От Руслан ТРАД

Публикувана на: 16.09.2018 @ 17:48

През последните седмици се случиха няколко важни събития, които имат потенциал да доведат до сериозни последици, ако не бъдат парирани и осмислени адекватно. Докато хората се връщат от летните си отпуски, политическите процеси се случваха тихомълком, за да избият в началото на септември. Събитията зад новинарските събития са още по-важни и трябва да ги споменем накратко.

Война между службите и удари по крупни бизнесмени 

Сагата с Арабаджиеви и тяхната собственост е сред главните новини през последните дни. Акциите на ГДБОП, в резултат на които, бяха иззети милиони левове от офиси на Ветко Арабаджиев и жена му предизвикаха обществени коментари, което беше напълно очаквано и е желан ефект.

Но докато държавата издирва известния бизнесмен, който се намира вероятно във Франция, в руската преса излезе материал, в който става ясно, че именно в главния хотел на Арабаджиев – „Маринела“ – са били подслушвани европейски официални лица по време на европейското председателство в София и около този случай вероятно са намесени много по-дълбоки интереси. Реакциите у нас са минимални по този въпрос, макар данните да са достатъчно сериозни, за да предизвикат сериозен скандал.

По източници от български служители по сигурността, самият Ветко Арабаджиев е свързан дълбоко с бившите структури на Държавна сигурност. Макар да си е сменил името, а досието му да е унищожено след 1989, бизнесменът е познат на силовите структури, с които има контакти до днес и по-специално ДАНС.

Според същите източници, в момента има конфликт между ГДБОП и ДАНС, и тези акции са част от него. Колко още ще изгорят не е ясно – засега налице са Митьо Очите, Ветко Арабаджиев и Миньо Стайков. Общото между тях е, че са свързвани с БСП, но техните позиции са толкова силни и са така обвързани с различни партии, че със сигурност ударите по тях ще доведат до трусове. Сега се очаква ответен удар.

Според информацията подслушването се е случило след януари, когато в хотела на Арабаджиев са настанени голяма част от официалните лица по силата на спечелен от него договор с европредседателството. Данните от подслушването е много вероятно да са използвани от чуждо разузнаване, като сигналите според статията в руската преса, сочат Русия. ДАНС засега запазват мълчание, но близки до ГДБОП източници смятат, че държавната сигурност е била нарушена.

Преди да излезе информацията за подслушването, служители по сигурността в НАТО и ЕС предупредиха българските власти, че по време на председателството може да се очакват провокации и опити за очерняне. Мерки очевидно не са взети напълно и от реакциите – и липсата на такива – се оставя впечатление, че има разделение между различните служби, отговарящи за сигурността. Новините за записите от „Маринела“ идват на фона на подобни новини от Полша. Франция също обвини Русия, че участва в шпионаж, а Холандия арестува двама души, заподозрени, че са руски шпиони.

Какви ще са последствията е трудно да се каже, макар че както беше споменато, тези новини са притеснителни и най-вероятно подобни акции за шпионаж не са от вчера.

Арест на журналисти

В същото време дойде нов скандал, свързан с ареста на двама журналисти – Димитър Стоянов от „Бивол“ и румънският му колега Атила Биро. През последните няколко години имаше немалко атаки по журналисти – достатъчно е да споменем нападението над колега в Червен бряг, заплахите във Враца, в Бургас и натиска от политици.

но този път има арестувани, докато си вършат служебните задължения. Още повече, че са арестувани, докато събират доказателства за пуснато наскоро разследване на „Бивол“, свързано със злоупотреби с фондове.

Държавата реагира неадекватно. Всъщност, силовите структури показаха, че не разбират изобщо смисъла на основните права на гражданите, независимо дали са журналисти или не. Арест с белезници на хора, идентифицирали се с журналистически карти, които са оставени часове наред без достъп до комуникации и телефон – това е недопустимо. Усещането, че полицията изпълнява поръчки е неприятно и предизвиква множество подозрения, спекулации и срив на доверието, което и без това беше ниско.

За капак, шефът на ГДБОП дори поздрави полицаите, арестували Димитър Стоянов и Атила Биро. ГДБОП, както и МВР, демонстрират дефицити. Разминаванията във версиите, взаимното пазене на гърба, оправдаването дори на подобна дейност – всичко това е характерно за авторитарен тип управление, което в България доколкото знаем още не е настъпило. Все още.

Крайно десни групи искат смяна на политическата система

И докато сме на вълна начин на управление, трябва да споменем продължаващото нарастване на силите на крайно десни и ултра националистически групи като БНО Шипка. Движението отново напомни за себе си с призив за провокации по време на деня на отворените врати в президентството.

След като станаха публично известно през 2016 с акциите си по границата с Турция, БНО имаха близо две години да се развиват без да им се обръща внимание. Данните показват, че техните членове са тренирани от бивши руски войници и членове на крайно дясната партия Алтернатива за Германия.

БНО открито заявяват, че искат промяна на системата и макар да са гледани повече на шега, имат потенциала да развият много по-широка и опасна дейност.

Техният призив достига до всички онези, които усещат разочарованието си от държавата и липсата на основни услуги. Не е случайно, че появата им съвпада с организацията на протест в София, чиито искания съвпадат с тези на БНО. Напрежението рано или късно ще бъде използвано.

Тепърва се очакват трусове

Така, в началото на септември България е свидетел на война между службите, политическо напрежение заради боричканията между основните партии и натиска от ЕС, удари по свободата на медиите и заплахи от екстремистки групи.

Досега си затваряхме очите, заради възпитаната у нас апатия. В тази ситуация е лесно да се предизвика трус, защото липсва реакцията на обществото – или да бъдем по-точни: адекватната реакция. Събиране пред парламента на хора с руски символи и военно минало, сложили фланелки с образа на Сталин не е искане за промяна, а за налагане на определена политическа линия.

Лятото мина, отпуските също и днес отваряме новинарските сайтове изненадани, че събитията не са изчакали, а са се случвали въпреки нашето отсъствие. Есента се очаква да бъде напрегната.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!