От Константин Мравов
Оригинал на заглавното изображение: Гергана Костадинова, БГНЕС
Публикувана на: 30.09.2017 @ 17:10

670 лева брутна заплата предлага българското правителство на човек, от когото зависят ключови дейности по подготовката и провеждането на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това показва обява, качена в портала Jobs.bg, за наемане на директор на дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството“.

За автентичността на обявата в „Jobs“ пред Клин/Клин потвърдиха от самото Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Изписаната сума е минималното възнаграждание, което по закон се полага за директор на дирекция в министерство. Конкурс за тази и още две позиции, на главен експерт и ръководител на вътрешен одит, са обявени паралелно в частния портал и на сайта на самото министерство.

 Текстът продължава по-надолу

Ако случайно не сте разбрали – от януари до средата на 2018г. България ще бъде една от трите държави-председателки на Съвета на ЕС, който заедно с Европарламента е един от законодателните органи на съюза.

Предимно в Националния дворец на културата в София ще се проведат над 200 събития, някои от които на ниво премиери и министри, и ще бъдат приети над 20 000 делегати.

В момента се търси директор на подготовката и провеждането на всичко това.

„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета ЕС от началото на 2018 г.“ – Бойко Борисов

От него ще се очаква „да координира и подпомага логистичното и протоколното обслужване за всички събития, включени в Календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз”, четем в обявата.

Същият човек ще организира посрещането, придвижването и настаняването на делегациите, цялостното планиране на събитията – от координиране на преводачи, кетъринг и мерки за сигурност, през изработване на програма, обобщени календари и т.н.

Изключително отговорната персона задължително трябва да има поне 7-годишен опит в администрацията и да е български гражданин.

Предимство за кандидатите, но не и задължително условие, поне на база нормативни изисквания, е да знаят друг език освен българския, както и да имат компютърна грамотност на ниво „MS Office“.


Четете още: Империя на националните катастрофи

Ако се осланяме на обявата в Jobs.bg, видяна от хиляди търсещи работа хора, за 670 лв. бруто държавата очаква да наеме човек, който може и да не знае чужд език и да не може да се оправя със стандартния офис пакет, но ще има изключително важна роля в подготовката и провеждането на може би най-важното събитие, за което България е била отговорна в рамките на членството си в ЕС.

Това изречение стана прекалено дълго. Нека зададем прост крещящ въпрос:

Наистина ли държавата очаква да наеме директор по „подготовката и провеждането“ на Европредседателството за 670 лв.?

Ако гледаме обявата в Jobs – да. Това е официално публикувано от държавата заявление.

Причината е, че влезли в сила законови промени задължават администрацията да провежда конкурсите за свободни щатни позиции и през интернет порталите за работа. Преди тези обявления се пускаха във всекидневниците.

Реалният отговор на въпроса обаче е „не точно“.

Причините са няколко. Най-напред нетната стойност на 670 лв. брутна заплата е 525 лева. Толкова би получавал евентуален кандидат, който се съгласи да изнесе на гърба си европредседателството срещу минималната заплата на директор в дирекция.

Държавата обаче изобщо не си прави илюзии, че ще намери такъв човек, който в неформална обстановка повечето българи биха определили като „Балък на балъците“.

Не защото в администрацията няма хора, които да имат големи отговорности, а получават ниски заплати, а заради важността на самото събитие.

Скрийншот на обявата за директор на дирекция "Подготовка и провеждане на Председателството" в Jobs.bg

Скрийншот на обявата за директор на дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството“ в Jobs.bg

„Това е изключително важна и отговорна задача, защото е голяма възможност за България.“ – Екатерина Захариева, външен министър

670 лева е минималната брутна заплата за позицията по закон. Бъдещият директор на подготовката на европредседателството вероятно ще взима много повече, като възнаграждението му (отново бруто) може да стигне до 3500 лева.

Защо това не е отразено в анонса в „Jobs“? Системата на сайта не позволява на работодателите да въвеждат диапазон на възнагражденията (примерно “ 670 – 3500 лв“), когато публикуват безплатна обява.

Обявите на Министерството на българското европредседателство са именно от безплатните. В името на това са спестени най-малко около 100 лева за трите настоящи обявления на позиции, защото 25 лв. без ДДС струва най-евтината платена обява (тези с една звезда).

За 500 лева държавата би си позволила най-евтиния фирмен пакет на Jobs.bg, за който ще има право на 20 от най-обикновените платени обяви и още 16 от по-скъпите.

Сухият нормативен текст в безплатните обяви на министерството можеше поне да бъде разкрасен с логото на европредседателството, за което държавата отдели 10 000 лева или около 50 минимални заплати на директор на дирекция и безкрайно много платени обяви в Jobs.

Логото е задължителна характеристика на европредседателството и е важно за имиджа му. Същото важи за подаръците за делегатите от различни европейски страни – везани шалове, външни батерии за мобилни телефони, вратовръзки, юбилейни монети и други, за които държавата ще похарчи 1,2 милиона лева.

Общите разходи по провеждането на 6-месечната поредица от събития е много вероятно да се приближат до 200 милиона лева.

В този бюджет не са намерили място за платена обява в „Jobs“ за 25 лева или пакет за 500.

Нула лева пък щеше да струва уточнението в текста на обявата в частния портал, че обявената заплата е минимална. Такова липсва.

Служители в министерството на европредседателството потвърдиха за Клин/Клин, че никой там не очаква да намери човек, съгласен да взима 520 лева като директор на европредседателството. С кандидатите ще се преговаря, както може да се очаква, на базата отговорностите на поста и техния професионален опит.

„Най-късно до октомври месец страната ни трябва да е готова с фактическата подготовка за председателството“ – Лиляна Павлова, министър на европредседателството

Обявата в Jobs е просто изпълнение на задълженията им по закон.

Трудно обаче можем да си представим как вниманието на евентуален сериозен и подходящ кандидат за отговорния пост ще бъде спечелено от обявените 670 лева брутна заплата.

Кой точно ще кандидатства все пак и кой ще спечели отговорната позиция ще стане ясно след 2 октомври, когато е крайният срок за подаване на заявления.

Споменавайки това си припомняме, че избраният човек ще има по-малко от 3 месеца да влезе в подготовката на мащабното събитие, да организира своя екип и да се заеме с всички дейности, предшестващи началото на европредседателството през януари.

Четете още: Пантеоните на българската политическа пропаганда

С доста по-малко време, 20 дни, разполагат от държавното предприятие „Информационно обслужване“, за да изработят сайт на европредседателството. Страницата струва 70 000 лева трябва да е на 4 езика, да е достъпна за хора с увреждания, да предоставя пълен календар и информация за събитията, както и възможност някои от тях да се наблюдават и чуят на живо.

Предстои да разберем как ще изглежда този сайт и ще бъде ли направен за 20 дни. Също ще видим как ще се справи бъдещият Директор на подготовката и провеждането на европредседателството.

Заедно с нас същите неща ще наблюдават и съпреживяват хората, от които българският премиер очаква да чуе „„Конгречулейшън, Борисов!“„.

Хареса ли ви тази статия? Подкрепете Константин Мравов в Patreon!