Медия с отворен код

В откритото, свързано и хиперинформирано онлайн общество няма място за авторитарни медии. Web 2.0 промени начина на общуване, но медиите си останаха същите – те са тромави, работят на принципа copy/paste и подценяват своята аудитория. КлинКлин прави читателите активни участници в процеса на поднасянето на информацията. С общи усилия можем да създадем интерактивна редакция, която разрушава невидимите прегради между авторите и тяхната публика в търсенето на всички гледни точки.

Каузи, не опорни точки

Ние харесваме това качество на интернет, което помага на хората да се обединяват и да се борят за своите права и интереси. Ние вярваме, че отвореният код, познат най-вече от програмирането, е напълно приложим и в гражданската журналистика. КлинКлин има за цел да свърже каузите на различни общности с техните аудитории, независимите журналисти и бизнеса в името на едно информирано и обединено гражданско общество.

Идеали вместо идеологии

Платформата за свободна журналистика не може да бъде обвързана с конкретни политически възгледи и убеждения. КлинКлин ще дава поле за изява на всички гледни точки, въпреки техните различия, за да бъде постигнат аргументиран сблъсък на идеи и максимална информираност на читателите. Екипът на КлинКлин ще търси истината, в подкрепа на демократичните и общочовешките ценности.

Край на категориите

Традиционното разделяне на новините спрямо категории като „България“, „Свят“, „Икономика“ и т.н., губи своята функция. Политическото събитие съдържа не по-малко история, лайфстайл, психология или култура. Енергетиката няма как да бъде разгледана без последствията за околната среда, а строителството на метрото е сложен процес, в който освен наливането на бетон, има архитектура, дизайн и социология. Вместо да разлиствате скучните категории, вие ще можете да комуникирате директно с нашите редактори, като им помагате да направят пълен и балансиран анализ по темата.

Информираност без новини

Новините са недостатъчни и дори опасни при оформянето на независима оценка. КлинКлин няма да се подчинява на „новинарските закони” с copy/paste журналистика, сензации или бързи дописки от последната минута. Залагайки на свидетелските авторски статии, репортажи или разследвания, КлинКлин ще се стреми да представя неудобните факти, които другите медии заобикалят. Ние ще надникнем в причините за възникването на проблема, а не неговото следствие.

Истината преди печалбата

Като търговски дружества, днешните медии поставят печалбата на първо място, което в много случаи е свързано с влияние от политически и други субекти. Като регистрирано Юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, КлинКлин не гони печалба. Голямата ни цел е независима журналистика и широко гражданско участие в процеса на информираност и поднасянето на фактите.

Много на брой малки срещу малко на брой големи

Crowdfunding или груповото финансиране се смята за продукт на модерния онлайн бизнес, но подобни практики датират от народоосвободителните движения – независимостта на България е постигната с много на брой малки пожертвования. Днес свободата на словото е поставена под сериозна заплаха от задкулисните кръгове на влияние и техния престъпен монопол над политиката и икономиката, информацията и медийните канали. Един от начините за промяна на този порочен модел минава през финансиране и управление с широко гражданско участие.

Журналистика от ново поколение

Модерният читател лесно разпознава опитите за манипулация. Същевременно, най-важните процеси в нашето общество често се оказват в периферията на основния новинарски поток. Новата дигитална журналистика не може да има забранени теми. Ние няма да ви казваме какво да пишете, нашата работа е да следим за качеството на изпратените материали. Ние вярваме, че ще помогнем за създаването на ново поколение журналисти, които не се страхуват да представят гражданската си позиция, подплатена с необходимите аргументи.

Вие управлявате КлинКлин

КлинКлин вярва, че пряката демокрация е необходима и наложителна форма на обществена организация. КлинКлин функционира като медиен вариант на “облачната демокрация” – директно гражданско управление с помощта на съвременните онлайн технологии. Затова контролът над информацията в КлинКлин ще бъде поделен между читателите и опитен екип редактори. Вие решавате какво ще се случва в КлинКлин, а КлинКлин ще стимулира плурализма, прозрачността и свободните форми на изразяване.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!