От Руслан ТРАД и Александър СТОЯНОВ

 

Иракският град Фалуджа има трагична слава. Градът е свързан с редица погроми по време на американската инвазия в Ирак през 2003. Именно в периода след падането на режима на Саддам Хюсеин, жителите на Фалуджа стават свидетели на няколко опита на американските сили да овладеят града, но без особен успех. По това време наемниците от „Блекуотър“ (днес „Академи“), извършват редица издевателства над местни иракчани. Реално, от 2003 насам градът е винаги в опозиция на правителството в Багдад, както и цялата провинция Анбар и град Рамади, заради репресивните действия на Багдад. Предимно шиитското правителство, формирано след смяната на властта в Ирак през 2003, винаги е изпитвало недоверие към сунитските райони на Анбар. Фалуджа, в частност, е едно от местата, в които Ал Кайда намира подкрепа и набира сили в периода до 2009 година. Именно в този град се издига и наследникът на Ал Кайда в Ирак.

„Ислямска държава“ завзе Фалуджа на 4 януари, 2014г., след светкавична офанзива, която хвана неподготвени иракските сили за сигурност. Тогава те отстъпиха към столицата Багдад, изоставяйки Фалуджа, заедно с голяма част от най-голямата по площ иракска провинция, Анбар. Градът бързо бе превърнат в опорна точка за присъствието на ИД в Ирак и от групировката не скриха намеренията си да го използват като плацдарм за предстояща офанзива срещу столицата Багдад. Фалуджа е и първият голям град, овладян от ИД в Ирак.

Днес, иракската армия опитва да си върне Фалуджа. Мнозина предполагам, че ще има още един трагичен епизод за цивилните, живеещи в града. Друг въпрос е какво може да дойде след отстъпление на ИД. Заедно с офанзивата срещу Фалуджа, кюрдски, арабски и американски части започнаха настъпление към „столицата“ на ИД, сирийският град Ар Ракка. Както във Фалуджа, така и в Ар Ракка, джихадистите обявиха вечерен час, извънредно положение и установиха по-строг контрол върху входовете и изходите на градовете. Предстоят важни дни, в които събитията ще се отразят и до нас, в Европа. Затова и трябва да ги проследим. Към броя сме прибавили детайлни карти на офанзивите във Фалуджа и Ар Ракка, които да покажат по-добре разпределението и разположението на силите.

Приятно и ползотворно четене!

[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2016/05/De-Re-Militari-9.pdf“ download=“all“]

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!