За една седмица се сблъскахме с две крайно безумни прояви на човешката глупост.

От една страна, в Полша забраниха абортите. От друга, в България излезе образователна книга за деца, която твърди, че не само жените имат менструация.

Положението е „В като вагина“ или „В като ВМРО“.

Полша ни показва до какво води овчият национализъм, кухата религиозност и престореният консерватизъм.

Дебатът за абортите е сложна тема, но дебатът за избора – не е. Жените трябва да имат права върху собствените си тела. За Бога. Толкова е просто.

Подобно решение може да бъде взето само от някого, който дълбоко в себе си приравнява жените с добитъка и вярва, че те са под него интелектуално и морално, докато носи маската на някакво илюзорно общо благо и изродена средновековна етика.

Нека се замислим – дали политиците и съдиите, които са подкрепили подобен мракобесен закон, няма да са първите, които ще се запътят към клиниките, ако разберат, че ще им се роди увредено дете?

Няма разлика в мисленето между това, което ние имаме като ксенофобски, расистки и тесногръди патриоти, които продават паспорти и бягат от казармата, и с техните полски събратя.

Липсата на достатъчно добро здравно и сексуално образование именно води до подкрепата за подобни безумни мерки от широки части на обществото, за които сексът и половите ни системи са нещо мръсно, срамно и греховно.

Превръщането на темата в табу у българските семейства е една от причините България да е водеща в Европа по ранен и незащитен секс от младите, лоши практики, емоционални, психически и здравни травми.

Сексуалното образование е абсолютно необходимо за всяко цивилизовано общество.

Не, това не значи уроци за петокласници по кама сутра. Това значи да приемаш и разбираш собственото си тяло и желания, да си наясно с последиците от действията си и да правиш информиран избор.

Харесва ни или не, в противен случай децата ще се образоват с порно и ще експериментират с проба-грешка. А понякога грешките са за цял живот.

Но подобни инициативи няма да постигнат желания ефект, ако са откъснати от реалността.

Съжалявам, но мъжете не менструират. Съжалявам, но има само два пола. Съжалявам, но хетеросексуалността е нормата. Съжалявам, но много от данните в книгата ви „В като Вагина“ са изкривени и манипулирани.

Ако искате да образовате деца, не натрапвайте политическия си дневен ред. Така сами проваляте една иначе чудесна идея и нелоша реализация.

Само да бяхте си направили един бърз риалити чек. Картинката щеше да бъде различна. Не сте събудени, а сте в делюзия.

И така: Нито дясната, нито лявата крайност са желани и виждаме докъде могат да стигнат. Затова – нека четем, нека се образоваме и нека мислим сами за себе си.

Още коментари и интервюта от „По острието“ може да чуете във Facebook, Spotify, iTunes, Anchor и YouTube.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Калоян Константинов в Patreon!