0   +   2   =  

За пореден път в София се състоя националистическото факелно шествие „Луковмарш“, от което нямаме снимки. В памет на пронацисткия генерал Христо Луков, убит от комунисти през 1942, в столицата отново се събраха доста хора, които не обичат да ги наричат „нацисти“, „фашисти“ и „крайно десни“.

Като такива ги виждат противниците на шествието, част от които си пак организираха „Антилуковмарш“ с основен лозунг „Без нацисти по улиците ни“.  Няколко стотин анархисти, комунисти, ЛГБТ-активисти и хора, които просто мразят расизма, направиха един широк обход в центъра на града, от който имаме снимки. Ето ги и тях, с няколко бележки на фотографа.

Фото: Константин Мравов

Фото: Константин Мравов

Начална точка на антифашисткото шествие беше Централна баня. Впоследствие то премина покрай Халите, през Женския пазар, по тясната улица „Кирил и Методий“, после по „Раковска“, „Дондуков“, покрай Министерски съвет, Народното събрание, катедралата „Александър Невски“, за да стигне до Столичната община, която от 16 години не успява да забрани Луковмарш.

Още снимки: Революцията май пак се отлага

Както на него, така и на Антилуковмарш, съмишленици на организаторите от цяла Европа представляват голям брой от участниците. Традиционно идват гръцки анархисти, тази година впечатление правеха и група германци. Показателно е, че нито едно от двете шествия не може да отключи политическа активност и е цялостно неразбираемо за мнозинството от хората в цялата страна. Техни представители са журналистите, които всяка година са там, за да зададат дежурните „какво точно правите“-въпроси.

Антлуковмарш тръгна от Централна баня; Фото: Константин Мравов

Антлуковмарш тръгна от Централна баня; Фото: Константин Мравов

Преди самото шествие говориха няколко души, с преобладващо антирасистки, антихомофобски и антикапиталистически уклон. Думата взе и възрастна дама, която изрази радостта си от това, че по-млади от нея хора са излезли да се борят с неонацизма. Фото: Константин Мравов

Преди самото шествие говориха няколко души, с преобладващо антирасистки, антихомофобски и антикапиталистически уклон. Думата взе и възрастна дама, която изрази радостта си от това, че по-млади от нея хора са излезли да се борят с неонацизма. Фото: Константин Мравов

Факли на Антилуковмарш до Халите

Фото: Константин Мравов

През цялото продължение на шествието правеха впечатление уплашените погледи на някои минувачи, които не можеха да различат факлите и маските на омразата от тези на … анти-омразата.

На Женския пазар можеха да се забележат роми, които бързат да се разкарат от пътя на протеста. Иронично, предвид факта, че надсловът му е „Без нацисти по улиците ни“. Част от скандиранията са „Никой не обича расисти“, „Българи и роми – всички сме едно“, но понякога адресатите им са избягали изплашени. С притеснение гледаха и почти всички хора, излезли на слънчева разходка в центъра на града.

Това е демонстрация не на някаква недалновидност на организаторите, а на нивото на политическа култура, в което все още мозъка на човек не може да осмисли, че срещу расизма може да се протестира.

Фото: Константин Мравов

Фото: Константин Мравов

Както вече споменахме, поради законови и други причини на самия Луковмарш цари особена форма на шизофрения. За да няма пречки пред шествието, участници и организатори трябва да повтарят официалните лъжи, че нямат симпатии към Адолф Хитлер, нацистка Германия, както и че не мразят циганите, бежанците, гей-хората и всичко различно от бели европейци. Реално, всеки е нясно, че на Луковмарш няма свастики или келтски кръстове, но повечето от присъстващите има такива татуировки.

Още снимки: Оттук отдавна не е минавал влак

При антирасистите такъв проблем не съществува. Вероятно по-консервативно настроените противници на фашизма няма да се присъединят към шествие, което включва „Радикален прайд“.  Вероятно и немалко градски либерали, които не искат нацисти по улиците си, умишлено не посещават протест, на който се скандира срещу капитализма. От друга страна, политическите ангажименти са предимно на масата и по фейсбук стените им.

А протестът срещу Луковмарш остава един от малкото случаи на масово и гласно адресиране на огромния проблем с безконтролната омраза и използването й за политически цели, който се правим, че не съществува. Ето още снимки:

Фото: Константин Мравов

Няколко крайнодесни гости на столицата по традиция причакваха антифашисткото шествие на „Мария Луиза“, за да извикат няколко обиди и да бъдат проверени от полицията. Техни български другари си седяха кротко и се мъчеха да запомнят колкото се може повече анти-фа физиономии.

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Константин Мравов в Patreon!