„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук. Носталгия, трендсетинг, любов.

Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай

В тази Музиклиника ще се пренесем насред Атлантическия океан, където на Запад от бреговете на Африка вечно ще си стоят 12 вулканични острова. Името на островите може да ти е познато от основния им износ – хубавото кафе. Жегата там сваля оборотите на абсолютно всеки аспект на живота, така че нищо да не нарушава вековното Безвремие, създадено от Океана, Вулкана и Вятъра. Улични партита, плажове от черен вулканичен прах, сърф, планини страхотен местен ром, също – много бедност, банди, тежко въоръжени полицейски патрули и голяма възможност да те оберат.

Земята е Кабо Верде и освен кафето има още един много популярен износ – музиката. В нея се съдържа специфичната местна версия на нещо, което присъства във всеки фолклор – смесицата между радост и тъга. В своята музика, също до голяма степен фолклорна, Ману Чао нарича това „malegria“. Истинското щастие не може да бъде усетено, ако не контрастира на оправдаваната меланхолия.

Чуй още: Невидимият рок

Босоногата дива Сезария най-вероятно я знаеш, макар и да не си сигурен за родното й място. Нейната популярност затвърждава специалното място за кабовердианската музика в световен план. Реално през по-голямата част от живота й я знаят само в родното й място Сао Винсенте, о-в Миндело, където пее по моряшки кръчми. Миндело обаче е меката на популярната кабоверидианска музика. Чичото на Сезария, Белеза, е първата звукозаписна звезда в местните жанрове морна и коладейра. Световноизвестни ще ги направи племенницата му, но на първо време извън страната разбират за тях благодарение на …

Бана е гигантът, физически и емоционално, на морната и коладейрата. И той е продукт на Белеза, на когото е бодигард преди сам да запее.  Бана пръв запознава джаз-сцените във Франция, Италия и Съединените щати с музиката от Кабо Верде. Гласът му също толкова не можеш да го сбъркаш, колкото този на Сезария Евора.

След Сезария и Бана, Тито Париш е вероятно най-популярният музикант от Кабо Верде. Както и те, така и той е от Миндело. Обиколил е всички най-големи джаз сцени по света, а и някои по-малки, като „A to Jazz“ в София преди няколко години.

Чуй още: „Мисля си само за пролет“

За да сме честни към островите и да не сме културни фашисти, трябва да споменем и третия традиционен стил. Фунаната е по-лудата и весела сестра, която е решила да се превърне в съвременната чалга на Кабо Верде. Както и в нашия случай, тя няма да отиде на турнета в Япония, но е безкрайно популярна в страната.

Преди няколко години насред красотата и мизерията на кабовердианската столица Прая имах щастието да се запозная с няколко момчета и момичета от рап крю, наречено Paradise Family. Повлияни едновременно от емоционалното богатство на родното си място и някои тенденции в западната музика, те правят нещо собствено.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Константин Мравов в Patreon!