От ЕКИП на КЛИНКЛИН

Утре (11 октомври) в 9 сутринта на площада пред бившия Партиен дом, Асоциацията на европейските журналисти – България ще проведе протест в защита на медиите. Можете да видите събитието във Фейсбук.

До тази стъпка се стигна, след като няколко пъти в ефира на национални телевизии, управляващи се позволиха да заплашват къде прикрито, къде не, журналисти заради тяхното желание да си вършат работата. Задаването на неудобни въпроси се е превърнало в опасно начинание в България, където от години наред най-видими са не онези медии, имащи етичен кодекс и които съблюдават основните правила на професията и призванието, а тези, които се намират по-близко до силните на деня.

Последните случаи са само капки от цялото море на натиск, което вече прелива и ни залива. Нещо, за което ние от КлинКлин отдавна споменаваме и е една от причините да се обединим в създаването на нашата собствена платформа.

Случаят с Нова телевизия и атаките срещу Виктор Николаев е само капката, която преля чашата. Не говорим за единичен случай, а за трайни проблеми пред журналистиката. Щом се стигна до подобно отношение пряко в ефир в най-гледаното време на една от националните телевизии, представете си на какво са подложени например журналистите в по-малките населени места? Всички тези проблеми са регистрирани от проучвания, които АЕЖ ще представи на 17 октомври.

Протестът не е за журналистите, а за всички. Всички имат интерес от медии, които задават истински въпроси и държат отговорни онези, чиито заплати плащаме. Зад този принцип заставаме и ние от КлинКлин.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!