От Руслан ТРАД

През март специалният панел на ООН за Либия посочи нарушители на ембаргото за оръжия след 2011 година. Сред тях са италианци, молдовци, кипърци, либийци и българи. Конкретно се посочва сделка на ВМЗ с фирма, поставена под наблюдение. Новият доклад на ООН потвърждава онова, за което анализаторите отдавна предупреждаваха – че войната в страната няма скоро да приключи, особено с външната подкрепа, на която все още се радват различните фракции в Либия.

Да върнем лентата малко назад.

Днес новини от Либия почти няма в международния обмен, но това далеч не означава, че в страната не се водят военни действия, въпреки всички опити те да бъдат спрени. Политическата криза също е в разгара си.

През май 2014 година, след поредица от политически блокажи и неуспешни избори, двете най-силни враждуващи страни в Либия – базираното в Триполи правителство и кабинетът, базиран в Тобрук – влязоха в открих сблъсък за надмощие. По този начин, вече близо четири години Либия неофициално е разделена на две големи зони, които до голяма степен повтарят историческата разделителна линия от времето на италианските колонизатори – източна с център Бенгази и западна с център в Триполи.

През тези години двете правителства си оспорват всичко – от контрол върху територия до правото на добив на петрол и газ от богатите либийски полета. Заради сраженията, цели градове опустяваха и отново бяха заселвани, добивът – и износът – на петрол намаля двойно, а жителите както в Бенгази, така и в Триполи са все по-уморени от продължаващата нестабилност.

През цялото време ООН опитва да служи като медиатор и да състави подкрепено от международната общност правителство. За целта ООН съставя кабинет, но докараният от Рим премиер Сераж, който живее в изгнание в Италия, така и не успя да спечели доверието на либийците.

Така, днес в Либия има реално три правителства. На фона на сложната политическа обстановка, в Либия убежище намериха бойците на Ислямска държава, които цели две години държаха родният град на Кадафи – Сирт – под свой контрол и въпреки военната кампания срещу тях, ИД отново се появяват в Централна Либия.

Тази година би трябвало да има избори в страната, но това изглежда неосъществимо засега. Основна причина е продължаващото въоръжаване и финансиране на различните милиции в Либия. В началото на лятото битката за контрола върху петрола в Централна Либия се разрази отново, застрашавайки доставките както в Либия, така и извън страната.

Според информацията в доклад, изтекъл от ООН през март, въоръжените групи в Либия продължават да получават доставки на оръжия, въпреки действащите ограничения, наложени през 2011 с резолюция 1970 на Съвета за сигурност. Докладът разглежда периода от 2013 до 2015 година.

Въпросът за разовъоръжаването на различните групи е сред приоритетите на подкрепеното от ООН правителство на Сераж и основна точка за развитието на мирния процес подкрепен от Италия и Франция – двете европейски държави, имащи най-силно влияние в Либия днес.

Очевидно, обаче, ограниченията не действат и оръжието продължава да бъде изпращано в Либия през съседните Египет, Судан и Тунис, които са основна платформа за трафик през последните години.

Доставките са за милиони и в нарушение на поне една резолюция.

Според документа на ООН, 400 бронирани превозни средства са били превозени с помощта на ОАЕ до Судан, а от там до Либия, откъдето попадат в различни групи. Емирствата и Катар са страните, които са най-активни в доставките на оръжия в Либия и попадат няколко пъти в доклади на ООН за нарушаване на ембаргото. Данните са потвърдени и от местни източници, с които разговарях.

Докладът на ООН посочва например, че важен участник в закупуването на оръжия е Халед ал Шариф- основно лице в вътрешно министерство и министерство на отбраната на Либия. Ал Шариф е използвал компанията White Star за закупуване на оръжия с маскирани плащания през компания, регистрирана в Тунис – Société Al Bayan de Commerce Internationale.

Тунизийската компания е получила донорство от различни либийски банкови сметки на стойност 252 милиона щатски долара за периода 2013-2015 година. За същия период компанията е направила трансфери до различни компании в няколко държави.

Името на Ал Шариф е важно и за България, тъй като с него се свързва сделка за оръжие, която според ООН нарушава напълно наложената забрана за продажба на оръжия в Либия. В случая с България, става дума за договор от 2013. Покупката е от ВМЗ, а компанията, която купува оръжията е AIK  Trading  Limited, която е регистрирана в Кипър. Тази компания пък е свързвана с тунизийската Société Al Bayan de Commerce Internationale и респективно оръжието е отивало за Либия.

ВМЗ са доставили 2 028 000 патрона за автомати и картечници, като за продукцията е получено плащане от 381 264 евро от Société Al Bayan de Commerce Internationale.

Според запознат с търговията на оръжие източник от българските власти, пожелал да остане анонимен, подобен род сделки са известни и малцина дилъри на оръжие се притесняват от санкции. Досега доставките са стигали без проблем и ООН знаят добре за това, смята още експертът, а компаниите лесно могат да заобиколят ограниченията.

От ВМЗ посочват, че лицензът за износа е прекъснат на 15 октомври 2013 година, но AIK са получили пълно плащане на 5 юни същата година от тунизийската компания, което според ООН означава, че доставката на мунициите е доставена успешно.

Докладът на ООН посочва още няколко сделки, свързани с продажбата на оръжия.

Така например, във връзка с нарушение на ембаргото за оръжия в Либия, в Италия бяха арестувани трима италианци – Марио ди Лева, Анна Мария Фонтана и Андреа Парди. Обвинението е, че са участвали в бизнес с оръжия от 2011 до 2015 година, а според италианските власти тримата са доставяли муниции, ракетни установки, автомати и части за бронирана техника конкретно от Източна Европа.

Цивилни полети са използвани за оръжейни доставки като маскировка.

Докладът на специалния панел на ООН за Либия съдържа още важна информация. Така например, данните му потвръждават опасенията, че както в Сирия, и в Либия компании използват цивилни полети, за да доставят оръжия.

Карго полети са използвани в подкрепа на силите на Халифа Хафтар и негови съюзни милиции, които ръководят армията на източното правителство. Молдовската компания Grixona/Sky Prim Air е една от споменатите фирми, които са свързвани с подобни доставки, сред които има и оръжие с български произход. В момента в Молдова тече правителствено разследване по данните на ООН.

На фона на тези нови данни, има сериозни опасения, че в Либия едва ли скоро ще има сериозен мирен процес. ООН и дипломатически източници потвърждават, че има сериозни опасения, че Хафтар няма да се съгласи на каквато и да е сделка с правителството на Сераж, а още по-малко с властите в Триполи.

Заради сензитивността на данните, изтекли от ООН, специалният комитет на Съвета за сигурност за Либия, издаде специално изявление. С него се предупреждава, че на експертите на организацията трябва да се предложи сигурност, за да вършат най-добре работата си.

Междувременно, в Сирт Ислямска държава се прегрупира и сигнал за това е, че САЩ извършват все повече удари на либийска територия по позиции, свързвани с джихадистите. Очаква се Ислямска държава да засили позиции в Централна Либия, а Хафтар да се възползва от липсата на разбирателство със Сераж и Триполи, за да укрепи властта си.

От всичко това, печеливши са оръжейните компании, които очевидно ще продължат да продават продукцията си. За тези компании, включително ВМЗ, не е проблем нарушаването на ембарго или някоя резолюция на ООН, след като санкции очевидно не се прилагат.


Image: MAHMUD TURKIA,STR/AFP/Getty Images

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!