„Много лесно се говори на маса. И е много лесно да се включиш в разговора срещу Бойко или Гешев. Но на някакво базово ниво ти всъщност си ок. Трябва да приемем, че много хора си живеят задоволително. Ние не протестираме от брутален глад и недоимък. Разбира се, най-бедната страна в ЕС сме и всякакви социални искания са разбираеми, но не умираме от глад. Затова трябва да приемем, че повечето хора просто не виждат причина да протестират.“

Това заяви журналистът Константин Мравов в предаването „По острието с Калоян Константинов“. Той беше гост не само в качеството си на журналист, но и на протестиращ срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, където разсъждаваше защо повечето хора всъщност не излизат на улицата да защитят правата си.

Защо протестират хората и защо не протестират

„Ние живеем в абсолютно стандартно консуматорско общество. По отношение на броя протестиращи като процент от населението не се различаваме  твърде много от Франция или Гърция. Никъде не излизат твърде много хора на протест. Разбирам, че при нас се случват повече гадости от много други места, но на достатъчно голям дял от обществото базовите нужди са задоволени. И те не искат да си направят труда да излязат на улицата, да излязат от своята зона на комфорт. Виждал съм как на човек му трябва само храна, телевизор и тоалетна, за да може на мозъка му да се доставят всички необходими емоции, за да се чувства добре“, коментира Мравов.

Редица проучвания освен това показват, че технологиите рязко са намалили времето, в което човек може да съсредоточи вниманието си върху нещо. Това допълнително утежнява способността на много души да вникнат в даден проблем и да се ангажират с него за достатъчно дълго време – подобно на протестите и социалните каузи.

„Аз лично протестирам срещу положението в медиите, безумните модели в здравеопазването и образованието, отношението към маргинални общности в България, корупцията, съдебната система, функциите на главния прокурор. Но имах разговор наскоро с непознат, който директно заяви: „Аз съм добре, живея в София, не се сблъсквам със сериозни проблеми, имам парите, които са ми нужни за моя начин на живот – точка по въпроса“. Той не виждаше смисъл да ходи на протестите и не ги подкрепяше. Изключително много уважавам мнението му, макар и да не съм съгласен с него“, допълни журналистът.

Комунист ли е човек, ако протестира срещу ГЕРБ

Често противниците на протеста обвиняват поддръжниците му, че искат да докарат БСП и Румен Радев на власт, че ще извадят България от ЕС и ще я върнат в лоното на Русия, че са комунисти, които са против демокрацията. Всички подобни твърдения са нелепи, що се отнася до огромната част от протестиращите.
„Подобни работи ги говорят т.нар. сини шамани. Мен наскоро ме изненада мнението на познат, когото смятам за добър интелектуалец. Вика: „Ще дойде Доган и ще станем турска република“. Сега се чудя как човек, който е доста информиран, може да каже подобно нещо? Най-малкото сме в НАТО, в ЕС. Как изведнъж ще обърнем шмайзерите към Москва? Битуват клишета, които са удобни за разделянето на хората по всякакви параграфи. Ето сега: вие искате да върнете БСП на власт. Изобщо не искам да върна БСП на власт. Искам да има някаква промяна. Готов съм тази промяна дори да е коалиционно правителство, в което БСП участва. Ако това значи, че подкрепям БСП – добре.

Трябва да гледаме реалните алтернативи. Голяма част от хората на площада много биха се зарадвали на мнозинство на „Демократична България“ в следващия парламент или на Слави Трифонов (отделни групи от хора). Но и двете няма да се случат. БСП почти сигурно ще има някаква роля в следващото управление, ако то изключва ГЕРБ“, смята той.

Какво иска протестът и какво следва?

„Личното ми мнение е, че по-голямата част от протестиращите искат оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Но също така смятам, че протестът ще се прекрати веднага след оставката на Борисов. За Гешев няма да останат достатъчно хора, енергията просто ще се разреди. Малка скапана прогноза, но се опитвам да съм обективен. Това не значи, че този човек ще продължи да работи спокойно. Гешев до такава степен е компрометиран и с толкова нищожен публичен образ“, коментира журналистът.

Според него, дори ГЕРБ да стане първа политическа сила на следващите избори – това не им гарантира властта. Техният имидж е толкова сринат, че никой с малко разум не би се коалирал с тях. Дори ДПС да го направят открито – а не задкулисно, както досега – едва ли ще е достатъчно за сформиране на кабинет.

Стига вече комунизъм и антикомунизъм

Мравов коментира и разликите между БСП и ГЕРБ на чисто политическо ниво. Двете партии уж защитават консервативни, от страна на ГЕРБ, и леви, в лицето на БСП, идеи, но всъщност са много повече популистки. Голяма част от членовете и привържениците и на двете формации могат да бъдат обвинени, че са членували в БКП или са деца на комунисти – но в 21-и век това изгуби своя смисъл:

„Искам да се отдалечим от клишетата на прехода – комунисти и антикомунисти. Какво ще рече „комунист“? Когато на площада кажем „смърт на комунистите“ и „всичко само не комунизъм“ – нали разбираме, че няма начин да се върне комунизмът преди 1989 г.? Ако приемем, че режимът преди 1989 г. се е движил на базата на някакви модели на управление  – ще се радвам да ми бъде обяснено какви са били те. За да знам какво значи всъщност комунист и какви идеали и политики защитава.

Ето един от членовете на Отровното трио – Велислав Минеков, когото аз лично уважавам и харесвам какво казва – е син на един от придворните артисти и част от личното обкръжение на Тодор Живков. Трябва ли да заплюем сина му заради това? Да кажем, че не е демократ? За Христо Иванов също се говори, че семейството му има червени корени. Да направим мащабна и закъсняла лустрация тогава ли? Къде поставяме границата? Трябва да оставим това в миналото и да се обединим около цели, които са общи за всички.“

Той се съгласи, че повечето политици са гнили ябълки – независимо от партийната им принадлежност.  Затова трябва да се обединим около личности и каузи. Не партии и идеологии.

За изборите и кебапчетата

Мравов обаче не е съгласен с негативното отношение спрямо ромите, които продават гласа си по време на избори. Според него това е напълно нормално, имайки предвид състоянието, в което се поставени.

Затова хората, които си задават въпросите дали трябва да има образователен ценз за гласуване – може би трябва да се запитат първо какво правят, за да премахнат нуждата на ромите (и българите) да продават своя глас.

„Защо аз гласувам наравно с човек, който си продава гласа за 5 кебапчета? Защото и ти, и той живеете в едно общество, в което не можете да оцелеете един без друг. И т.нар. интелектуалци и образовани хора, ако са толкова по-умни и можещи, ще се погрижат да подобрят общото състояние на държавата, за да може животите на всички да станат по-качествени. Не знам колко хора са били в махала и са видели за какъв начин на живот става въпрос там. Що за човек би си продал гласа за кебапчета? В подобно място 50 лв. са много пари. Говорим за квартали, в които главната улица не е пипана буквално от 50 г. Дори нямат водоснабдяване. Когато си изключил дадена общност по такъв начин, няма какво друго да очакваш от нея“, обясни журналистът.

Въпреки това той е на мнение, че жизненият стандарт и сред българите, и сред ромите се повишава. Все още обаче са необходими доста време и усилия, за да излезем от дупката на най-бедната и корумпирана държава в ЕС.

Цялото интервю и още други може да чуете във Facebook, Spotify, iTunes, Anchor и YouTube.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Калоян Константинов в Patreon!