От Боряна Ангелова-Игова

Един от безспорните приноси на фамилията Пулеви и на другите  спортисти от този ранг е, че с успехите си повишиха интереса на целокупната българска общественост към бокса, ММА, кикбокса и много други бойни спортове.

Кубрат Пулев оспори по право световните титли на Владимир Кличко в края на 2014. Макар мачът да завърши неуспешно за Пулев, отделеното на мача медийно внимание очаквано беше огромно.

Месеци наред родните журналисти нищиха теми около самия бой, около личността на боксьорите (като се започне от външния им вид, поведение на терена и се стигне до жените, децата, зодиите и хороскопите им). Не ни бяха спестени конспиративни, езотерични и какви ли не други теории от всякакъв порядък.

Сега е почти същото, с тази разлика че букмейкърите не дават почти никакви шансове на Пулев срещу по-младия Джошуа. Британецът победи Кличко в оспорван спектакъл, който дълго ще се помни от феновете.

В този смисъл много анализатори възприемат сблъсъка като протоколен мач за шампиона срещу Кобрата, наложен не от класата на българина, а от правилниците на федерациите.

Има ли Пулев шанс срещу Антъни Джошуа и ще произтече ли нещо положително от срещата им за българския бокс, спорт с големи традиции в страната?

Отговор на тези въпроси потърсихме от доц. Евтим Лефтеров, дългогодишен състезател по бокс, майстор на спорта и водещ на специалност Бокс в НСА „Васил Левски“.

Евтим Лефтеров

Евтим Лефтеров

Здравейте! Букмейкърите дават значително предимство на Антъни Джошуа в двубоя му с Кубрат Пулев. Джошуа нокаутира Кличко, който преди това направи същото с Пулев. Има ли българинът шансове в боя за световната титла?

Пулев има реални шансове. Пулев загуби от Кличко, защото и двамата са продукт на руската школа, и двамата имат много подобен стил на боксиране. Поради тази причина загубата на Пулев от Кличко е обяснима. С Джошуа обаче Пулев има шанс, именно защото е много по-различен от него. Ще кажете, че той все пак победи Кличко, но за всеки разбиращ от бокс е очевидно превъзходството на Кличко над Джошуа. Той нанесе на Джошуа тежък нокдаун, ако не беше спрял тогава, ако не беше толкова самонадеян и не държеше да покаже превъзходството си, като го бие джентълменски по точки, а не го разбие от веднъж, Кличко щеше да е още на върха.

Тук обаче медийният имидж на Кличко се оказа по-важен от спортния.

Кличко вече се е доказал като боксьор, сега целта му е да покаже, че боксът не е за биячи, а за джентълмени. Той работи за имидж. Има собствена марка дрехи и спортни клубове.

Последното нещо, което иска е да представя спорта като „кървав“, като разбие ударно Джошуа. Уви, това му коства световната титла. Боксът си иска спортна злоба. Боксът не е шоупрограма.

Пулев не страда от подобни скрупули, той е много техничен и е преди всичко боксьор, не е политик, а спортист. За него няма „грозна“ победа, така че Джошуа ще удари на камък, ако очаква снизхождение. Разбира се, не трябва да сме прекалено самонадеяни. Пулев играе много предпазливо има много добър прав ляв удар, с него обаче не се стига до нокаут. За сметка на това е доста изнервящ и объркващ за противника. Пулев е и много добър с краката. Въпреки лошите прогнози, има шансове.

Антъни Джошуа и Владимир Кличко след мача помежду им

Антъни Джошуа и Владимир Кличко след мача помежду им. Снимка: Flickr

Джошуа е по-млад, но с огромен опит, в отлична физическа форма и това са факти. Физическите му характеристики са по-добри. Той има по-изявена мускулатура, по-дълги ръце, по-висок е, по-млад е. Чисто математически ако ги съпоставим, Джошуа води и то с много. Той е и организатор на събитието, което му дава допълнителен плюс пред съдиите.

