Как ще изглежда столицата след 20 години?

Въпрос, на който повече от 20 години нито едно длъжностно лице не можеше да отговори адекватно. Все пак, от няколко месеца се забелязват усилия наследеното от години бездействие да приключи. Столичният общински съвет одобри идеята за създаването на дългосрочна стратегия за развитието на столицата през септември, а работната група по нейното създаване, ще бъде ръководен от Любомир Георгиев, директор на One Architecture Week .

Днес от 16.00 във фоайето на УАСГ ще се проведе първата от серия работни срещи по проект „Визия за София“, която има сериозната задача в рамките на 9 месеца да изработи дългосрочна стратегия за развитие на столицата.

Необходимостта от такава стратегия е засилена допълнително от общественото недоволство породено от редицата неуспешни проекти на Столична община, сериозните екологични заплахи заради ниското качество на въздуха, натискът на неправителствения сектор по проблеми от некачествена велосипедната мрежа и желанието за създаване на зелени релси в София.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

Срещата се организира от Координационния екип на Визията към НАГ, а за участие в нея са поканени Иван Велков (представител на политическа група 5 и зам.-председател на Столичен общински съвет), ланд.арх. Веселина Калайкова (член на УС на „Съюз на ландшафтните архитекти“), инж. Георги Кордов (председател на РК София-град в “Камара на инженерите в инвестиционното проектиране”), проф. Александър Кьосев (директор на „Културния център на Софийския университет“), Мария Малцева (представител на ГИ “София – зелена столица”), Християн Петров (директор „Център за градска мобилност”), Георги Пенчев (представител на Общество.бг), урб. Галина Алексова (председател на “Съюз на урбанистите в България”, арх. Бойка Къдрева (дирекция „Териториално планиране“ в НАГ), Денница Кюранова (представител на инициативна гражданска група за нова наредба за обществените обсъждания), доц. д-р Елена Димитрова (преподавател към катедра градоустройство в УАСГ) и проф. Антоний Гълъбов (департамент политически науки в “Нов български университет”).

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!