СНИМКИ: MaxPhoto/ Петър Минчев, P.K. Photography, SportPhotographers, Photoplace.Club, Жоро Хаджиев

 Преди 10-ина дни и по-точно на 18 май (събота), се проведе традиционният Карнавал на Габрово. За местните и гостите на града в този ден, проявата е най-чаканото събитие през годината – по-чакано и от 13-та заплата; по-чакано и от Папата; по-чакано и от лятото. Той е запазената марка на Габрово пред света, че дори и пред съседноСевлиево.

И тази година Карнавалът си имаше мото – “Маски горе!“. Идеята беше да се разкарат маските от делника, завода и офиса, грижите и тревогите, и да се наденатонези истински маски, с която всички всъщност сме родени – на доброто настроение и доброто отношение.

Случи се истинска каскада и феерия от цветове и емоции: детски карнавал; кукли, макети и картини; чуждоградски и чуждестранни гости; песни и танци; лакомства и бомбони… И разбира се – остра, неумолима и предизвикваща гърчове от смях политическа сатира. Тя беше Черешката на Тортата. Даже май тази Габровска торта е преди всичко от череши. Но така, де, Габровският Карнавал за поредна година се оказа една от малкото останали арени на политическа пародия и осмиване силните на деня, които слабо-слабо работят за народа. Политическата сатира вече не е по реповете и сред тв каналите, а на места като Карнавала. Традиционно, събитието започна с отрязване опашката на Габровската котка, но впоследствие ПОД НОЖИЦАТА без изключение минаха за едно бързо подкъсяване всички актуални политически играчи, партии и коалиции

Трябва да споменем името на човека , благодарение на когото видяхме голяма  част от атракциите в този паметен ден. Това е Иван Минчев – сценарист и режисьор на Карнавала, изготвил идейната концепция за почти всички политически макети, кукли и картини.

Аз бях поканен да напиша нещо като Либрето на Карнавала и тук ще направя рекапитулация, като приложа почти 1:1 от най-запомнящото се в него, особено в частта с политическата сатира – crèmedelacrèmeна събитието. Разбира се, описанието ще бъде илюстрирано с подходящи снимки.

Важно е да направим уточнението, че Карнавалът беше седмица преди Изборите за евродепутати. Само в КлинКлин излиза подобна подробна снимкова рекапитулация на габровските карнавални смешки на едно място. Насладете се!

ИГРИ НА ЩАСТИЕТО

Голямо розово прасе, седнало върху пирамида от Националната лотария. Впрочем Прасето беше устойчив образ в целия карнавал, като се появи още няколко пъти в различен контекст. Дори Габровската котка беше в неговата компания. Едва ли е само заради Китайския лунен календар и настоящата според него Година на Свинята. Отзад зад пирамидата е източен среден пръст – вероятно (без да е сигурно) на временния, по неволя и пиянство, генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Той обича да ги раздава такива, дори в ефир.

Изтрихме си паричката от търкане, приятели! Голямо гоене на тази пуста свиня пада, `начи!? А този пръст показва печалба от 1 милион, вие какво си помислихте?! Посланията са красноречиви: “Годишна печалба на собствениците: 500 млн лева!“; “Търкането – символ на национален просперитет!“; И разбира се Камата-Класик: “Който играй – пичели; който ни играй – ни пичели!“. Саундтракът не може да бъде друг, освен Бате Милко: “Я, елате пиленца при батко!“. А ако перифразираме: “Я, елате пиленца при Прасчо…“ Иначе, няма нищо по-ценно от следната картина: На касата пристига 80-годишна баба с една от онези колички-двуколки, с която прекарва картони, праз лук и въобще – каквото е останало от живота ѝ. Разбутва всички, отива до касата и казва:

– Девойче, дай ми от „Ел Дорадо“, „Дивият запад“ и „Мега Кеш!“.

Ех, само ако така търкахме и съвестта си, както търкаме билетите, но това е друга тема…

ДОЙДОХ, ВИДЯХ, ПОБЕДИХ!

