„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов.

***Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай***

 

Не претендираме, че очакваме Оскарите с нетърпение, или че генерално дават наклон на филмовите ни търсения, но винаги е интересно да прехвърлиш списъка с номинираните. Що се отнася до саундтраци и оригинални песни, има номинирани (но не победители), които може да сте пропуснали през годините, а заслужават по едно ухо. Не гарантираме, че филмите, чиито саундтраци представим тук, са съвсем по вкуса ни, фокусът на МузиКЛИНика си остава звукът.

 

Не е учудващо, че с медения глас на Mary J. Blige само твърде осакатени парчета биха звучали зле. Песента е от филма Mudbound, който пренася зрителя в Мисисипи след Втората световна война, където освен с травмите от войната, героите трябва да се справят и с расизма.

Честно казано, не бях чувала за автора на песента докато не се появи филмът „Call me by your name“ oт 2017 г. Но тракът определено прави впечатление, тъй като се разграничава от класическото, някак универсално като чувство, звучене на традиционно номинираните за Оскар песни. Разчупването модела на Академията трябва да се признае.

Отново с фаворизиране на собствените предпочитания, тук идва мястото на много любим филм – „Речта на краля“ (‘The King’s Speech’) с достатъчно доказал се композитор на филмова музика, а именно Александър Десплат. В годината, в която саундтракът е номиран за Оскар, наградата печелят Трент Резнър и Атикъс Рос за музиката в лентата „Социалната мрежа“ (‘The Social Network’).

Още едно разчупващо Оскар ледовете парче, на което със сигурност бихте се поклащали на парти, и носи запомнящото се заглавие ‘Hard Out Here for a Pimp’. Филмът „Hustle & Flow“ ( 2005 г.) е задължителен за хип хоп феновете.

Ако сте мислили, че Lady Gaga за първи е номирана за оригинална песен, помислете пак. Колкото и да е шокиращо за повечето хора, дамата отдавна, още от миналото си на джаз певица, дава заявки за некомерсиално и дълбоко звучене и текстове…в случаите, в които не е облечена в пържоли.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Стела Михайлова в Patreon!