Документалният филм на Дан Рид за Майкъл Джаксън, представен по HBO, предизвика
цунами в музикалния свят. Историята на две съсипани семейства с техните възходи и
падения; едно „влакче на ужасите“ като никое друго ще ви направи съпричастни с
пътуване, изпълнено с детски надежди, мечти и наивност, каквито не сте си и представяли.

Leaving Neverland  е висококачестен документален филм, който ни пренася в свят на богове, идоли, ангели и дяволи, невинност и злонамереност, любов и разврат, непознати на обикновенните смъртни. Филм, показващ Kраля на попа в светлината на обигран манипулатор или жертва на детството си – сами преценете, като гледате филма. Дали поведението на Краля се дължи на трудното детство или нещо друго никога няма да узнаем, но определено е ценно да се замислим и да внимаваме за бъдещето на децата ни.

Болезненият документален филм на HBO, в който се описват предполагаемите
сексуални злоупотреби, които двама мъже (деца) изтърпяват от Джаксън, предизвика различни реакции. Мнозина осъдиха действията на Джаксън и решиха да се разграничат от Краля на попа, но други избраха да не вярват на обвинията срещу певеца и осъждат филма като манипулация.

Детайлите, представени в Leaving Neverland, доведоха до сериозно опетняване на
наследството на талантливия певец – радиостанции започнаха да не пускат музиката
на Джаксън в програмата си, а печалбите от творчеството на Джаксън сега са все по-
малки.

Ето някои от резултатите след премиерата на филма за Джако:

Спад в продажбите и стрийминга на музиката на Майкъл Джаксън.

В резултата на премиерата на Leaving Neverland музиката на Джаксън, включително творбите му с Jackson 5 и The Jacksons отбелязаха значителен спад в продажбите. Само за първите два дни след първото излъчване на филма продажбите на албумите на Майкъл Джексън спаднаха с 39%, а продажби на песни и албуми с негово участие се сринаха с цели 8000 %, посочва Billboard.

Снимка: Рафаел Розендаал

Публичните протести не спират след премиерата на документалния филм
на HBO Leaving Neverland на филмовия фестивал Сънданс . Подобно беше положението и преди 15 години, когато той отново беше обвинен в блудство с деца. Снимка: Рафаел Розендаал

Продуцентите на сериала The Simpsons премахнаха епизод, озвучен от Джако. Епизодът от 1991 г. “Stark Raving Dad” включва гласа на Джексън. Няколко години не беше потвърдено, че е използван неговият глас, но след време самият Джако потвърди, че гласът в епизода е негов. Авторите на анимационния сериал изтеглиха епизода от оборот тази седмица. В конкретната серия Джексън озвучава Леон Комповски, голям бял мъж, който твърди, че е певец, докато се среща с Хоумър Симпсън в психиатрична институция.
Дори Кори Фелдман промени Мнението си. Един от дългогодишните защитници на Джаксън, бившата детска звезда Кори Фелдман, каза след като гледа филма: „Вече не мога да го защитавам.“

Редица радиостанции спират да пускат музиката на Майкъл Джексън

Радиостанции в Нова Зеландия и Канада обявиха, че ще спрат да излъчват музиката на
Майкъл Джексън в програмата си и това е заради разкритията в Leaving Neverland. Леон Рат, директор по съдържанието на MediaWorks’, популярна радиостанция в Нова Зеландия каза в едно интервю, че: „… след излизането на нещо толкова противоречиво, като показаното в Leaving Neverland, със сигурност ще бъдем предпазливи“. В същото време други радиоводещи също заявиха, че ще преустановят пускането на музиката му в своите предавания.

MJ е невинен

По лондонските автобуси се появиха рекламни пана с надписи „MJ Innocent“ – Майкъл Джексън е невинен“, дело на организирани защитници на певеца. Едната реклама представлява снимка на Джексън с надпис „невинен“, наложен върху устните му и текст, гласящ: „Фактите не лъжат, хората го правят“. Другата представлява снимка на горната
половина на лицето на поп звездата с текст „#MJINNOCENT“.

Приближени на Майкъл Джексън пуснаха филм от негов концерт в YouTube

Двадесет минути след като първата част на Leaving Neverland бе представена за пръв
път по HBO, представители Джексън пуснаха концертно видео в YouTube, което е с
абсолютно същото времетраене както това на документалния филм. Live in Bucharest (The Dangerous Tour) се появява като опит да се разсеят и объркат потенциалните зрители от скандалния документален филм на HBO. Междувременно стартът на мюзикъла Don’t Stop ‘till You Get Enough в Чикаго беше отложен, а като официална причина от екипа обявиха проблеми с графика.

Наследниците на Джаксън искат HBO да блокира излъчването на филма

Позовавайки се на споразумение от 1992 г. за конфеденциалност, наследниците на Джексън заплашиха HBO със съдебно дело, ако те излъчат Leaving Neverland, но HBO заявиха, че нямат планове да се откажат от представянето на филма.

Страницата на Leaving Neverland в Imdb беше хакната

Страницата на филма в Imdb беше хакната в продължение на няколко часа, а на нейно
място имаше материали, подкрепящи невинността на певеца. Хакът изглежда е свързан с организирана кампания за дискредитиране на филма.

Това са само част от непосредствените последствия от излъчването на Leaving Neverland по HBO. Истинската битка за името, имиджа и доказването на евентуалните престъпления, които Кралят на попа може да е извършил приживе, тепърва предстои.

Текстът е преведен от авторитетния американски сайт Variety. Медия с над 100-годишна история, представящ материали за американската култура.

[20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;

[20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят;

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Божидар Емануилов в Patreon!