Интервю с един от тези завърнали се странници - КлинКлин

Безценни са тези българи, които се връщат и споделят познанията си, те ни дават оптимизъм, че може да подобрим ситуацията в родината. Те ни споделят ценности, които искаме да имаме, но трудно придобиваме, изолирани в безвремието на модерната българска държава. Те ни показват как може да се работи, твори и печели по примера на най-успешните общества в Европа и света. Те са онези модерни будители, които без много апломб неусетно ни правят по-космополитни, толерантни и можещи. Те са и пазителите на българщината, защото ни дават самочувствие, че можем, че сме равни на успелите, че можем да бъдем по-добри и значими.

Ще ви представя един от онези българи, които учат и успяват в чужбина, но се връщат, за да са сред близките си и да подобряват обществото ни с това, в което са добри.

Александър Йончев е типичен пример на мечтател, който в очите на доста от сънародниците си сигурно изглежда луд. Алекс учи архитектура във Франция и после успешно работи там. Нещо обаче го кара да се завърне в родината и той поема този риск. С времето изгражда собствен стил и подход, той е част и от неговото архитектурно студио “Simple.Architecture” .

Сега Алекс освен да прави архитектурни проекти, работи във „Френски културен институт“ – София където всеки понеделник води курсове.

Запознах се с него покрай работата за „Библиотека между листата“, социален проект на Фондация „За Оборище“ за библиотека за споделено четене изпълнен в „Маймунарника“. Работата с Алекс и студиото, от което той е част, беше на най-високо ниво. Предоставиха ни чертежи като от скандинавски магазин за мебели, с които успяхме сравнително бързо и много лесно да сглобим библиотеката с помощта на доброволци. Алекс и колегите му се ангажираха и ни помагаха абсолютно безвъзмездно. Заедно ние реализирахме проект, който радваше гостите на Борисова с книги и модерна архитектура цяло лято.

Почуствах се длъжен да върна неговия жест като разкажа за него и една много интересна негова инициатива. Идва Коледа, а Алекс и  “Simple.Architecture” искат да подарят на новодомци проект, съобразен с желанията на собствениците и модерните тенденции в архитектурните и дизайнерски решения. 

 

Библиотека между листата, Борисова градина, София


Алекс, ще разкажеш ли с няколко изречения за твоята работа и ателието?

Ателие Simple.Architecture е съвсем младо, съществуваме под това име едва от началото на 2018-та година. Аз самият се върнах в България преди около 5 години след близо 8 години изкарани между Франция и Италия. Там завърших, работих, натрупах безценни знания и развих собствен почерк за архитектурата. Тук моята архитектура е доста нишова, защото се отправя към изключително взискателни и образовани хора, с богата култура и любов към реда и чистотата. Тъй като съм последовател на минимализма, разработвам всеки проект с подход на скулптор. Крайната цел винаги е получаването на едно абсолютно завършено тяло, в което всеки елемент е на точното място с ясна цел и смисъл. Обичам празните пространства, тези, в които човек може да усети контраста между пряката слънчева светлина и сумрака, както и между цветовете на заобикалящия го свят и монохромните интериорни пространства. Имам възможността да работя с колеги от различни възрастови групи и с разнообразен опит, което ни помага да не срещаме никакви трудности в проектирането и изпълнението на нашата архитектура.

Какво е отношението ви към интериорните решения: материали, подходи и идеи?

Основната идея, която отстояваме във всеки интериор, е тази на чисти и подредени пространства. Характерни за нас са сивият цвят на бетона, бялото, черното и дървото. Великият майстор няма нужда от безкрайна цветна палитра за да нарисува красив пейзаж. Впрочем, като минималист мога да потвърдя от личен опит, че не само е възможно да се живее и работи във визуално изчистена среда, но и е безкрайно успокояващо и зареждащо. Чрез минимализма и духовното спокойствие на нашите пространства се опитваме да компенсираме за забързания и изтощаващ свят, в който живеем. Затова подходът ни не се базира на естетически предпочитания, а по-скоро на философски убеждения.

Защо за вас са важни социалните инициативи като „Библиотека между листата“?

Не съм оптимист по отношение на съвременното глобално общество, в което живеем. В свят на мимолетни моди и извратена ценностна система, нормалният човек се чувства самотен и неразбран. Затова аз винаги имам специално отношение към съмишлениците, с които животът ме среща. Подкрепям хората, които пазят чистата доброта в себе си, тези, които плуват срещу течението и които се опитват да запазят и да разпространяват културата и истинските ценности. Такива хора бяха в основата на „Библиотека между листата“, затова и взехме толкова лесно решението да помогнем за този красив проект. Макар и малък, той носи голямо сърце, което вярвам, че посетителите могат да усетят, влизайки вътре.

*Снимка от проект на “Simple.Аrchitecture” .


По случай Коледните празници сте подготвили и специален подарък – безплатен проект за нов дом. Разкажете повече за идеята си.

Коледа е един от най-хубавите семейни празници през годината. Контрастът между краткия и студен зимен ден и топлата и уютна домашна среда винаги е провокирал силни чувства в мен. В този ден човек има възможност да усети важността на домашната атмосфера по един неповторим начин. Затова на този ден бихме желали да подарим точно това: домашен уют.

Вярвам, че всеки от нас трябва понякога да се откъсва от професионалната рутина и да отдели време, за да направи добро за някого. Тези малки моменти са това, което ще спаси човечността у нас и ще ни отличи от машините.

Какъв проект би искал да ти „подари“ дядо Коледа за 2020-та година?

В професионален план, бих си пожелал повече клиенти, които да ценят истински изкуството, което правим в Simple.Architecture. А в личен план бих искал най-вече здраве и щастие за близките ми, както и повече време със семейството ми.

Снимките са на Simple.Аrchitecture


 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Божидар Емануилов в Patreon!