През 2012 г., когато излиза iPhone 5 и iPad Mini, Apple е компанията с най-голямо покачване на акциите – поскъпват с 67%. Ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро, година по-късно ще имате 1670.  Но ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро в кокаин, през 2013 ще имате печалба от 182 000 – сто пъти повече от рекордните акции.

Както пише разследващият журналист и писател Роберто Савиано в „НулаНулаНула“, дрогата не се притеснява от срив на пазара или изчерпване на ресурсите.

Последните налични данни от 2014 – 2017 г. показват, че търговията с наркотици носи директни печалби на престъпни групи по цял свят на стойност над 50 милиарда долара всяка година.

Чети още: ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ СА ЛИДЕРИТЕ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ?

Кокаинът, например, е толкова доходоносен, че с него не могат да се сравняват нито трафика на скъпоценности, нито търговията с оръжие.

Дори продажбата на петрол изостава в сравнение с коката и затова неслучайно я наричат „белия петрол“. Специалистите изчисляват, че в глобален мащаб прането на пари и трафикът на дрога носят 1 трилион долара печалба. Тази огромна сума пари влиза в икономиките на африкански, азиатски държави, Западна Европа и САЩ, а главен играч в световния наркотрафик са групировки като “Ислямска държава” и Ал Кайда.

Изображение: De Re Militari

По света има много места, където милиони хора живеят без интернет, без болници, без течаща вода, но не и без кокаин. По данни на ООН, през 2009 в Африка са били конфискувани 21 тона, в Азия – 14 тона, 2 тона в Океания, повече от 101 тона в Латинска Америка и Карибите. С кокаина се създават такива инвестиции и огромни парични потоци, че повлияват на качеството на живот на цели континенти.

През август и септември миналата година, когато посетих Саудитска Арабия, една от главните теми, за които разговарях с местни официални лица, беше наркотрафикът. Граничните власти точно бяха хванали на брега на Червено море няколко стотици хиляди хапчета амфетамин, който саудитците наричат разговорно „шабу“. На подобни товари саудитските власти попадат всеки месец – понякога става дума за милиони хапчета, произвеждани в Европа и Африка с материали от Латинска Америка и Азия.

За Саудитска Арабия, където според официалните данни до 2014 г. близо 40% от младежите използват или са използвали „шабу“, наркотрафикът е сериозна тема и от гледна точка на сигурността. Посредством зависимостта към хапчетата, радикални групи успяват да привлекат младежи в криминалните мрежи, обслужващи групировките, като джихадисти доставят стоката в замяна на услуги. Чрез тези мрежи се набират средства за бъдещи операции, включително терористични атаки.

Експертите по тероризъм в Европа отделят голямо внимание на начините за финансиране на групировки. През последните месеци проведох няколко разговора с представители на европейски служби за сигурност, чието основно занимание е да анализират потока от пари, спонсориращ терористични клетки.

Така например, за “Ислямска държава” и Ал Кайда е сравнително лесно да включват още и още хора в мрежите си, посредством пропагандата си. Да се извърши терористична атака е евтино начинание и за това са съгласни всички представители на служби, с които съм разговарял. Техните данни се потвърждават от изследването от 2015 г. на Норвежкия научноизследователски институт по отбраната, според което над 90% от джихадистките клетки в Европа, съществували между 1994 и 2013 г, се финансират сами посредством спестявания, дарения, лични заеми или чрез престъпна дейност.

Например, терористите, които нападнаха „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г., са престъпници, запознали се в затвора. Един от тях, Шариф Куаши, получава 20 000 долара от йеменски имам преди седем години, но Куаши най-вероятно изразходва парите, като ги вкарва в бизнеса с наркотици. В деня на нападението, той разполага с 40 000 долара – много повече, отколкото е нужно за финансирането на терористична атака.

Според норвежкото изследване, над 40% от джихадистките атаки в Европа са спонсорирани директно чрез криминална дейност и най-вече наркотрафик. Германската федерална полиция изчислява, че две-трети от 669-те германски джихадисти имат криминални досиета, а останалата една-трета са лежали в затвора заради наркотрафик. Около 20% от испанските граждани, задържани за връзки с “Ислямска държава”, по-рано са излежавали присъди заради търговия с наркотици или фалшификация на документи.

***

През 2004 г. наркокартелите от Южна Америка започват транспортиране на огромни количества кокаин през Атлантическия океан с кораби и самолети към Африка. Наркотиците са транспортирани на построени за целта писти през пустинята. Използвани са и древните пътища на керваните, кръстосвали Сахара, които днес се охраняват от туареги или джихадистки бойци, осигуряващи сигурност срещу милиони долари.

