В средата на ноември Народното събрание прие окончателно промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Промените в архаично озаглавения нормативен акт бяха наречени „медийният закон на Пеевски“. Притежателят на вестници, бивш ръководител на ДАНС и депутат от ДПС е сред вносителите на поправките, заедно с колегите си Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид.

Промените задължават „доставчиците на медийни услуги“, какъвто е и нашият сайт, да декларират пред Министерството на културата „всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането“.

Както може би сте разбрали, Клин/Клин до момента не се финансира с парите на млад и успял олигарх, с пари от политически партии, с пари от държавата, с неправителствени грантове или с пари от културно-информационния център на друга държава. Разчитали сме на т.нар. „микродарения“ – спомоществователства с малки суми от много отделни хора. Отскоро пренасочихме тази възможност към платформата Patreon. През нея можете да ни подпомогнете със скромен месечен абонамент, който да ни помогне да сбъднем целта си – да продължим да развиваме оригиналното си съдържание и да включим самите читатели в редакционния процес.

Този модел на финансиране се използва от малки, но независими медии у нас, които се опитват да разработят модел на оцеляване в настоящата отровна среда, в която дневният ред се диктува от тежкотоварни бизнес интереси, фалшиви новини и борба за кликове.

Изненадващо или не, промените „Пеевски-Цонев-Кръстева-Хамид“ могат да се окажат заплаха за този модел.

Все още не е ясно какви „данни за лицето“-дарител ще трябва да споделяме с Министерство на културата, в рамките на декларациите за финансирането ни, тъй като образец на съответната декларация не е публикуван. Събирането на допълнителни данни извън предоставените от технологични платформи като PayPal, Patreon, ePay, както и от банките при дарения чрез банков превод поставя нашата и други медии пред невъзможност да изпълнят изискванията на закона.

В същото време подаването на непълна декларация се счита за неспазване на закона, а глобата е от 10 хил. до 15 хил. лева при първо нарушение и от 20 хил. до 30 хил. лева при повторно. Санкцията може да бъде наложена дори ако липсват някои от изискуемите данни на едно лице с дарение от 1, 2 или 5 лв. например.

Поради тази причина се присъединихме към инициатива на колегите ни от „Тоест“, в която участват още вестник „К“, „Терминал 3, „Маргиналия“ и „Биволъ“. Сложихме подпис под общо писмо до министъра на културата Боил Банов,  в което настояваме от Министерството да вземат предвид горните съображения при утвърждаването на образците на декларациите, както и да ни предоставят възможност да дадем становище по тях преди публикуването им. То беше внесено от адв. Емил А. Георгиев на 1 март. Пълният му текст е достъпен в края на тази публикация.

Какво казваме в общото ни писмо?

„някои от нас се финансират от дарения частично, други залагат на даренията изцяло. Но нито един от издателите, съставители на настоящото писмо, не възразява срещу разкриването на това обстоятелство. Напротив, всички ние го изтъкваме на своите сайтове, с които приканваме читателите си да подпомагат дейността ни, защото по своя характер тя е медийна и в този смисъл – в полза на обществото. Не възразяваме да декларираме и информацията, предоставена ни от трети лица посредници при получаване на дарения.

Намираме за нужно да споделим обаче, че всяко задължение извън възможно изпълнимото поставя по-нататъшното ни съществуване, а с това – и медийния плурализъм в България, под въпрос. Създава затруднения, които по същество са цензура за малките независими медии.“

В мотивите на промените, внесени от Пеевски и колегите му от ДПС е записано, че „създаването на законово задължение за разкриване на действителния собственик на доставчиците на медийни услуги (вестници, списания, онлайн медии, информационни агенции, радиа и телевизии) и на начина на финансиране ще доведе до максимална прозрачност на медийния пазар в страната, както и до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите, които се издържат по непазарен начин, и ще сведе до минимум възможността за манипулиране на общественото мнение от медии, съществуващи не заради приходите си от дейността, а благодарение на безвъзмездно корпоративно или чуждестранно финансиране.“

Въпреки няколко становища на Асоциацията на европейските журналисти и негативни критики от страна на експерти, че законопроектът „Пеевски“ не затваря пътя за скритите зависимости, на 1 ноември 2018 г. той беше приет на второ четене от Народното събрание и обнародван две седмици по-късно, припомнят колегите ни от „Тоест“.

Пълният текст на общото писмо е достъпен тук.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!