5   +   10   =  

От Руслан ТРАД

Публикувана на: 25.04.2018 @ 12:37

Нещо ново и пикантно се усеща в Близкия изток, макар засега то да е на ниво начални съставки и хвърляне на несигурни погледи към рецептурника. Съвсем скоро може би ще бъдат добавени още материали и по улиците на Рияд и Тел Авив ще се разнесе уханието на ново близкоизточно ястие.

Приятели или врагове са саудитците и израелците? На основата на този въпрос и възможните му отговори са се градили немалко конспиративни теории през последните 16 години. Някои смятат, че винаги е имало особено близко приятелство между Тел Авив и Рияд. Други пък считат, че срещите между политици от двете държави са само по прагматични причини. А трети напълно отричат разговори между лидерите на страните.

В брой 89 на нашия журнал за военни конфликти, De Re Militari, сме обърнали по-специално внимание върху последните общи действия между Рияд и Тел Авив. Броя може да го прочетете под този коментар.

Истината е, че всички отговори дадени досега, са верни. Саудитска Арабия и Израел никога не са имали кой знае каква обич помежду си – те нямат и официални дипломатически отношения. Военните им, обаче, имат често срещи. В същото време, прагматизмът в лидерите на двете държави винаги е говорел повече от емоцията и днес, когато имат общ враг в лицето на Иран, те са готови да обединят усилия в забъркването на нова яхния в Близкия изток. Нужната съставка – обединяващата съставка – вече е налице и амбициозният принц Мохамад бин Салман и Бенямин Нетаняху смятат, че биха могли да приготвят нещо подобаващо за иранците. Вероятно е така, а и не е като да нямат причини – иранските милиции достигнаха границите на Израел през Сирия, където смятат да останат за дълго време.

Това притеснява както военните в Израел, така и Саудитска Арабия, която не може да позволи Техеран да завземе още зони на влияние в Близкия изток. Ето защо, Тел Авив и Рияд ще приготвят ястие на своите врагове, но все още очакваме обаче финалната съставка, която за широката публика е тайна.

[embeddoc url=“https://www.klinklin.bg/wp-content/uploads/2018/04/De-Re-Militari-89.pdf“ download=“all“]

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Руслан Трад в Patreon!