Знаете ли какво е коптор? Знаете ли какво е 6-годишно дете да ви се моли за хляб, защото няма какво да яде? Знаете ли какво е старци, много приличащи на собствените ви майка и бащи, баби и дядовци – да седят по цял ден на изхода на някое метро, за да продават цветя от градината си, 5-6 буркана с туршия или евтини турски чорапи? Знаете ли какво е да живееш с по-малко от 350 лв. на месец?

Повече от 2 милиона българи знаят.

Но в НАП не знаят. Там си раздадоха над 30 милиона лв. бонуси в началото на годината. Същите онези хора, които позволиха безпрецедентния теч на лични данни от сървърите си.

В ЦИК не знаят. Там гласуват да си раздават 13-та, 14-та, 15-та, и 16-та заплата. Същите хора, които не могат да организират едни честни избори като хората.

В НСО не знаят. Там наскоро си поръчаха 10 нови луксозни автомобила за 700 000 лв. Същите хора, които блъскат колите на семейства с деца по магистралите и захвърлят българското знаме по плажовете, докато охраняват олигарси.

В ББР не знаят. Там директорите си раздаваха по над 30 000 лв. заплата на месец. Същите хора, които дадоха кредит от 75 млн. лева на фирма на „наши хора“ без опит и без перспектива за връщането му.

В правителството не знаят. Там поръчаха изтребители и кораби за около 3 милиарда лв. Същите хора, които казват, че няма пари за медицински хеликоптери.

В парламента не знаят. Там минималната заплата е 4800 лв., без да броим безбройните бонуси, които я вдигат с още няколко хиляди отгоре. Същите хора, които болшинството от народа иска да свали от власт.

Не знаят и безбройните други агенции, дружества, фирми, бизнесмени, кметове, чиновници и всякакви други мародери, гравитиращи около властта. При това, забележете, отбелязваме само и единствено законно доказаните постъпления и харчове на въпросните личности и държавни органи. Не броим милиардите – правилно прочетохте – милиардите левове, които на година се крадат, усвояват от наши хора, вземат като подкупи или прахосват от некадърност.

Имам още един въпрос към Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Ахмед Доган, Делян Пеевски и всички останали морални уроди около тях: Помните ли в какъв контекст и на кого принадлежат думите: „Като няма хляб, да ядат пасти“? Помните ли какво се случва с нея?

Понякога ми се ще да има Господ, за да си получите заслуженото. Ако не на тоя, то поне на оня свят.

Ако все още не сте способни да отговорите на въпросите, които бяха зададени в началото на текста, можете да намерите отговорите им по-долу, дадени от фондация „Спаси човека“. Оттам вчера ни запознаха с историята на самотна майка с дете, които дори не могат да си позволят да си купят хляб – или да отидат на лекар за счупения ѝ от 2 месеца крак. Не, че това има значение, но да, българи са. Сега ще ви стане ли по-гадно?

Ето така живее огромна част от вашия народ. Елате ги вижте:

Така живеят майка, която е със счупен крак от 2 месеца, но не може да иде на лекар, и 6-годишният ѝ син.

Момченцето е искало само и единствено хляб. Нищо друго.

Луксозно обзаведена кухня.

От фондация „Спаси човек“, която се грижи за 120 души в Северозападна България, дават и други примери за прекрасния живот в България:

Една от жените, на които помагат.

„Луксозно“ жилище на друг човек в нужда.

„Скъпа вила“ на друг нуждаещ се човек.

При абдикиралата държава на нас, гражданите, ни остава един избор – да приемем закона на джунглата или да се върнем към устоите на човечността.

Ако случайно не сте част от материално оядената, морално гранясалата и духовно лоясалата политическа и висша чиновническа прослойка (или, Боже опази, сте либертарианци или неолиберали) – помогнете.

Дали ще купите кисело мляко на съседа, или ще си размените някоя добра дума с бабата на пейката пред блока, или ще дарите пари на организация (Каритас, БЧК, Карин дом, Спаси човека и др.) – карма точките ви (да, знаем, Хелп Карма – в ада и в затвора има специално място за разширяване на приятелския кръг на подобни персони) няма да се повишат, но ще се превърнете в лъча надежда за някой друг. И кой знае, може все пак да има Бог и все пак да слушате хор от тлъстички крилати бебенца с арфи, потънали в пухкав облак во веки веков?

А ако случайно все пак сте от въпросните елитни касти на нашето отечество любезно, може да споделим заедно едно стихотворение, което от два дни насам звучи в главата ми:

Елате ни вижте

Се тоз вик ме среща, изпраща по пътя,

по кръчми, по хижи – ума ми размътя.

Отбивам се в селското бедно жилище:

картина плачевна душа ми покъртя!

„Елате ни вижте“

 

Под – гола пръст! Смрад, дим, стени окадени,

тъмничен въздух; в полумрак потопени

човеци и дрипи… На също гноише

лежи скот и стопан, духовно сближени.

„Елате ни вижте“

 

Зла бедност! Неволя! Души затъпели,

набърчени булки, деца застарели;

Къс ръжено тесто в пушливо огнище

загрява се там за гърла изгладнели.

„Елате ни вижте“

 

Тегло, запустенье!… Дълбока неволя

живота от радост, от всичко оголя!

Тор мръсен смърди сред трънливо дворище.

И болести, смърт тук боравят на воля…

„Елате ни вижте“

 

И вечно труд тежък и пот непрестанни –

и пак оскудия и дни окаянни.

Зло входа за смях и за песни заприщи!

Тук бедност вековна е гост постоянни.

„Елате ни вижте“

 

И чупи се воля и дух под хомота

на нужди, в дълбока нощ гасне живота:

ни луч от съзнанье под покрива нищи!

Човекът словесни паднал е до скота.

„Елате ни вижте“

 

„Елате ни вижте!“ – той моли и стене, –

вий, мъдри велможи, от нази гоени…

На миг напуснете там вашто тържище

на шум и на фрази, богато платени –

„Елате ни вижте“

 

Вий, дето в покой и в палати стоите,

към нас приближете – вий, славни, вий, сити!

Зърнете през нашто изгнило плетище

и може би вам ще настръхнат космите!

„Елате ни вижте“

 

Тогаз за народа се бихте смислили

и срам, угризение бихте сетили.

И вашето сърце със болка заби ще.

О, доста на думи сте нази любили –

„Елате ни вижте!“

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Калоян Константинов в Patreon!