Шоу на компанията на Зеленский „Квартал 95“. Новият президент на Украйна е в средата под надписа, без китара. Снимка: Вадим Чуприна/ Wikimedia Commons

Актьорът и продуцент Володимир Зеленский спечели с колосални резултати на изборите в Украйна със 73,2% срещу 25,3% за досегашния държавен глава Петро Порошенко. Това сочат предварителните данни на националните екзитполове, обявени с Киев веднага след 20:00 часа на 21 април 2019 г.

„Направихме го заедно. Благодаря на всеки. Няма да има никакъв патос. Просто искам да благодаря на родителите си за подкрепата, за това, което преживяха, на съпругата си за силите и подкрепата”, каза Володимир Зеленский пред членовете на своя щаб и журналисти.

В следизборната вечер Зеленский обеща да съкрати Администрацията на президента и да я пренесе в по-малка сграда от тази на ул. „Банковая“ в Киев. „Обещавам, че никога няма да ви подведа!”, заяви още победителят в Украйна. Той каза, че приоритетът му е да върне максимално бързо всички пленени украинци на територията на Донбас или Руската Федерация. Идеята е „да се обменят всички срещу всички“ като се върнат в замяна задържаните от Украйна руски военнослужещи.

„Искам да се обърна към всички постсъветски държави: всичко е възможно!”, обобщи посланието си веднага след обявяването на първите данни Володимир Зеленский.

Досегашният президент Петро Порошенко обеща да остане в политиката като „силна опозиция”. Той призна загубата си и обеща да се обади на Зеленский, за да му честити. „Президентът ми се обади току що по телефона, призна победата ми и каза, че мога да разчитам на помощта му“, коментира Зеленский пред журналисти след разговора с Петро Порошенко.

След 1 април шега няма

След 1 април 2019 г. само един човек в Украйна се смееше – комедиантът, шоумен, продуцент и медиен мениджър Володимир Зеленский. Той е на 41 години, занимава се с бизнес от поне 15. Има собствена империя от продуцентски компании, предавания и концертни турнета на стендъп-шоута с флагманската „Студия Квартал 95“ и над 500 души персонал. Шоутата и сериалите са продавани за милиони на украински и руски телевизии. Той проведе в социалните мрежи най-креативна кампания в историята на Източна Европа след падането на Берлинската стена.

Кампанията на Зеленский разчупи стереотипите – докато Петро Порошенко и останалите 37 кандидати предпочитаха да организират митинги и да раздават хранителни стоки с листовки на пенсионери, комикът снимаше ярки видеа, клипове, послания и използваше усилено социалните мрежи. Това показва, че ерата на всевластието на традиционните телевизии в Източна Европа и бившия СССР отмина. Няма ли те в YouTube и Facebook, никой няма да те търси с дистанционно пред телевизора. Петро Порошенко се опита да отвърне на това със собствени канали във Viber и Telegram, със собствени видеа и съобщения към младите, но нямаше как това да не изглежда закъсняло и на места – демоде.

Но въпреки мащабните за инфотейнмънта на Източна Европа успехи, повечето коментатори не знаят какво да кажат освен „комик“, „стендъпър“, „извънсистемен кандидат“. Проблемът е в това, че в Европа и в България са на мода руските, но не и украинските телевизии (макар че украинският за българското ухо е много по-разбираем заради запазилите се в езика автентични старославянски думи и речеви обороти).

Вестник „Коммерсантъ“ обясни в анализа си „Феноменът Зеленский“, че трендът е световен: „Политиците все повече ще приличат на шоумени, а шоумените – на политици“. Това потвърждава сравненията на някои експерти и агенция Bloomberg не с консервативния-президент шоумен Доналд Тръмп, а с решителния мениджър и реформатор Еманюел Макрон, дошъл изневиделица в политиката от банковия сектор. Неслучайно именно с Макрон бе първата задгранична среща на Зеленский, пристигнал в Париж по най-модерния и демократичен начин с полет икономична класа и с такси – електромобил.

