Защо не трябва да работиш с роден след 2000-та година - КлинКлин

Ти най-вероятно си около 30 годишен работещ човек. Имаш добра позиция в хубава компания. Твърде вероятно е да ръководиш собствен екип или поне имаш един човек „под теб“. Ако не – то със сигурност това ще се случи скоро. Когато това стане, е твърде вероятно да се завъди някой, който е роден след 2000-та година. Да, от миналата година има пълнолетни родени през новото хилядолетие. Да, това са тези с шантавите ЕГН-та. Да, точно тези които имат интернет у дома си на същата възраст, на която ти си ял пясък зад блока. Най-вероятно мисълта те стресира. Разбираемо е. Ето пет причини, поради които да избягваш съвместна работа с по-късните представители на поколението Z.

Причина номер 1: Културният шок

Източник: honestmaverick.blogspot.com

За по-лесно да вземем един пример от музикалната сфера – и не, няма да коментирам стилови предпочитания, въпреки че е твърде вероятно детето на новото хилядолетие да ти говори за изпълнители, които не си и подозирал, че същество от тази слънчева система би нарекъл музиканти. Става въпрос за друго.

Най-вероятно не си запознат с музиката, която слушат, но недей да очакваш обратното. Какво имам предвид ли? Ето какво имам предвид – ще дойде един красив ден, в който новият ще попита: „Абе, какви са тия Pearl Jam?“. Тогава ще ти стане много тъпо. Но не толкова, колкото когато ти самият се изцепиш с: „Е-й-й-й, а ти помниш ли това парче като излезе какъв хит беше, а?“ Например песента е „Where Do You Go“ на No Mercy от 96-та. За теб това може да е било сякаш вчера, но за новия колега, който те гледа въпросително, това си е миналият век. И тогава ти ще се почувстваш стар. Ще ти стане тъпо. Знаеш, че нищо не можеш да направиш по въпроса. Затова, по-добре си трай!

Причина номер 2: Новият те хваща неподготвен

Да, правилно – неподготвен. Страшно е. Толкова бързо са ти тропосали новия подчинен, че не си сколасал да си купиш подходящата литература и да се подготвиш. Ето защо, ако все още има време, бягай към най-близката книжарница и си купи нещо с гръмко заглавие от типа на „Лидерите се нареждат на кафемашината последни“. Нямаш време за изкопаеми като Макиавели или Сун Дзъ. Грабвай първото, което видиш от гуруто в лидерството, от най-влиятелния инфлуенсър, или от някой визионер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер и латентен фашист. В случай, че вярваш в гореописаните книги, просто остави новия на мира.

Причина номер 3: Не си търпелив

Твърде възможно е из офиса да ти се носи славата на не особено търпелив колега. Ако все още не знаеш това, отиди в петък след работа на по крафт бирички с колегите, на втората – третата всичко ще си кажат. Ако не подхождаш с достатъчно търпение към новия, никой няма да е доволен. В началото ще стискаш зъби. После ще се дразниш. Не е изключено и да избухнеш. Какво се получава в крайна сметка?

Със сигурност, знаеш че сблъсъкът между младежкия бунт и „стария“ авторитет не е довел до нищо хубаво. Никой в офиса не обича конфликтните колеги. Шансът точно ти да излезеш скандалджията от тази ситуация е 50:50. Готов ли си да поемеш риска? Ако да, бъди готов да се сбогуваш с биричките след работа.

Причина номер 4: Имаш къса памет

Погледни се. Да, стигнал си до позицията, в която са ти поверили новия колега. На теб се пада отговорността да го обучиш, да го вкараш в занаята и да му помогнеш да намери своето място във фирмата. Ако това не ти се нрави, май имаш проблеми с паметта. Забравил си, че не толкова отдавна и ти си бил новият.

Жестоко се лъжеш, ако вярваш, че тогава не си лазил по нервите на някой. Със сигурност не си единственият в историята, който не обича някой да му задава много въпроси, да дебне някой да не прави грешки, да те следи като малко пале и т.н. Когато новият започне да те дразни, спомни си за онзи колега. Онзи, който е изслушвал и най-тъпите ти въпроси, показвал ти е първите пинизи в занаята, помогнал ти е да се впишеш в екипа. Приятен спомен, нали?

Причина номер 5: Нямаш желание да се учиш

Източник: uxdesign

Ами да! В крайна сметка, ти си достатъчно дълго в тази фирма и на теб всичко ти е ясно. Как така някакъв първокурсник ще подлага на съмнение твоя начин на работа? Абсурд! Сигурно се занася нещо. Тази фирма се крепи на доказали се във времето принципи на работа, за които и ти си допринесъл. О-п-а-а… проблем. Сети ли се?

Спомни си за онези моменти, в които те слушаха на оперативките именно заради това, че си необременен от средата. И беше готино, когато твоите идеи се прилагат. Не става дума само да дадеш шанс на новия да блесне. Имаш шанса да погледнеш работата си днес, така както би я видял, когато ти си бил новият.

Имаш чудесната възможност да научиш нещо ново. Ако не си готов, поне не пречи на новия колега.

Това са петте причини, поради които не трябва да работиш с някой, който е роден след 2000-та година. За тези, които ще пренебрегнат предупреждението – успех. Със сигурност ще го имате. Всъщност, тези аспекти от работата с по-млад колега не са от вчера или от днес. Същите причини са стояли и за родените през 90-те, 80-те и т.н.

Този списък е вдъхновен от действителни лица и събития. Текстът е написан с благодарност към всички, които вярват.

 


Заглавно изображение: Alexas_Fotos

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Александър Николов в Patreon!