арести и политически хаос. Задава се напрегната есен

Между Лъвовете на справедливостта оратори се сменяха да обясняват как справедливост в България няма. Понякога предизвикваха възгласите „Оставка“  –  шлагерът на нашето недоволство. В един момент се изправи да говори известният софийски поет и революционер Манол Глишев. От тълпата се чу несъгласие с думите му. „Тихо! Замълчете“, каза революционерът. Изнесе паметна реч с констатации, че противниците на властта свършват мъртви край Дунава. Вкара и познатия призив – „Оставка“. До него един по-възрастен поет и революционер, Йоло Денев, на свой ред изригна – „Веднага!“ и добави на висок глас свои си размисли. „Млъкни бе“, каза му Глишев и предизвика кикот сред иначе тъжната тълпа.

22 14

Друг оратор от гражданското общество, част от инициативата „Правосъдие за всеки“, обяви, че е доволен да види толкова недоволни хора, но те всъщност са много малко. Той изтъкна, че при убийството на словашкия журналист Ян Куцияк много повече хиляди недоволни хора са стояли всяка вечер насред Братислава, а вътрешният министър си подал оставката. Тук нещо май нямаше революция. Имаше тъга и ежедневие.

23 24 25

По-назад в тълпата призивите на ораторите кънтяха глухо и неразбираемо. Хората мълчаха и гледаха тъжно или пък си говореха за нещо си свое. Ватманът в трамвая вече отегчено очакваше възможността да продължи пътя си, която настъпи след около половин час от блокирането му. Тогава речите приключиха и повечето недоволни тръгнаха да се прибират. Някои оставиха свеща си до снимката на Виктория Маринова, където фоторепортерите вече ги нямаше.

33 34 35

Паметта на убитата журналистка със сигурност беше почетена. Версията, че е убита заради работата си не е определяща за разследващите, обяви по-рано главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обаче се похвали, че на „Джи Пи Груп“ е образувано дело, по което са запорирани 14 милиона евро. Европейската комисия пък обяви, че иска от София както резултати в разследването на убийството на Маринова, така и в това за източване на еврофондове. Всичко това, само срещу един труп.

Чети още: Колко трупа са нужни на МВР, за да завие една крушка?

Според актуални социологически проучвания, ако имаме „Оставка“ и предсрочни избори, в парламента биха влезли същите партии, които и сега са там, без „Воля“ на Веселин Марешки.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Константин Мравов в Patreon!