Ако мачът завърши с малко предимство за Кобрата, съдиите ще отсъдят в полза на Джошуа, защото има неписано правило да се поощрява организаторът.

Това дори на олимпийските игри е така, винаги се прави реверанс към организаторите. Но боксът е като живота, всичко е възможно. Кубрат все пак има повече опит и няма какво да губи. За втори път е претендент, ако загуби едва ли ще му дадат трети път да оспорва титлата. Това вероятно е последният му мач от този ранг. Пулев е направил каквото зависи от него, може този път да има късмет. За мача с Кличко бях пълен скептик, но за този съм обнадежден. В никакъв случаи мачът не е предначертан, очаква ни истински сблъсък. Няма  да е театър, в който нашият герой ще играе пораженец.

Това събитие ще помогне ли на българския бокс?

Разбира се! От една страна медийният интерес привлича спонсори към бокса, от друга привлича деца, които да го тренират. Това събитие работи и не по-малко за имиджа на страната. Една малка държава с под 8 милиона души излъчва състезатели на световно ниво – това си е повод за национална гордост. Ако гледаме чисто прагматично на тези двубои, ще забележим и че това влияе на съдиите. Когато имаме световно известни боксьори, знаят че боксът има традиции в тази държава и се развива, тогава съдиите не си позволяват волности, защото знаят, че има голяма критична маса, която ще се почувства засегната от решението им.


Четете още: Подреденият свят на Амалия

Боксьорът Даниел Асенов на ринга на Купа "Странджа" 2017

Боксьорът Даниел Асенов с победа за Купа „Странджа“ 2017. Фото: Бф Бокс

Какво следва след фамилията Пулеви?

Имаме една нова звезда – Даниел Асенов, той стана европейски шампион. Изключително талантливо и умно момче. За мен той трябва да е модел за подражание! И е крайно време медиите да му обърнат и на него внимание. Не крие че е от ромски произход, в същото време е един от най-грамотните и начетени млади хора, които съм срещал в последно време. Набляга не само над бокса, но и на книгите. Неговият пример е много важен, защото показва как боксът може да интегрира малцинствата.

Интеграцията се постига най-лесно чрез спорт. В спорта е важно кой какво може, а етническата принадлежност, религията и пр. характеристики на човека са без значение. Той е номер едно, защото е най-кадърният.

Даниел Асенов чете много и има академични интереси, пред камерите може да изглежда свит и не особено многословен, но е много ерудиран и интелигентен. Няма как иначе да е добър в бокса. Примерът му е важен и от тази гледна точка, че боксът си иска и интелект, не е само борба на мускули. Кубрат и Тервел Пулеви също са пример за това. Интересуват се от история, имат няколко висши образования. Кубрат завърши спортен мениджмънт и треньорски профил в НСА „Васил Левски“, Тервел завърши НСА – треньорски профил и право в СУ.

Стойка Петрова (в червен екип) в действие

Станимира Петрова (в червен екип) в действие. Снимка: БФ Бокс

Жените също имат много успехи и то от доста време. Стойка Петрова, Станимира Петрова, Севда Асенова и др. са европейски шампионки в различни категории. Те се доказаха на различни нива въпреки, че конкуренцията е огромна. При девойките също имаме изгряваща звезда в лицето на Еми-Мари Тодорова, която стана за трети път европейска шампионка при девойките. Както виждате, една малка държава като България, е представена на челните места в Европа благодарение на своя спорт. Въпреки, че сме най-бедната държава в ЕС сме първи в бокса. И това е устойчива тенденция.


Четете още: Такива са ни тийнейджърите

 ***

Междувременно ще следим развръзката на двубоя между Кубрат и Джошуа и дано този предстоящ спектакъл ни доведе до своеобразния катарзис, до който води всяко едно добро представление.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Боряна Ангелова-Игова в Patreon!