Третата световна война продължи 40 минути

Damascus skies erupt with anti-aircraft fire and smoke as the U.S. launches an attack on Syria targeting different parts of the Syrian capital Damascus, early Saturday, April 14, 2018. Damascus has been rocked by loud explosions that lit up the sky with heavy smoke as U.S. President Donald Trump announced airstrikes in retaliation for the country's alleged use of chemical weapons. (AP Photo/Hassan Ammar)

От Руслан ТРАД

Публикувана на: 15.04.2018 @ 01:45

Когато става дума за Сирия, рано или късно стигаме до конспиративните теории. Те от своя страна са придружени от масова истерия и апокалиптични предупреждения, че идва краят на света заради потенциалното начало на Третата световна война. Ако такава война е започнала, то е била около 40 минути, защото горе-долу толкова време продължиха американските удари в Сирия на 14 април сутринта. Тази атака беше спрягана като основна причина за възможен конфликт, но ето – те отминаха и светът си е все още тук, както и войната в Сирия.

Да погледнем отблизо.

За седем години война никога не е имало толкова интерес към ситуацията в Сирия, както когато се намеси името на САЩ. Това сякаш предизвиква лавина от коментари, анализи и Фейсбук статуси, напълно игнориращи факта, че от 2011 година насам се води най-тежкият конфликт на нашето време – сирийската гражданска война.

Ударите, които Великобритания, Франция и САЩ извършиха станаха основна тема на анализаторите и вероятно ще предизвикват интерес още поне няколко дни. След това какво, обаче? Ще свърши войната в Сирия? САЩ и Русия и ще си стиснат ръцете? Ще започне световна война?

Защо Асад иска ареста на български журналист

Атаката на САЩ и техните съюзници имаха най-вече функцията на предаване на послание. Те, обаче, няма да променят нищо на терен и сирийското правителство ще продължи своите офанзиви, които планира в Южна и Северна Сирия. Ударите показаха, че червената линия за Асад е химическото оръжие, но е свободен да използва всеки друг тип оръжия. Да не забравяме, че 600 000 души са жертвите на войната в Сирия досега, причинени най-вече от въздушни удари, обстрел и сражения.

Банер-На-Тениски

Именно в опит да покажем пълната картина около ударите и защо те нямат толкова голямо значение за хода на самата война в Сирия, с колегите от журнала за военни конфликти De Re Militari посветихме тазседмичния брой на тази тема. Можете да прочетете самият брой в края на този коментар.

Една година, през която светът се сдоби с още военни конфликти

И накрая, ударите може и да не променят войната в Сирия, но вълните, които предизвикаха ще имат значение за международната общност. Руската интервенция през 2015 година веднъж промени баланса. Вероятната намеса на САЩ ще промени балансът за втори път.

Участвай в създаването на първата българска медия с "отворен код" и стани част от интерактивната ни редакция. Подкрепяйки проекта, вие ставате един от колективните собственици на медията и ще научавате всички важни новини около създаването на Клин/Клин.

ВЛЕЗ В РЕДАКЦИЯТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *