„МузиКЛИНика“ е скромно пространство за ритми в рамките на Клин/Клин. В него най-вече ще ви сглабяме по някой плейлист, който да придружава делничното безпокойство и самосъжаление, петъчно-съботното нацокване и неделния махмурлук.  Носталгия, трендсетинг, любов.

***Следвайте МузиКЛИНика в Спотифай***

 

ЮНЕСКО добави реге музиката към списъка си с международни културни съкровища. Ямайка поиска признаване на музикалната си традиция на среща на ООН в Мавриций тази година. 

ЮНЕСКО обяви реге, ямайската музика, която се разпространи по целия свят с призивите си за социална справедливост, мир и любов, да бъде глобално съкровище, което трябва да бъде защитено. Създадено в бедните квартали на Кингстън през 60-те години на миналия век, регето отразява трудните времена и борбата, но в същото време е радостна танцова музика с отличително off-beat звучене.

Излишно е да ви представяме песни на Боб Марли – сами вече е трябвало да си направите тази услуга. Това е първата рубика за реге, но не вярваме да е последната. Може да си сипете едно неделно златно ромче и да се потопите.

 

Toots and the Maytals 

Не напрежението, направо главата ви пада от ритмите на старите Maytals. Те са доайени в ска и рокстеди стиловете в реге музиката. Като едно истинско съкровище, тя има различни пластове и стилистики. Техният сингъл от 1968 г. “Do the Reggay” e първото парче, в което се използва думата “реге” и от там става позната на широката публика.

 

Burning Spear

На 73 години, тази икона на руутс регето, продължава да излиза на сцена със смазваща енергия. Започва да прави музика в началото на 70-те години на 20-ти век и съответно ще остане в историята с една от най-дългите и влиятелни кариери в стила.

 

Ward 21

Групата е създадена през 1998 г. под менторството на Кинг Джами – един от най-големите реге продуценти на всички времена, стартирал още в звукозаписното студио на Кинг Тъби през 1975 г.  В началото членовете на групата се изявяват повече като селектори в саунд системата, но след това подписват с нюйоркския лейбъл “Natural Bridge”. Момчетата ви пускат ток в кръста, а Суку e ултимативното бас гласище, от което припадат девойки и не само.

 

 

Четете още: Музиклиника #7 – Пренебрегваните шедьоври на The Prodigy

 

Easy Star All-Stars

Tова е много палава колаборация от музиканти, създадена през 1997 г. от Майкъл Голдвасер, Ерик Смит, Лем Опенхаймер и Реми Герщайн от Easy Star Records в Ню Йорк. Групата е известна със своите интерпретации на класически албуми в реге вариант. Техни албумни интерпретации са:

Dub Side of the Moon – (2003)

Radiodread – (2006)

Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band – (2009)

Dubber Side of the Moon – (2010)

Easy Star’s Thrillah – (2012)

 

Jah9

Завършваме с медения глас на тази гореща шоколадова богиня. Певицата има едва два издадени албума, но определено си заслужават вниманието особено това на любителите на стила.

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Стела Михайлова в Patreon!