От Екип на De Re Militari

Според някои специалисти, проследяващи конфликтните зони по света, днес живеем в свят с най-много действащи военни конфликти. Без да включваме т.нар. замразени конфликти като неразрешените проблеми от Кавказ през Балканите до Африка. Ако погледнете към картата на света, за да отчетете най-актуалните конфликти, тя би изглеждала така.

Четири конфликта са предизвикали смъртта на над 10 000 души за последната година: в Афганистан, в Ирак, Мексико и Сирия.

Четиринадесет конфликта са довели до смъртта на на-малко 10 000 души за последната година – от Мианмар през Филипините, Сомалия, Мали, Нигер, Тунис, Алжир до Либия, Йемен и Централноафриканската република.

Двадесет и три конфликта са причинили смъртта на най-малко 1000 души за последната година – като новата политическа криза в Никарагуа или продължаващата война в Украйна.

Двадесет и един конфликта са причинили смъртта на поне 100 души за последната година – от протестите в Иран до подновения сепаратизъм в Тайланд и Филипините до политическите кризи в няколко африкански държави.

Някои от тези конфликти са започнали през далечната 1948 – като гражданската война в Мианмар. Други са активни от последните четири години, както в Украйна, например. Други са вече на почти десет години – войната в Сирия е най-добрият пример. Вероятно сте вдигнали вежди, когато сте прочели, че в Мексико са загинали най-малко 10 000 души за последната година. Не сте сбъркали: войната с картелите вече отне живота на над 120 000 души само за шест години…

Защо, при толкова много конфликти, международните новини са сведени до минимум у нас? Може би се надяваме, че ако не не интересуваме, вълната ще ни подмине? Медиите ни уверяват, че ако започнем да четем и да се интересуваме повече, това ще доведе до истерия и песимизъм, но в същото време именно липсата на отговори и данни предизвиква чувството за несигурност.

През последните две години в журнала за военни конфликти De Re Militari проследяваме отблизо всички тези теми. Изготвяхме карти на български език за най-активните военни зони като Сирия, Ирак, Сомалия, Либия, Йемен и Афганистан. Публикуваме новини всеки ден, а обзори всяка седмица.

Една година, през която светът се сдоби с още военни конфликти

От първия брой, който получи подкрепата на Клин/Клин, до днес, наблюдавахме как се развиват конфликтите, колко хора опитаха да избягат от страните си, колко трудно е да се взимат решения и колко нелепо е, когато милиони хора разчитат на политическата воля на политици, често неразбиращи темите, които обсъждат. Днес статистиката е стряскаща: близо 70 милиона души са бежанци и разселени, десетки милиони са ранени, загубили крайници или останали инвалиди заради военни действия. Заради климатичните промени, които предизвикват борба за храна и вода, а оттам и конфликти, се очакват над 250 милиона души да напуснат домовете си и да потърсят спасение в други части на света.

От Ирак до Западна Сахара – регионалните спорове ескалират

На 23 юли публикувахме брой 100 и както в началото, така и сто броя по-късно, споделяме броя и тук – в Клин/Клин (можете да го прочетете в края на публикацията). В този стотен брой, в рамките на 34 страници сме споделили карти и обзори, които биха били интересни на всеки любител или най-малкото на онези, които искат да разберат какво се случва около нас.

Както преди две години, така и сега, политиките на страните извън конфликтните зони са недостатъчни и показват неразбиране на важността на темата. Повечето хора изобщо не се замислят, че когато има толкова много конфликти по света, няма как да има развитие и мир и в останалите държави. Че политическото напрежение ще расте навсякъде, заради липсата на консенсус, политическа воля и план за спиране на сраженията.

Именно защото искаме да си обясним тези процеси, създадохме De Re Militari. В големите медии се публикуват материали, но у нас международната тематика е сведена до минимум, което е недопустимо, като се има предвид ситуацията около района на Балканите. Само на по-малко от 1000 км. от границата на България има три активни конфликтни зони, които се отразиха и у нас. Така например, войната в Сирия влезе в политическото говорене на всички политически партии у нас, а някои успяха да спечелят и избори с експлоатацията на темата. Масово обаче, конфликтите и изобщо международната ситуация около нас, остават непозната материя.

Третата световна война продължи 40 минути

И се връщаме към работата, която правим. В брой 100 можете да прочетете статията на Александър Стоянов за това какво представляват обсадите в Сирия и защо правителствените сили ги прилагат толкова често. С публикация на Венцислав Божев, обръщаме внимание и на новата отбранителна инициатива в Европа, която Франция опитва да наложи. Руслан Трад пише за новите данни, свързани с Ислямска държава, чиито бойци започнаха нова вълна от атаки в Ирак, Афганистан и Сирия. Можете да прочетете и последните новини от Сомалия, Йемен и Афганистан.

Прочете De Re Militari, брой 100:

[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2018/07/De-Re-Militari-100.pdf“ download=“all“]

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!