Силите на Кадиров засилват ролята си в Сирия

vrzaxkx

От Руслан ТРАД

Публикувана на: 11.01.2017 @ 12:22


„Шама“. Войниците се обръщат един към друг със студени лица. Докато слизат от военния транспортен самолет, кацнал току-що на сирийска земя, няколко десетки военни се отправят бавно-бавно към камионите, които трябва да ги изведат от летището край Латакия. „Шама“ – старата дума, която чеченците използват, за да назоват свещената земя в Сирия.

Няколкостотин чеченци се сражават в Близкия изток срещу радикални групи, включително Ислямска държава, където много от бойците са също чеченци. Някои от тях познават биещите се за Путин от другата страна на окопите. Други са ветерани от двете чеченски войни между 1994 и 2006 година, които днес намират приложение на натрупания си военен опит на фронтовите линии в Сирия. Наричат ги „кадировци“ – подчинени на ръководителя на Чечения и верен съюзник на Владимир Путин, Рамзан Кадиров.

Различни източници посочват, че в редиците на Ислямска държава има най-малко 4000 чеченци, които са или прогонени от Чечения, или са съдени в Грозни за участие в радикалната група Кавказки емират.

През последните месеци на 2016 година Владимир Путин започна да затяга контрола и влиянието си в Сирия. От интервенция в помощ на сирийската армия, опитваща четири години безуспешно да изтласка бунтовниците от размирния град Алепо, сегашните действия на руските сили служат за окрупняване на зоните в Сирия, които са настроени приятелски към Москва. По тази причина, бяха изпратени нови военни подкрепления, военна техника, хеликоптери, самолети. Военните получават възможността да придобият директен опит на терен, сражавайки се в Сирия.

Четете още: ООН се провали, но все още има надежда

Когато навръх Коледа руски военен самолет се разби в Черно море, убивайки 92 души, включително повечето членове на хора на Червената армия и известната като „Доктор Лиза“ общественичка Елизавета Глинка, това породи много неприятни емоции в руското общество. Множество коментари в социалните мрежи задаваха въпроса дали този инцидент не трябва да послужи за „червена лампа“ за руските лидери, намесили се в сирийската гражданска война. Участието на Русия в Сирия вече се превръща в болка за обществото, макар и прикрита под маската на сплотеността и подкрепата за президента Путин. Русия плаща висока цена и се смята, че това е само началото.

За последните месеци, чеченски командири набират доброволци и войници за военни операции в Сирия, наричайки ги „сирийски специални единици“. Рамзан Кадиров изразходи не само време и енергия, но и средства за изграждането на тези сили, известни преди това като „отряди на смъртта“, използвани от чеченския лидер за натиск както върху опозиционери, така и срещу поддръжници на Кавказкия емират.

В същото време, засилващата се роля на Кадиров в Сирия увеличава възможността за нанасяне на терористични атаки на територията на Руската федерация и особено в Грозни. В края на 2016 чеченската столица стана свидетел на нападение на радикали. Загинаха няколко души, включително 11 от нападателите. Напрежение има отново и в съседен Дагестан, където 4 войници бяха убити на пропускателен пункт в близост до Махачкала.

В същото време, в началото на януари, руската армия обяви започването на изтегляне на военни части от Сирия. По същия начин Путин обяви изтегляне от Сирия през март 2016.

И тогава, и сега, изявленията привлякоха силно медийно внимание. Както през 2016, така и сега, изтеглянето е най-вече PR ход. В действителност, в Сирия действат активно специалните части на Руската федерация, наемници на руската компания „Вагнер“, както и попълненията от Чечения. Не само това – по улиците на Алепо патрулират руски военни с бронирана техника, замествайки сирийските правителствени сили. В случая, изтеглянето се отнася до кораби, които реално нямат участие във военните действия в Сирия.

Четете още: Децата войници излизат по-евтино.

Руската интервенция в Сирия започна през септември 2015 под предлог, че е в помощ на сирийското правителство и руската армия се намесва по искане на легитимен президент. Реално, обаче, Москва има участие в сирийската гражданска война още от 2011 година посредством базата си в крайбрежния град Тартус. Година по-късно, до края на 2016 година, Русия изгради три военни бази, допълвайки постоянно силите си. Едва ли скоро ще видим истинско изтегляне на руската армия – подкрепленията на Кадиров са доказателство за това.

Участвай в създаването на първата българска медия с "отворен код" и стани част от интерактивната ни редакция. Подкрепяйки проекта, вие ставате един от колективните собственици на медията и ще научавате всички важни новини около създаването на Клин/Клин.

ВЛЕЗ В РЕДАКЦИЯТА