От Руслан ТРАД и Александър СТОЯНОВ

На 11 септември 2001 атентатите на Ал Кайда и Осама бин Ладен разтърсват не само САЩ. Те тепърва ще се отразяват на целия свят. Започналите след това войни в Афганистан и Ирак ще бележат цели поколения.

Днес често чуваме, на фона на бежанската вълна от Сирия, че афганистанците нямало защо да бягат от страната си. Това от една страна е вярно – официално в страната няма война. Водената от САЩ коалиция срещу талибаните през 2001 би трябвало да е свършила работата си и днес Афганистан да установява своите държавни институции. Но реалността е друга.

През последните две години талибаните увеличаха двойно бойната си сила, стартирайки офанзиви срещу провинция Хелманд и към град Кундуз, който падна в техни ръце. Стотици хора избягаха в края на 2015 заради насилието в района.

По границата с Пакистан, не без знанието на пакистанското правителство, талибаните все повече атакуват полицейски части и пунктове на афганистанската армия, а провинция Хелманд – най-голямата по площ афганистанска провинция с над 900 000 души население и плодородна почва – падна в голяма степен в ръцете на талибаните. Хелманд също така е производител на над 80% от опиума по света.

Афганистан продължава да е гореща точка и най-важно: територия, важна не само за региона, но и за света, включително за България. Български части все още изпълняват мисии в Афганистан и най-малкото заради това е добре да знаем какво се случва там.

В момента има дузина активни и още толкова тлеещи войни по цял свят, като повечето от тях са в района на Кавказ, Близък изток, Африка.

Афганистанската гражданска война е белязала цяла Централна Азия. От американската инвазия срещу талибаните през 2001 година насам, хиляди бойци от Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Европа, Пакистан, се стичат към афганистанските провинции, привлечени от различни групировки. Само по себе си това явление е достатъчно важно и интересно, за да бъде основна тема в анализите.

Ще поговорим и за Сомалия, където ситуацията далеч не е толкова забавна, колкото популярните вицове. Сомалийският конфликт пряко засяга световни търговски пътища и все още е достатъчно интензивен, за да влияе негативно на цял регион, а оттам и на всички геополитечески съседни района, като Европа.

Още нещо – във войната в Сомалия са въвлечени немалко държави – както африкански, така и европейски – което поставя множество въпроси относно прекратяването на този конфликт.

Не на последно, в новия брой сме отделили внимание на тлеещия конфликт в Нагорни Карабах, който последната седмица нажежи след 22-годишно прекъсване отношенията между Армения и Азербайджан, а оттам и подкрепящите ги държави.

Ако сте пропуснали брой 1 на De Re Militari, вижте тук

De Re Militari и странните времена, в които живеем


[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2016/04/De-Re-Militari-2.pdf“ download=“all“]

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!