Главният редактор на КлинКлин, Калоян Константинов, бе сред отличените в конкурса на Фондация „State of Poland“ под патронажа на полското външно министерство за своето журналистическо есе на тема „Живот зад Желязната завеса 30 г. след падането ѝ“.

„Радвам се да съм сред наградените журналисти в конкурса на Фондация „State of Poland“ под патронажа на полското външно министерство, както и че участвах на конференцията във Варшава, свързана с инициативата Три морета.

Само че хубавите новини свършат тук. За жалост, станах свидетел на редица скучни и посредствени разговори, някои от тях – манипулативни и направо лъжливи. Золтан Салай, главен редактор на унгарския „Мандинер“ и генерален директор на най-големия акселератор за млади таланти в страната, имаше наглостта да заяви, че Унгария никога не се е радвала на по-големи медиен плурализъм и свобода на словото както по времето на Орбан!

Влязох в спор с Барбара Соча, заместник-министър на семейството, труда и социалната политика, относно средновековния закон за забрана на абортите, който Полша прие наскоро. За моя изненада, тя упорито го подкрепя като добра мярка за повишаване правата и свободата на полските жени и начин да ги убеди да останат в страната или да се завърнат от емиграция. Водещата на събитието дори ме попита: „Чели ли сте закона, или коментирате на база това, което сте прочели в медиите?“ Да, чел съм го.

Никой обаче не говори за огромната корупция, авторитарни тенденции и липса на върховенство на закона, които унищожават държавите, участващи в инициативата Три морета. Те са основните причини за проблемите ни и ключа към разрешаването им. Не веселите културни обмени и мотивационни речи.

Накрая искам да спомена с гордост, че най-полезната и интересна презентация бе направена от името на България в лицето на Соломон Паси. Неговата идея за отклоняване на международните търговски пътища от Суецкия канал към Балканите и Източна Европа (вместо Гибралтар) беше иновативна, добре аргументирана и отлично представена“, коментира той във Фейсбук.
Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!