Премиерът Борисов като същий Цезар с лавров венец на главата, макар че може и да е от магнолии. Макар и пирова, победата си е победа – поне ще има пир с вино и… винетки. Борисов управлява страната ту като F-16, ту като правителствения фалкон, който аварира няколко пъти и без малко да катастрофира…

ЦЕЦО СЪВСЕМ ДЕ ГОЛ!

Франция има Шарл де Гол, а България има Цецо – Съвсем де Гол! Старият генерал за избори се стяга! Той обича медиите и микрофоните, но повече обича апартаментите си. Както се казва: На Гол Цецо и 100 апартамента са малко, барабар с личен асансьор!“Аз съм отдаден изцяло на Партията и ще остана в нея до края на живота си!“, казва Цецо – Съвсем де Гол. Неговата полиция си го пази, а при тези думи баш Генералът Борисов от напрежение се поти повече и от Веско Маринов!

ДЮНА ВЪРХУ ДЮНА НЯМА ДА ОСТАВЯ!

Министър Ангелкова като богинята Венера вършее из дивите плажове на България. Оградена от снимки с нейните съкровени холивудски приятели. Багерът – символ на българския туризъм! “Дюна върху дюна няма да оставя!“, казва министър Ангелкова, и посяга да си щракне едно селфи за социалните мрежи. Да видим дали ще остане девствен плаж, преди Премиерът да ѝ… щракне една оставка!

РУСКИЯТ ТРОЯНСКИ КОН ВЛИЗА В ЕС

Вдъхновители са крайнодесните консерватори Орбан, Салвини и Льо Пен, а родните патриоти са фактическите комплотаджии. Синята каска Каракачанов иска да изчисти Европа от цитираме “джендърската сган“, а Валери Симеонов се чуди дали да изпълни обещанието си да скочи от бургаския мост, след като Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк “Пирин“. Ето го – на ръба с окачена на врата релса.

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК ОТИВА НА ЕВРОВИЗИЯ

Финалът на противоречивия песенен конкурс беше в същата вечер на Карнавала. Представихме си как там ни представлява не Човекът-Глас Краси Аврамов, а Човекът-Пръст Волен Сидеров, който още веднъж се изявява като тъпанар, в смисъл – бие барабаните и тъпаните. Вокал е Лорд Евгени Минчев, който гастролира специално от Лондон в Габрово. Между другото, веднъж Евгени Минчев е бил съдия на футболен мач. Знаете ли какво е скандирала публиката? “Съдията, съдията, съдията е МЪЖКАР!” И той много се обидил и повече не пожелал да надува свирката. За последното не сме сигурни… Както и да е – поглед и към беквокалистките. Там са поредните певачици, излезли изпод конвейра на поп културата и Леля Соня, Чичо Граф и Бате Криско – самородното и саморасло габровско момче! Вероятно са Гери-Никол, Дара, тези двете и оная третата. Последната да затвори вратата и по възможност – устата си!

НОВА ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

“Аз съм женският Орбан!“, “Джендърите на сапун“, “Нищо не отказвам на Владимир!“. Корнелия Нинова с нова визия за България! Нова, нова, ама тлъстинките и далаверките трудно се крият изпод кюлотите! На крив пилон и Европейският съюз му пречи! Сред балета разпознаваме още Елена Йончева, Кирил Добрев, Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Кристиян Вигенин. Музиката е кан-кан, но бързо прелива в казачок-казачок. И разбира се – слабото място на Червената Мадам и ФамФатал е Сергей Станишев!

РАДЕВ И ЖИВКОВ КАТО 2 КАПКИ ВОДА

За къде без президента!? Журито е категорично – перфектна имитация! Радев и Живков – като 2 капки вода! Или по-добре като 2 капки руска водка! И двамата са народни хора, затова народът им се радва – демек, смее им се! “Времето е ваше, но всичко друго е наше!“. “Приземяване, приземяване, приземяване…“ Единият заби самолета на социализЪма, а другият уж вдига самолета на Демокрацията, но и в двата случая контролната кула е в Москва…

