Сдружение „За граждански прояви – Клин” има  удоволствието да обяви стартирането на конкурса за „достойна“ журналистика Златен Шиши.

В него могат да участват най-абсурдните, най-лъжливите, най-продажните и най-безполезните материали, на които сте се натъкнали.

Българската медийна среда е черноземна почва за подобен сорт журналистика, чийто плодове тровят родината ни и съсъпват всякакъв смислен културен, социален и политически дебат. Въпреки това в обществото ни масово се мълчи и бездейства по темата.

Златен Шиши цели да изобличи „най-достойните“ представители на гилдията, които се родеят с жреците и жриците на най-древната професия в света.

От днес до 14 ноември можете да изпратите своите номинации в следните категории:

Най-абсурдно заглавие

Заглавията са най-важната част от един журналистически материал и затова им отделяме самостоятелна категория. Тук може да номинирате текстове, чийто заглавия са истински ШОК и СКАНДАЛ!1! за добрия читателски вкус, манипулативни, вулгарни или просто „кликбейтове“.

Най-вреден коментар

В тази категория влизат коментари, анализи или просто изказвания, които са чисто и просто глупави и/или лъжливи. Не е задължително да са редакционни, може да са на външни автори, политици и анализатори.

Най-беззъбо интервю

Тук се търсят интервюта с обществено значими личности – политици, икономисти, артисти, анализатори, престъпници – които са по-скоро ПР акция отколкото сериозна журналистика.

Най-безумен материал

Номинациите тук са за извънземни, врачки, върколаци, лекуване на рак с бръмбари, исторически небивалици и всякакви други материали, които всеки с малко здрав разум би си казал, че са пълна глупост и дори граничат с лудостта.

Най-отблъскващ материал

Тази категория търси да отличи онези „разследвания“, текстове, видеа и всякакви други журналистически продукти, които достигат нови низини в професията.

Цялостен принос

Тази награда се връчва за цялостно творчество на журналист или медия, които са допринесли през годините за незавидната репутация на професията през годините.

Условия за номиниране в Златен Шиши

– Номинираните материали трябва да са публикувани в периода 6 октомври 2020 г. – 14 ноември 2021 година;
– Материали от лични блогове, страници в социалните мрежи и влогове се приемат само ако са дело на бивши или настоящи професионални журналисти;
– Всеки номиниращ има право да изпраща до 3 номинации във всяка категория (знаем, че това не е лесна работа, защото „достойните“ материали са стотици).

Изпращайте своите номинации на адрес [email protected] със заглавие „За конкурса Златен Шиши“. Необходимо е единствено да изпратите линк към текст, видео или аудио файл, който да е свободно достъпен. Ако номинацията ви е на хартиен носител – приложете снимка или сканиран файл на текста, който номинирате.

Лични данни на номиниращите лица и допълнителни обяснения за номинациите не са нужни. Изключение прави номинацията в категория „Цялостен принос“, където трябва да обосновете предложението си в свободен текст до 300 думи (без да се броят линковете, които бихте приложили).

Финалните резултати ще бъдат обявени на церемония в началото на месец декември.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!