В България анализаторите са склонни да делят световната политика на „черно“ и „бяло“. Затова изглежда нелепо сравнението със Слави Трифонов – както знаем от интервюто на тв водещия с българския премиер, той няма шансове за политик, защото не е антисистемен и отдавна се е сработил с държавната машина. Което не важи за Зеленский, който критикува властта аргументирано от години, а хората му вярват не заради безплатните концерти. За разлика от Слави, Зеленский не е кандидатът на необразованите националисти, нито пък на елита или на масовата култура. Кандидат е на младите и успели украинци.

В България подобни опити бяха направени през времето с Желю Желев, Росен Плевнелиев, Георги Близнашки и, ако щете, президента-летец Румен Радев. Професионалистите в своята сфера, извънсистемни политици, които станаха популярни и традиционните им съперници, трябваше да им отстъпят място.

Зеленский не е на Путин, колкото и да му се ще на руския президент

Украинците смятат, че системата, която е потънала в корупция и свързаност с Русия, с която страната води война, трябва да се смени и Зеленский изглежда за тях подходящия кандидат. Неотдавна украинската секция на Радио Свободна Европа напомни за разкритието, че заместник-председателят на Националния съвет за сигурността и отбраната на Украйна и неговият син от години купуват от Русия части за бойна техника и ги препродават на Министерство на отбраната на по-висока цена. Разкритието рязко удари по престижа на правителството и президента.

Най-големият пропуск на ЕС е подценяването на кандидата Зеленский и стигматизирането му като „проруски“, в това число и защото е от Източна Украйна – Днепропетровска (Днепърска) област. Той вече обяви в изборната нощ, че при евентуална среща с Путин ще иска връщане на Крим и Донбас, както и следвоенни репарации за разрухата в тези региони. „Ще го питам колко пари е готов да ни плати за това, което са направили!“, коментира той пред журналисти. Някои виждат в това анонс към Кремъл за договаряне и нормализация на отношенията, което да доведе до сваляне на санкциите срещу Москва.

Блокът на Петро Порошенко (БПП) започна да води кампания срещу Зеленский прекалено късно и прекалено агресивно, като го атакува с компромати и билбордове, обяви го за „ръка на Москва“ и впрегна ненужно в битката автокефалната Украинска православна църква. „Който гласува за Зеленский, ще е анатемосан“, плашат в патриаршията на Украйна.

Зеленский от своя страна, в интервюта за редица западни медии още преди изборите, посочи какви са му приоритетите. След първия тур обяви десетте най-важни точки от бъдещата си програма.

  • Първата точка включва поканата към САЩ и Великобритания да се включат към Нормандския формат за уреждане на конфликта в Донбас, в който засега участват само Германия, Франция, Русия и Украйна. За целта се готвят визити на Зеленский при Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп. Важният акцент в тази точка е да се „изгони от масата“ Виктор Медведчук – проруски олигарх, посредник на Путин, в качеството си на негов кум.
  • Втората идея е да се спре конкуренцията между Армията в лицето на Генщаба и правителството в лицето на Министерството на отбраната, което пречи на бойните действия в Донбас, както и на преговори с Москва за окончателното мирно споразумение, съгласно Минските договорености.
  • Третата идея предполага назначаване в Антикорупционния съд на съдии, само при участие на международни експерти, в качеството им на авторитетно жури (хората не вярват на местните магистрати).
  • Четвъртата точка предполага внасяне във Върховната Рада на Закон за медиаторство: „Човек трябва да има избор – да се съди ли или да използва други варианти при спорове“.
  • Петата точка предполага блок от икономически проектозакони. Сред тях са данъчната амнистия от 5% от 2020 г., данък за изнесен капитал. „Откраднал си от бюджета, укрил си данъците, извел си парите в офшорки – плати петте процента и си легализирай капитала в Украйна“, казва комикът. За целта иска създаване на нова Служба за финансови разследвания и по-активното включване на Украйна в системата за международен обмен на финансова информация.
  • Шестата точка предполага смяната на ръководството на всички силови ведомства. Кандидатурите за министър на вътрешните работи и отбраната, за ръководител на Службата за сигурност (СБУ) и на главен прокурор, според Зеленский трябва да бъдат от хора с безупречна репутация.
  • Седмата точка предполага пакет от законопроекти за въвеждане на народовластие, с цел уреждане на местни и национални референдуми, петиции, а също така процедури за отзоваване на всеки от депутатите на местно и национално ниво. Както и за импийчмънт на държавния глава.
  • Осмата точка е също във финансово-икономическия сектор. Предлага финансов одит на държавата чрез иницииране на консултативен съвет от украински и международни експерти. Предполага се това да се случи за 3 – 4 месеца. Идеята е „богатствата на Украйна“ да бъдат прегледани, а някои активи, като държавните почивни станции от времето на соца – приватизирани.
  • Деветата точка е „секретният план“ за Върховната рада – той предполага „варианти, които ще учудят мнозина“, ако депутатите откажат да сътрудничат с „народния“ президент.
  • Последната точка е реформирането на Администрацията на президента на Украйна. Целта е да се махнат „кураторите“, които в Киев по примера на Москва управляват всички сфери на националния живот. Според Зеленский президентската администрация трябва да има само „функцията на канцелария“, която да „изработва идеи“ за държавния глава. Целта е и да се „разсекрети списъка на гостите“ на предишните държавни глави. Не е тайна, че Петро Порошенко запази „традицията“ от времето на Виктор Янукович нощно време да бъде посещаван от лобисти и олигарси за „да си уреждат“ проблемите.