ДЕСА МЕРЦЕДЕСА

В Карнавала участва и г-жа Президентшата – Деса Мерцедеса! Тя отби насред булеварда, спря и трафик, и карнавал, за да си напазарува същите тоалети като тези на вицето Илияна Йотова и първите дами Бриджит Макрон и Мелания Тръмп. “Цялата държава работи за мен… заслужила съм си го!”. Пее нейният любимец – не Президентът Радев, а Дейвид Ковърдейл. Президентът така или иначе не пее, а слушка…

ТЪРСИ СЕ КМЕТ, ИЛИ GAME OF THRONES

Местните избори идват след няколко месеца и е време да обявим новото риалити – “Търси се кмет!“. Изискванията на аудиторията и избирателите са показателни: “Искаме безплатен транспорт и безплатно отопление!“, “Бонуси всеки месец!“, “Пуйка за Коледа, агне за Великден!“. Горко му на победителя и дупе да му е яко! Избори като на кино, или по-добре като на сериал, и то какъв! GAMEOFTHRONES – ИГРА НА ТРОНОВЕ!

БЪЛГАРИЯ: ДОМАКИН НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

Цаним се за домакини на световно! “Как ви стои?” – както пее любимката на Боби Михайлов Преслава! Боби и Спортният министър Красен Кралев в повторение на любовната сцена между Бай Тошо и Брежнев. Е, Боби дъха на парцуца или марково уиски, а Кралев е с недвусмислена табелка: “Вратът ми е като кокетно стадионче“. Това ще е първото световно по футбол в историята, за което домакинът няма да се класира. Е, ще чакаме да направят световното не с 32, не с 48, а с 211 отбора, колкото са всички национални футболни федерации във ФИФА. Е тогава барем сме се класирали!

ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА

Разбира се, не е подмината и Световната политика! Лидерите на двете империи – Путин и Тръмп – като анимационни герои от “Семейство Флинстоун“ – Фред и Барни. Светът като манджа с грозде, която двамата са забъркали. Дано само термичната обработка не е ядрена, че вярно да ни върне в каменната ера. Ето как къкри на огън Студената война!

АНГЛИЯ, GAMEOVER!

Тереза Мей е бостанското плашило, което държи Европа далече от Острова, където корабокрушенците Робинзон Крузо и Петкан бленуват спасение и завръщане в Европейския съюз. Търпението, храната и ромът им обаче са на привършване и въпреки това те намират сили да запеят скръбно “Оставаме, оставаме…“. Великобритания – играта свърши!

ГАБРОВО – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА ХУМОРА

Накрая се завръщаме и към местния градски фолклор. Реплика на Пловдивската Вавилонска кула – с псевдопатриотичната си култура, повсеместния кич, революционната поезия и пишман кукерите. И разбира се – с дерибея на телевизионната халтура у нас Слави Трифонов, който след 19 години слиза от ефир. Вадете шампанското, защото някой най-накрая отстреля праймтайма на родния медиен Дон Корлеоне!

ЦИГАНСКИ ТАБОР

Имаше един велик руски филм, базиран върху разкази на Максим Горки – “Таборът отива към небето“. Е, това е циганският табор на Габрово, а ние сме призвани да отиваме един към друг, без оглед на етнос, цвят на кожата, социален статус и т.н. Разбира се в дух на законност, разбирателство и мир. Циганите, които от край време са в Габрово и това е техният роден град – със своите автентични костюми и песни, и изобщо с културата си – са неделима част от местната общност. Това не бива да се забравя! И наистина Маски Горе! – да махнем маските на злобата и омразата. Защото това не е истинската ни същност. Истинският ни образ, вярваме, е този на взаимното приемане, грижа и любов.

* * *

Преди около месец и половина определени обстоятелства и хора изкараха габровци по улиците в мрачна, а не цветна процесия. Та тогава Градът влезе в новинарските емисии и информационния поток заради разделение и противопоставяне в местната общественост. Е, Карнавалът беше подходяща възможност да се затвори тази рана с пластира на усмивките и смеха. Габрово да покаже, че е обединен върху онова, което го определя изобщо като град и общност, а не е моментно и форсмажорно: паметта, традициите и културата му; хумора и шегите; добронамереността и добротворството към другия.

Радващото е, че новите опити за разделение бяха подминати именно като на карнавална процесия – с тънко презрение и широки усмивки.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Ангел Иванов в Patreon!