Кампанията за създаване на интерактивна медия, която поверява своето управление и финансиране на потребителите, продължава и през лятото. В проекта за прозрачна онлайн редакция читателите сами ще избират темите, които журналистите да разработват и съответно ще определят техните възнаграждения.

Набирането на средства за стартирането на платформата КлинКлин започна през април и досега събра от бъдещи абонати и дарители над 10% от търсените средства от 50 000 лв. Към момента наличната сума е недостатъчна за техническото изграждане на интерактивната редакция, но въпреки това екипът на КлинКлин ще започне да публикува статии като ангажимент към своите абонати и дарители.

Новият за България медиен бизнес модел е вдъхновен от световната тенденция за създаване на независими от корпоративни и политически настроения медии, чието съществуване е поверено на читателите. Подобни проекти в Холандия (decorespondent.nl), Германия (krautreporter.de) и Канада (ricochet.media) се радват на огромен успех.

Вместо „бързи новини“, КлинКлин ще залага на задълбочени анализи и коментари върху събитията на деня, а стандартните категории като „България“, „Свят“, „Политика“ и т.н. ще се превърнат в интерактивни общности, където потребителят ще може да комуникира директно с авторите, като предлага информация по темата, по която те работят.

Начините, по които читателите могат да подкрепят КлинКлин, са два – чрез годишен абонамент от 60 лв., който им дава глас в управлението на проекта или чрез дарение. Абонатите на КлинКлин могат да възлагат задачи на конкретни журналисти, да предлагат свободни теми или да дадат своята експертиза, за да помогнат дадена статия да бъде реализирана.

В КлинКлин продължаваме да работим ежедневно както за събирането на необходимото финансиране, така и по популяризирането на колективното финансиране като цяло. Същевременно, КлинКлин има за цел да подпомогне развитието на малкия и среден бизнес в страната, като му предостави място, където да популяризира продуктите си целево, а именно към активните граждани, които пазаруват отговорно. Още повече, КлинКлин ще разобличава нелояните практики в бизнеса, целейки да подпомогне създаването на бизнес среда с честна конкуренция.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете КлинКлин в Patreon!