Ключовото доказателство, че Зеленский не е кандидат на Кремъл е редът на поздравленията към него в нощта на 21 срещу 22 април. Пръв го поздрави председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, който в Twitter акаунта си потвърди, че Брюксел ще продължи подкрепата си за Киев и с новия президент, чието избиране „е пример за демокрацията“. Последваха телефонните обаждания на президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Емануел Макрон.

Руският държавен глава все още не е честитил на подкрепяния от медиите му фаворит в украинската надпревара. Трябва да се признае, обаче, че Порошенко призна победата на Зеленский.

Грузия като модел за постсъветските страни

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е неформален лидер на набиращата популярност партия „Рух нових сiл“ (“Движение на новите сили“). Тя е пълна с реформатори, които заемаха постове в украинската власт преди Порошенко да се скара с кавказския си приятел. Саакашвили над година и половина заемаше длъжността губернатор на Одеска област, а неговите съратници реформираха украинската полиция, която бе превърната по американски и грузински модел в модерна европейска служба.

Грузинци заемаха постове в МВР и в Главната прокуратура на Украйна. Зеленский твърди, че би назначил румънката Лаура Кодруца Кьовеши. Много от съратниците на Саакашвили са в щаба на Зеленский, като подготвят реформи. Очаква се в Украйна да се върне и олигархът Юрий Коломойский, в чиято телевизия „1+1“ Зеленский направи кариерата си. Самият Зеленски не крие че има еврейски корени.

Неговият комедиен сериал „Слуга на народа“ му спечели изключителна популярност. В него той играе ролята на учителя в средно училище Голобородко, който изведнъж става президент на Украйна. Героят на Зеленский отива на работа с колело, забранява кортежите и заплашва с разстрел корумпираните депутати, като всичко е смесено с голяма доза хумор. Сериалът е на руски език, което му позволи да добие популярност сред рускоговорящото население в бившите страни от СССР и да го продаде на десетки телевизии.

Тъй като в Кремъл мразят Саакашвили и екипа му, противопоставили се на инвазията в Грузия при „петдневната война“ в Южна Осетия, привържениците на Зеленский твърдят, че той трудно би могъл да отстъпи от членството на ЕС и НАТО. Но държи на референдум, което може сериозно да затрудни процеса.

В екипа на водещия кандидат за президент е и литовският технократ Айварас Абрамовичюс, който е от много години един от най-известните топ мениджъри и банкери в Естония и Украйна. През 2016 г. в продължение на два месеца заема поста министър на икономическото развитие и търговията на Украйна. Подава оставка на скандална пресконференция, на която открито обвинява Порошенко и правителството му, че не искат и не планират реформи. Най-мащабната му реформа е абсолютно прозрачната и модерна електронна система за държавни поръчки.

Зеленский е атакуван и заради липсата на политически опит. Но извънсистемните Роналд Рейгън, Арнолд Шварценегер, Бепе Грило (основателят на „Пет звезди“ в Италия) и дори самият Доналд Тръмп са красноречив пример за успешни политици. Професионализмът и мениджърските умения  на Зеленский като продуцент може да му помогнат и в президентското кресло.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Nikolay Marchenko в Patreon!