Положението в България е такова, че който и да дойде на власт, ще трябва да го следим изкъсо какво прави.

ГЕРБ ще е в следващия парламент. Това е сигурно като смъртта. Но без Борисов. Не можем да позволим Борисов да е премиер отново.

Дори лидер на партията си не трябва да бъде. Ако има капка разум и мъдрост, ще сложи Дончев или Захариева на чело. Уви, не съм обнадежден.

БСП нека не се радва. Помним КОЙ предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Помним КАК се измъквахте като мишки от парламента цяла година по време на протестите срещу управлението ви.

Цветанов и Манолова нека не залагат големи надежди на късата памет на българина. Той е злопаметен. Крушата не пада по-далече от дървото си, а помним от кое дърво се родихте.

„Атака“, „Воля“ „Боец“, „Възраждане“, ВМРО, НФСБ и останалите им клонинги нека да намерят собствена идентичност, която да не лежи на отрицанието и омразата към другите народи, етноси, религии, култури и сексуалности.

Слави нека не смята, че политиката е шоу и че който не е с него, е срещу него. Повече диалогичност и човешко отношение към хилядите съмняващи се в намеренията и уменията му не би навредила.

Нека и „Демократична България“ да не бърза да се радва. Помним, че е наследник на „Реформаторския блок“, който по най-жалък начин се продаде на Бойко и за няколко министерски поста предаде избирателите си и прахоса надеждите им.

Макар и да изглежда, че надежда няма – всъщност има. Просто ние, гражданите не трябва да забравяме и да се отпускаме. Трябва да се стегнем и да изискваме, да следим и критикуваме. Всеки ден и при всеки един управляващ.

Ако трябва ще изхвърлим и следващото правителство с протести. И по-следващото.И по-по-следващото. Ще го направим. И така, докато и те, и ние не се научим.

Нищо хубаво и добро в този живот не става лесно. Дори да обичаш изисква огромни усилия. Камо ли да съградим с тези две ръце държава, с която да се гордеем, живеем и умрем.

На този свят човек има само една майка, един баща, една родина и един живот. Кога, ако не сега. Кой, ако не ние.

Още коментари и интервюта от „По острието“ може да чуете във Facebook, Spotify, iTunes, Anchor и YouTube.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Калоян Константинов в Patreon!