Краят на зимния сезон приближава, даже настъпи. Обещанията за дълго лято до октомври миналата година, разбира се, също се оказаха глупост. Истината е, че не пандемията уби българския туризъм, макар че това ще кажат.

Ние го унищожихме със собствените си алчност и глупост. Защото създадохме туризъм, подходящ за някоя колония или бананова република – евтин и лъскав за чужденците, но твърде скъп и некачествен за местните.

Дискотеки, бетон, наркотици, алкохол, проституция, хазарт. Нещо средно между Дисниленд и Лас Вегас. За най-ниските прослойки руснаци, германци, англичани, французи и всякакви други, които дори не биха ги допуснали на нормален зимен или летен курорт. Тук са носени на ръце. Защото колкото си по-пиян и дрогиран, толкова повече пари пръскаш.

А те не са малко: по 90 лв. килото кашкавал, по 5 лв. водичката, по 30 лв. шезлонга, по 10 лв. купичка боб, по 8 лв. резен диня. Ако не ви харесва – не ходете. Гърция и Турция са с отворени врати.

Защото на болшинството български хотелиери и ресторантьори изобщо не им пука за българския потребител. Някои от тях дори нямат менюта на български. Но когато пандемията дойде, се примолиха да проявим патриотизъм и да изберем българското.

Малко смъкнаха цените, усмихнаха се фалшиво и укорително зачакаха да ги спасяват същите хора, които години наред лъгаха, унижаваха, а в нередки случаи и открито псуваха. Догодина, когато заможните чужденци отново долетят, ще забравят дори родната си реч.

Видът туризъм, който развива дадена държава, е важен не само за парите, които докарва, а за авторитета, който ѝ създава, и културата, която изгражда. Музеите, природните паркове, историческите обекти и схлупените семейни ресторантчета и къщички не изкарват толкова пари колкото казината, дискотеките и хотелите, но създават облик на една държава, който чужденците да уважават.

Да научат за историята ни, да опитат от културата ни, да опознаят традициите ни. Да знаят, че това е място с достойно и образовано население. Това ще събуди и интерес към сериозни инвестиции. Самите туристи, които идват тук, ще стават все по-заможни и ще харчат все повече за автентично и различно изживяване, което само ние можем да им предложим.

Самите българи ще спечелим изключително много при допира си с културата и манталитета на една друга прослойка чужденци. На по-висока класа с по-високи изисквания и по-добро отношение към самите нас.

Не на пияни водопроводчици, които ни псуват и ритат по хотелите. Но промяната трябва да започне първо от нас самите – да направим България приятна за българските туристи, а чак след това за чужденците.

Да търсим не бързи пари, а устойчив бизнес модел с културни традиции и предприемачески дух.

Още коментари и интервюта от „По острието“ може да чуете във Facebook, Spotify, iTunes, Anchor и YouTube.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Калоян Константинов в Patreon!