По този начин търговията с мексиканския и колумбийски кокаин в Европа финансира ислямистки групировки в Северна Африка, които използват парите, за да завземат нови територии, възползвайки се от вакуума, създал се от конфликта в Мали през 2013. Когато бойците от Ал Кайда установяват базата си в пустинните райони на Северна Африка през 2007 г., те поемат контрола върху изгодни маршрути, използвани за контрабанда на кокаин от северноафриканския бряг, а от там в Европа.

Движението за единство и джихад в Западна Африка, което е свързано също с Ал Кайда и е алианс от няколко местни джихадистки групи, първоначално се спонсорира чрез наркотрафик през арабските наркобарони, които виждат в организацията способ да защитят бизнеса си. Спирането на финансовия поток към подобни групировки, които стават все по-видими и опасни, е наложително. Така например, само за 2017 г. Ал Кайда носи отговорност за близо 250 атаки в Западна Африка.

Стигне ли бреговете на Стария континент, ценният товар най-често се разпределя или от италианската или от българската мафия. От тази търговия печалбите на Ал Кайда от наркотрафик през 2016-2017 г. са за над 1 милиард долара.

През 2009 г. португалските служби залавят най-малко 20 души, повечето момчета до 20-годишна възраст, пренасяли в телата си капсули с кокаин от Гвинея-Бисау за Испания и Португалия.

Печалбата и съответно – политическото влияние – на наркотиците не се ограничават до Северна Африка и Европа. Сирия, която притежава добре изградена фармацевтична инфраструктура, е вторият по големина доставчик на фармацевтични продукти в Близкия Изток. Преди гражданската война, от фабриките, базирани в района на град Хомс, под надзора на правителствени служители, са били транспортирани таблетки каптагон за Ливан. Този снабдителен канал по-късно се контролира предимно от “Ислямска държава” и Ал Кайда.

През 2014 испанското разузнаване разкри, че “Ислямска държава” използва връзките си в Северна Африка и Афганистан, за да печели от търговията с наркотици. Заедно с оръжието и контрабандата, потича и „белият петрол“, с който организацията финансира операциите си и до днес.

Разследване на италианските служби и други европейски държави показва, че наркотици са били пренасяни през територия на “Ислямска държава” в Либия и таксувани от групировката, както и в Сирия и Ирак. Други доклади разкриват детайли  за взаимодействие между “Ислямска държава” в Либия и италиански криминални организации като калабрийската Ндрангета и неаполитанската Гомора. Доставка, прихваната през 2016 г. от гръцката брегова охрана, показва огромно количество наркотици – в случая 26 милиона таблетки опиат, пренесени от Индия за Либия и от там през местния клон на “Ислямска държава” към Италия и Западна Европа.

Свързана с “Ислямската държава” група в Северна Африка – Джунд ал Халифа, печели от предоставянето на защита за наркотрафиканти. В същото време, печалби има и от трафика на канабис от Ирак през Сирия към Турция и Европа.

Не само това. През 2012 г. Европейският парламент публикува доклад за връзките между европейската организирана престъпност и терористични групи. В него се посочва как джихадисти развиват успешни връзки с престъпни групи в Европа и така финансират дейността си, включително извършването на атентати.

Според европейски служби, данните от този доклад са не само актуални към края на 2017, но джихадистите разчитат особено на наркотрафика и връзките си с криминални групи в Европа.

Наркотиците виреят навсякъде – от центъра на Лондон до селските райони в Индия. Трафикантите използват зле устроена инфраструктура, без добро управление, транзитни зони. Организациите разполагат с достатъчно възможности, за да подкупват бунтовнически и сепаратистки групи и едновременно да привличат на своя страна политици, полицаи, съдебни служители. Това особено добре може да се види в държави като Мексико или Афганистан. След като един район е дестабилизиран, инвестициите в него спират, а дейността на международни и местни организации е ограничена. Това е идеалната среда за наркотрафик.

Започва цикъл от насилие, бедност, въоръжени конфликти, в които всяка страна вижда възможност да печели от търговията, трафика и употребата.

Чети още: ЗАЩО СЕ ПРОВАЛЯТ АВТОРИТАРНИТЕ СИСТЕМИ?

Правителствата правят малко или нищо, защото печалбата от така желания забранен продукт е огромна. Когато посетих Ливан през 2012 г. по планинските пътища, водещи към долината Бекаа, навсякъде можеха да бъдат видени остатъци от известния за района червен хашиш. (б.р. – Бекаа е „меката“ на канабиса в Ливан и се смята за една от „крепостите“ на шиитската групировка „Хизбулла“) Официално правителството водеше кампания срещу наркотика и по телевизионните камери бяха показвани кадри с горящи купчини хашиш. Реално летището в Бейрут изпращаше поредната пратка за Европа, минала под прикритието на дипломатическата поща.

Тази практика продължава и днес, а към края на 2017 и началото на 2018 г. парите от наркотрафика дават нова възможност групи като “Ислямска държава” да продължат дейността си, въпреки ударите срещу тях.


Заглавна снимка: jniittymaa0

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!