Автор: Кирил БЕСПАЛОВ
Снимка: Карина КАРАНЬОТОВА

Публикувана на: 04.10.2018 @ 14:09

“Ужас. Абсурд. Някой там горе много ни мрази, за да ни го причини”.

В този дух валяха коментарите за ремонтите в централната градска част на София в платформата за оценка на общественото мнение Facebook. А най-голямо недоумение будеше обновената настилка в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“. Недоволни граждани сравниха естетическата стойност на ремонта със съборения наскоро „седмокрил“ паметник пред НДК, плочки на крематориум и първата версия на компютърна игра Wolfenstein. С две думи, амалгама между евтинѝя и кич, с аромат на брутална злоупотреба с европейски пари.

Четете още: А Люлин можеше да изглежда така

Хората се чудеха дали не беше по-добре да бяха оставили предишното положение, вместо да го развалят с тази нелицеприятна настилка. И са прави – асфалтът, който стоеше там, беше с качество, което позволяваше безпроблемно бутане на детски колички и каране на ролери –  безспорно едно истинско постижение за градската среда на София.

2

Колаж с главния бос на първата версия на играта „Волфенщайн“ – Адолф Хитлер. Автор: Иван Червенков

Да, ама не. Благодарение на европейските фондове (инструмент, който взима парите на бедните хора от богатите държави, за да ги даде на богатите хора в бедните държави) тази идилия може да приключи. И по-точно градската подмяна става с помощта на едни 41 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, възложител в лицето на Столична община и изпълнител – облагодетелстваната с поръчки от всякакъв вид „Джи Пи Груп“.

Четете още: Боже, пази Бузлуджа!

Но нека не бъдем песимисти. На фона на цялото обществено отчаяние, обхванало прашната ни и корумпирана столица, радетелите за красив град имат решение – там, където най-малко са го очаквали…

3

За малцина от вас, все още демократи по душа, подобно действие би било немислимо, но силно призовавам да бъдем максимално практични и да се обърнем към единственото отговорно лице на Републиката, което може да ни помогне, а именно – г-н премиера-генерал.

Да се организираме и дружно да го помолим да ревизира ремонта, да накаже виновните и накрая да каже нещо незабравимо по телевизията.

Аргументите в полза на подобен граждански подход са няколко:

Първо, Бойко Борисов е основен лобист на асфалта в държавата. А асфалтът има редица естетически предимства пред плочките тип “Цола Драгойчева”, положени пред църквата Свети Седмочисленици.

Четете още: Климатичните мигранти – неизбежното бъдеще на София

Второ. Въпреки неоспоримите доказателства, че държавата се управлява от мафията, Бойко все още се опитва да ни убеди, че това не е така. Поемането на отговорност е чудесен повод да го докаже.

И трето. В условия на виртуална реалност, осигурена от медиите на статуквото, вече рехавото гражданско общество има само един коз – прехвърляне на топката към премиера. Той знае как да я отиграе.

4

Оригиналният растер на проекта за градинката

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Кирил Беспалов в Patreon!