Тази пролет Иран беше ударен от вълна от масивни валежи, засегнали над 1900 селища из страната. Десетки за загиналите, а няколко милиона души са разселени, след като загубиха домовете си заради предизвиканите потопи. Правителството продължава да бъде подлагано на критики от иранците, заради липсата на реакция. Местните източници показват разрушени пътища и бентове, които не са били поддържани с години. Вместо да помогне на бедстващото население, Техеран изпрати иракските шиитски милиции Хашд ал Шааби и бойци на ливанското движение Хизбулла да се справят с нарастващото недоволство.

Най-видимо е напрежението в Западен Иран и провинция Хузестан, където от години има съпротива срещу управлението в Техеран. Частите на Хашд ал Шааби, или Народно опълчение, бяха изпратени именно в този район на страната. Хашд станаха известни покрай битките срещу Ислямска държава през последните години, но те имат и много важно политическо присъствие в Ирак – командирите на тези про-ирански милиции дори участваха на местните избори миналата година. Хашд ал Шааби, както и Хизбулла, са на иранска издръжка и са част от широката мрежа, която Иран изгражда вече десет години от Техеран до бреговете на Средиземно море. Бойци от Хашд ал Шааби също така предизвикват притеснения сред иракчаните, че нежеланието им да се включат в официалната армия и да оставят оръжието, ще предизвика напрежение. По време на протестите в южния иракски град Басра миналото лято, предизвикани от лошите условия на живот, именно Хашд ал Шааби бяха изпратени да се разправят с протестиращите.

В иранската провинция Хузестан, първоначално членовете на Хашд ал Шааби и Хизбулла оправяха малки щети от наводненията – действие, отразено широко от правителствените медии в Иран – но основната им роля е да следят за евентуален бунт. Присъствието им показва слабостта на централната власт в Техеран, която страда и заради многобройните санкции на САЩ. Изпращането на иракски милиции вероятно е и една от най-големите вътрешни грешки, правени от иранското правителство.

https://twitter.com/nikooamini/status/1122081476215025669

Наводненията от последните седмици допринесоха да тоталното недоволство сред иранците, което изби в поредица от масови общонационални демонстрации от началото на 2018 до началото на тази година. В Хузестан и Лорестан разочарованието се смесва с неприязънта на местното население към властите. Голяма част от засегнатите иранци в тези провинции са с арабски произход или членове на общностите на лорите и бахтиарите. Арабите в частност, са обект на дългогодишна дискриминация.

Въпреки че Хузестан разполага с най-големите залежи на ирански петрол, иранските араби получават много малко от това богатство. Повечето са бедни и неглижирани от властите, но продължават да имат силни местни движения и културна дейност. Подобно на милиони иранци, те също излизаха по улиците ежедневно през последните шестнадесет месеца в знак на протест срещу корупцията в Техеран. Не е случайно, че правителството се страхува от потенциален бунт – както кюрдите в Северозападен Иран, арабите и лорите са едни от най-независимите общности в Иран, които от 1980-те насам са в постоянно несъгласие с властта на аятоласите.

През последните две седмици хиляди членове на чужди милиции бяха повикани от върховния лидер на Иран, аятолах Хаменей. Много от тези бойци идват от едни от най-опасните и кървави конфликти; както Хизбулла, така и Хашд ал Шааби, са използвани от Иран, за да се налага контрол върху събитията в Ливан, Сирия и части от Ирак. Хизбулла са едни от най-мощните съюзници на режима на Башар Асад в Сирия, а Хашд са обвинявани за извършване на религиозни прочиствания и екзекуции в Ирак.

Привикването на тези бойци в Иран показва, че аятолах Хаменей не може да разчита на собствените си сили, а вероятно има и недоверие към силите за сигурност – в това число на паравоенните групи Басидж и Революционната гвардия. Иранците са по-малко склонни да убиват свои съграждани, докато Хизбулла и Хашд нямат тези скрупули. В този смисъл, те са най-подходящи за смазване на потенциален бунт и за овладяване на недоволството.

Наводненията се случват в най-неподходящото време за иранското управление. В момента Техеран се намира под икономически натиск, а скоро може да се озове под икономическа блокада заради американските санкции, наложени повторно от Доналд Тръмп. Иранската валута е в криза, а хазната е опразнена заради изпращането на финансова подкрепа за многобройните про-ирански милиции из Близкия изток. Наводненията причиниха щети за над десет милиарда долара, които Техеран не може да си позволи.

За да възвърне част от загубите си, Иран активира многобройните си мрежи в Европа, САЩ и Канада. В България Техеран има също силно присъствие, както през посолството си, така и чрез членовете на Хизбулла, живеещи в страната и на Балканите. Засега българските власти не виждат проблем в активността на подобни мрежи, макар те да са замесени в редица криминални дейности, включително трафик на дрога. В Южна Америка, например, бяха извършени редица арести на хора, свързани с Иран и Хизбулла, които пращат пари от криминална дейност към Техеран.

Присъствието на чужди милиции на заплата от Иран вероятно ще се засили и в други ирански градове като Шираз, Керманшах и Исфахан. Но за иранците тези милиции изглеждат като окупатори, които трябва да бъдат изгонени. Както става все по-ясно, тази грешка на Хаменей – да повика чужди сили, за да предпази управлението – може би е най-голямата му грешка досега.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!