С радост ви представяме 4-членното жури, което ще оценява кандидатурите в конкурса ни за лоша журналистика Златен Шиши, в който всеки може да номинира избрани материали и медии в 6-те налични категории.

В журито участват:

Чавдар Николов

Роден 1959, работил като редакционен карикатурист в ежедневниците  „Демокрация“, „Новинар“ и „Преса“, както и седмичниците „Про и Анти“ и „Седем“.  Един от създателите на анимираната политическа карикатура в предаването „Панорама“ на БНТ. Автор на видеокарикатурите в „Здравей България“ на Нова ТВ, в последствие излъчвани в  „Шоуто на Слави“ по бТВ, а от октомври 2021, част от предаването „Въпросите“ на ТВ1. Дългогодишен редакционен карикатурист на сайта „ТерминалНО“, съосновател и съсобственик на сатиричния вестник „Прас Прес“. Член на асоциацията на френските карикатуристи “France Cartoon” и организацията на карикатуристите в изгнание “United Sketches”. Носител на национални и международни награди. Опитът му при определянето на наградите „Златна мисирка“ 2021, раздавани от „Прас Прес“ отново за най-недостойните представители на журналистическата професия, е от особена полза.

Константин Мравов

Константин Мравов е редактор в радиото. Има опит в целия политически и технологичен спектър, който българските медии предлагат през последното десетилетие. Възпитаник е на журналистическия факултет и студентското радио „Реакция“. В свободното си време играе табла, решава кръстословици и цялостно се опитва да живее в ХХ-век.

Йордан Стефанов

Йордан Стефанов е доктор по микробиология и работи като R&D специалист в голяма фармацевтична компания. Създател е на страницата „Наука и критично мислене, автор в блога 6nine.net и на книгата „Митове и истини за храненето“. Активно се интересува от феномена „fake news“ и лъжите, които се разпространяват в медиите.

Калоян Константинов

Калоян Константинов е главен редактор на „КлинКлин“ и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване „По острието“. Специален интерес има в областта на културата и политиката, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд. Носител е на награди от конкурсите „Mtel Media Masters“, „Web Report“, „Журналистика за развитие“, „Четяща планета“, както и на едно отличие от Полша по инициативата „Три морета“, води про боно лекции по медийна грамотност в България и чужбина.

Златен Шиши

Конкурсът цели да изобличи „най-достойните“ представители на гилдията, които се родеят с жреците и жриците на най-древната професия в света.

До 14 ноември можете да изпратите своите номинации в следните категории:

Най-абсурдно заглавие

Заглавията са най-важната част от един журналистически материал и затова им отделяме самостоятелна категория. Тук може да номинирате текстове, чийто заглавия са истински ШОК и СКАНДАЛ!1! за добрия читателски вкус, манипулативни, вулгарни или просто „кликбейтове“.

Най-вреден коментар

В тази категория влизат коментари, анализи или просто изказвания, които са чисто и просто глупави и/или лъжливи. Не е задължително да са редакционни, може да са на външни автори, политици и анализатори.

Най-беззъбо интервю

Тук се търсят интервюта с обществено значими личности – политици, икономисти, артисти, анализатори, престъпници – които са по-скоро ПР акция отколкото сериозна журналистика.

Най-безумен материал

Номинациите тук са за извънземни, врачки, върколаци, лекуване на рак с бръмбари, исторически небивалици и всякакви други материали, които всеки с малко здрав разум би си казал, че са пълна глупост и дори граничат с лудостта.

Най-отблъскващ материал

Тази категория търси да отличи онези „разследвания“, текстове, видеа и всякакви други журналистически продукти, които достигат нови низини в професията.

Цялостен принос

Тази награда се връчва за цялостно творчество на журналист или медия, които са допринесли през годините за незавидната репутация на професията през годините.

Условия за номиниране в Златен Шиши

– Номинираните материали трябва да са публикувани в периода 6 октомври 2020 г. – 14 ноември 2021 година;
– Материали от лични блогове, страници в социалните мрежи и влогове се приемат само ако са дело на бивши или настоящи професионални журналисти;
– Всеки номиниращ има право да изпраща до 3 номинации във всяка категория (знаем, че това не е лесна работа, защото „достойните“ материали са стотици).
Изпращайте своите номинации на адрес [email protected] със заглавие „За конкурса Златен Шиши“. Необходимо е единствено да изпратите линк към текст, видео или аудио файл, който да е свободно достъпен. Ако номинацията ви е на хартиен носител – приложете снимка или сканиран файл на текста, който номинирате.

Лични данни на номиниращите лица и допълнителни обяснения за номинациите не са нужни. Изключение прави номинацията в категория „Цялостен принос“, където трябва да обосновете предложението си в свободен текст до 300 думи (без да се броят линковете, които бихте приложили).

Финалните резултати ще бъдат обявени на церемония в началото на месец декември.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!