„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов.

***Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай***

 

ЮНЕСКО добави реге музиката към списъка си с международни културни съкровища. Ямайка поиска признаване на музикалната си традиция на среща на ООН в Мавриций тази година. 

ЮНЕСКО обяви реге, ямайската музика, която се разпространи по целия свят с призивите си за социална справедливост, мир и любов, да бъде глобално съкровище, което трябва да бъде защитено. Създадено в бедните квартали на Кингстън през 60-те години на миналия век, регето отразява трудните времена и борбата, но в същото време е радостна танцова музика с отличително off-beat звучене.

Излишно е да ви представяме песни на Боб Марли – сами вече е трябвало да си направите тази услуга. Това е първата рубика за реге, но не вярваме да е последната. Може да си сипете едно неделно златно ромче и да се потопите.

 

Toots and the Maytals 

Не напрежението, направо главата ви пада от ритмите на старите Maytals. Те са доайени в ска и рокстеди стиловете в реге музиката. Като едно истинско съкровище, тя има различни пластове и стилистики. Техният сингъл от 1968 г. “Do the Reggay” e първото парче, в което се използва думата “реге” и от там става позната на широката публика.

 

Burning Spear

На 73 години, тази икона на руутс регето, продължава да излиза на сцена със смазваща енергия. Започва да прави музика в началото на 70-те години на 20-ти век и съответно ще остане в историята с една от най-дългите и влиятелни кариери в стила.

 

Ward 21

Групата е създадена през 1998 г. под менторството на Кинг Джами – един от най-големите реге продуценти на всички времена, стартирал още в звукозаписното студио на Кинг Тъби през 1975 г.  В началото членовете на групата се изявяват повече като селектори в саунд системата, но след това подписват с нюйоркския лейбъл “Natural Bridge”. Момчетата ви пускат ток в кръста, а Суку e ултимативното бас гласище, от което припадат девойки и не само.

 

 

Четете още: Музиклиника #7 – Пренебрегваните шедьоври на The Prodigy

 

Easy Star All-Stars

Tова е много палава колаборация от музиканти, създадена през 1997 г. от Майкъл Голдвасер, Ерик Смит, Лем Опенхаймер и Реми Герщайн от Easy Star Records в Ню Йорк. Групата е известна със своите интерпретации на класически албуми в реге вариант. Техни албумни интерпретации са:

Dub Side of the Moon – (2003)

Radiodread – (2006)

Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band – (2009)

Dubber Side of the Moon – (2010)

Easy Star’s Thrillah – (2012)

 

Jah9

Завършваме с медения глас на тази гореща шоколадова богиня. Певицата има едва два издадени албума, но определено си заслужават вниманието особено това на любителите на стила.