Автор: Божидар ЕМАНУИЛОВ

Публикувана на: 15.04.2018 @ 15:29


Мястото и времето, в които живеем, са изключително богати на отговори, но плашещо бедни на въпроси. За да получим точна информация, не само трябва да формулираме правилния въпрос, но и да имаме смелостта да го зададем.

Идеята за проекта #ВъпросиТеМи ми дойде в разговор с един буден и истински човек. Сашо не се интересува от политика, гледа много малко телевизия, рядко ползва социални мрежи и се опитва да е в хармония с другите и себе си. Работи, грижи се за семейството си, помага на родителите си и работи за личното си развитие със спорт, танци и пътувания. Той е човек слабо засегнат от модерните информационни канали. Ето и първия ми въпрос: Колко от вас могат да се похвалят (или оплачат) от такъв живот?

Четете още: КООП 2.0: Как се прави компания без шефове и управители

Със Сашо си говорихме по една неудобна тема: кончината на Кристиян Московски, синът на министърът на транспорта Ивайло Московски. Тема-табу за българските медии, вероятно и за вас. А може и да не помните – случи се в самото начало на годината. В един делничен ден на Боровец Кристиян загина след инцидент върху моторна шейна, управлявана от баща му. Той предложи да не говорим за това заради паметта на детето и за да не се пречи на разследването. Аз не се съгласих, както много журналисти не се съгласяват при повечето транспортни трагедии, в които не участват министри.

Смятате ли, че има разлика между двата случая? Или да е еднакво недопустимо да галим с перо човек с отговорен политически ранг и да показваме неуважение към личната драма на обикновените жертви.

Синът на Сашо е на 5. И след първият ми въпрос, дали е направена проба за упойващи вещества на водачът на шейната, той като с натиснат бутон включи:
– Да оставим човека да жали сина си. Няма по-голямо наказание от това…
Прекъснах го за взаимна изненада:
–  Добре! Нека да ти задам няколко въпроса, да видим до какви размисли ще стигнем?

Той се съгласи.

  1. Трябва ли да има специално отношение към министъра на транспорта при транспортно произшествие, при което има починало дете?
  2. Чия е вината за инцидента?
  3. Чия е шейната?
  4. Имали ли са някакви обезопасителни средства, каски, жилетки и др.?
  5. Спазени ли са други възможни изисквания за безопасност?
  6. Какви са изискванията за каране на моторна шейна?
  7. Взета ли е проба от управлявалия шейната за упойващи вещества?
  8. Адекватно ли е след подобна ситуация и без решение за ситуацията, той да запази поста си начело на, ироничното в случая, министерство на транспорта?

Ако само повтаряме това което чуваме, ако само копираме това, което споделяме, ако не задаваме въпроси, то няма как да се ориентираме и да взимаме свободни решения.

Четете още: Унищожители на съвременна България

Някой друг ще взема решенията вместо нас, в началото ще се противим, след което бавно ще започнем да му пригласяме, а рано или късно, това ще станат и наши мисли.

Целта на тази рубрика е да накара хората да си задават повече въпроси. Всяко издание ще е с различна тема. Ще си задавам въпросите, които ме вълнуват от ранните детски години до сега. Ще се радвам да споделите тази странна разходка в главата ми.

Ако желаете може да споделите вашите отговори на team@klinklin.bg или в страницата на КлинКлин във Фейсбук.

 

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Божидар Емануилов в Patreon!