От Руслан ТРАД

Публикувана на: 15.04.2018 @ 01:45

Когато става дума за Сирия, рано или късно стигаме до конспиративните теории. Те от своя страна са придружени от масова истерия и апокалиптични предупреждения, че идва краят на света заради потенциалното начало на Третата световна война. Ако такава война е започнала, то е била около 40 минути, защото горе-долу толкова време продължиха американските удари в Сирия на 14 април сутринта. Тази атака беше спрягана като основна причина за възможен конфликт, но ето – те отминаха и светът си е все още тук, както и войната в Сирия.

Да погледнем отблизо.

За седем години война никога не е имало толкова интерес към ситуацията в Сирия, както когато се намеси името на САЩ. Това сякаш предизвиква лавина от коментари, анализи и Фейсбук статуси, напълно игнориращи факта, че от 2011 година насам се води най-тежкият конфликт на нашето време – сирийската гражданска война.

Ударите, които Великобритания, Франция и САЩ извършиха станаха основна тема на анализаторите и вероятно ще предизвикват интерес още поне няколко дни. След това какво, обаче? Ще свърши войната в Сирия? САЩ и Русия и ще си стиснат ръцете? Ще започне световна война?

Защо Асад иска ареста на български журналист

Атаката на САЩ и техните съюзници имаха най-вече функцията на предаване на послание. Те, обаче, няма да променят нищо на терен и сирийското правителство ще продължи своите офанзиви, които планира в Южна и Северна Сирия. Ударите показаха, че червената линия за Асад е химическото оръжие, но е свободен да използва всеки друг тип оръжия. Да не забравяме, че 600 000 души са жертвите на войната в Сирия досега, причинени най-вече от въздушни удари, обстрел и сражения.

Банер-На-Тениски

Именно в опит да покажем пълната картина около ударите и защо те нямат толкова голямо значение за хода на самата война в Сирия, с колегите от журнала за военни конфликти De Re Militari посветихме тазседмичния брой на тази тема. Можете да прочетете самият брой в края на този коментар.

Една година, през която светът се сдоби с още военни конфликти

И накрая, ударите може и да не променят войната в Сирия, но вълните, които предизвикаха ще имат значение за международната общност. Руската интервенция през 2015 година веднъж промени баланса. Вероятната намеса на САЩ ще промени балансът за втори път.

[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2018/04/De-Re-Militari-88.pdf“ download=“all“]

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!